Vonnis kan significante gevolgen hebben voor Shell

De uitspraak van de rechter in de zaak tussen Royal Dutch Shell en Milieudefensie kan verstrekkende gevolgen hebben voor de olie- en gasgigant. De doelen voor uitstootreductie die de rechter Shell oplegt gaan verder dan Shells eigen doelen en het is nog onduidelijk hoe het bedrijf daar aan kan voldoen.

Allen Good 31 mei, 2021 | 11:58
Facebook Twitter LinkedIn

shell

De rechter verordonneert Royal Dutch Shell (RDSA) tot een vermindering van de CO2-uitstoot met 45% in 2030 ten opzichte van het niveau van 2019. De olie- en gasreus zelf mikt op 20% reductie in 2030 en een saldo van nul uitstoot per 2050.

Het is onduidelijk hoe Shell die door de rechter opgelegde 45% kan halen, aldus Morningstar-analist Allen Good die de oliesector volgt. Het cijfer dat de rechter noemt gaat veel verder dan de eigen doelen die Shell zich heeft gesteld.

Hoe uitstoot reduceren?
Het doel van 30% reductie per 2030 van Shell is gebaseerd op een mix van verschuiving naar minder CO2-intensieve energie en oplossing zoals CO2 afvangen en ondergronds opslaan. De intensiteitsdoelen, als ratio van emissie versus geproduceerde energie, kan dalen door een groter deel hernieuwbare schone energie te produceren. Dat betekent dus niet noodzakelijkerwijs ook meteen reductie in absolute zin; wel in relatieve zin.

Absolute reductie is veel lastiger te realiseren. Zeker als het gaat om de uitstoot die wordt veroorzaakt door de klanten van Shell door het gebruik van Shells producten, de zogeheten Scope 3 uitstoot. De uitstoot die het bedrijf zelf veroorzaakt door zijn eigen bedrijfsprocessen en aard van de producten, de Scope 1 en 2, kan het makkelijker zelf beïnvloeden.

Desinvesteren?
De enige echt rigoureuze manier om van uitstoot af te komen is door olie- en gasactiviteiten te desinvesteren. Maar dat is eigenlijk geen oplossing, want dan wordt de uitstoot slechts verplaatst naar en andere partij en schiet het klimaat er nog niets mee op.

Beroep
Shell heeft nog niet bekendgemaakt dat het in beroep gaat tegen het vonnis, maar dat is wel waarschijnlijk. Shell betwist of de rechter wel bevoegd is om over deze kwestie op deze manier te oordelen, omdat het hier niet om wetgeving gaat.

Analist Good handhaaft de Fair Value van 24,50 euro per aandeel Royal Dutch Shell zoals genoteerd aan Euronext Amsterdam en de Narrow Moat rating.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Allen Good  Allen Good is a senior stock analyst covering the oil and gas industries.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten