De prestaties van heel wat professionele beleggers worden gemeten aan de hand van een index. Passieve beleggers moeten in principe alles kopen wat in die benchmark zit, maar veel actieve beheerders kunnen soms ook niet om een indexnaam heen. Dat is zeker het geval wanneer een bepaalde component een aanzienlijk gewicht heeft binnen de index.
Moeilijk te negeren
Toen MSCI in 2018 aankondigde het gewicht van Chinese aandelen in hun MSCI Emerging Market index geleidelijk aan te verhogen, leidde dit tot een toenemende vraag onder beleggers naar Chinese aandelen, inclusief A-shares. Volgens Morningstar data staken Europese beleggers in de periode 2016-2020 zo’n 5,2 miljard euro in Chinese aandelen terwijl de China Equity A-shares Morningstar categorie maar liefst 18 miljard euro aantrok over diezelfde periode, waarvan 11,7 miljard in het coronajaar 2020. Deze trend lijkt zich ook dit jaar voort te zetten met een instroom van respectievelijk 7,3 miljard en 7,1 miljard euro.
A-shares zijn aandelen van bedrijven op het Chinese vasteland die genoteerd zijn op de beurs van Shanghai of Shenzhen. Voor de Shanghai-Hong Kong Stock Connect werd opgericht in 2014 was het moeilijk voor buitenlandse beleggers te beleggen in de lokale aandelenmarkt. De Shanghai Composite bestaat uit veel banken en verzekeraars terwijl de kleinere Shenzhen Composite gedomineerd wordt door kleinere private bedrijven.
Vandaag vertegenwoordigt China al 37,6% van de MSCI Emerging Market index gevolgd door Taiwan met 13,9% en Zuid-Korea met 13%. Maar tot nu toe telt slechts 20% van de A-shares mee in deze index. Wanneer alle A-shares worden inbegrepen zou China’s gewicht stijgen tot net onder de helft van de MSCI Emerging Market index. Eind-mei 2018 toen er nog geen A-shares waren opgenomen, vertegenwoordigde China 31,7% van de index. In de top 5 treffen we drie Chinese bedrijven aan, Tencent, Alibaba en Meituan. Samen vertegenwoordigen zij 31,1% van de MSCI China index.
Correctie na een sterk herstel
Ondanks het grote gewicht, de instroom en het aantrekkelijke rendement in 2020 presteerde de MSCI China index met een rendement van 1,8% over de eerste vijf maanden van dit jaar aanmerkelijk zwakker dan de MSCI Emerging Market index die 7,3% steeg. De Chinese aandelenmarkt begon het jaar nochtans goed en mocht een tijdje bij de best presterende wereldmarkten gerekend worden, maar daaraan kwam in februari abrupt een einde.
Dit was vooral te wijten aan het feit dat beleggers een strakker monetair beleid verwachten van de POBC nu de Chinese en de wereldeconomie zich duidelijk herstellen. Tevens woog het recente harde optreden van regelgevers tegen fintech en e-commerce bedrijven ook op het beleggerssentiment en circuleren er geruchten dat beleidsmakers de kredietgroei willen temperen.
Enkele beleggers waren vermoedelijk ook gretig om winst te nemen. De MSCI China index steeg meer dan 65% ten opzichte van het dieptepunt in de corona periode op 17 februari 2021. Beleggers in Chinese aandelen krijgen wel vaker te maken met extreme volatiliteit. Zo herinnert menig belegger zich nog de episode in 2015 toen de Shanghai Composite, die gedomineerd wordt door particuliere Chinese beleggers mede door overheidsinterventies ongeveer 150% steeg tussen juni 2014 en juni 2015 om dan plots ineen te storten. In minder dan een maand tijd verloor de index meer dan 30%.
De Top-5
In de top 5 van deze week een overzicht van de vijf best presterende fondsen in de Morningstar categorie Chinese aandelen over de eerste vijf maanden van 2021 (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland).
T. Rowe Price China Evolution Equity op 1
Het best presterende fonds in deze categorie tot dusver dit jaar is T. Rowe Price China Evolution Equity. Dit fonds werd pas in augustus 2020 gelanceerd en de totale activa bedragen dan ook slechts 56 miljoen dollar. Van 1 januari tot en met 31 mei 2021 behaalde het een rendement van 14,6% ten opzichte van de magere 1,8% voor de MSCI China index gemeten in euro. Deze strategie wordt beheerd door Wenli Zheng die zijn loopbaan bij T. Rowe Price begon in 2008 als analist.
De portefeuille is geconcentreerd in een 40 tot 50-tal namen waarvan de huidige top 10 posities 37,6% van de totale activa vertegenwoordigen. Binnen de topholdings geen Alibaba of Tencent, want Zheng zoekt bedrijven die door sommige beleggers over het hoofd worden gezien. Zo is de grootste positie in Country Garden Services (6,9%), een bedrijf dat actief is op de Chinese huizenmarkt. 14,9% van de portefeuille is belegd in de vastgoedsector, een overweging van meer dan 10% ten opzichte van de index. Verder is 20,2% van de portefeuille belegd in de industriële sector in vergelijking met 8,5% voor de MSCI China index.
Hof Hoorneman China Value op 2
Op de tweede plaats vinden we Hof Hoorneman’s China Value fonds dat in tegenstelling tot T. Rowe Price China Evolution Equity belegt in mid cap waardeaandelen. Het fonds werd gelanceerd in oktober 2013 en wordt sindsdien net als het Emerging Markets Funds beheerd door Mark Kwakkenbos. Echter, het fonds wordt dit najaar stopgezet als gevolg van de overname van Hof Hoorneman door Van Lanschot Kempen en het is dan ook begonnen met de verkoop van bepaalde posities.
Fidelity China Focus op 5
Ook in onze top vijf vertegenwoordigd is het Fidelity China Focus Fund, dat van Morningstar analisten een Silver rating kreeg. Fondsbeheerder Jing Ning leidt deze strategie sinds november 2013 en brengt 21 jaar beleggingservaring mee. Ze wordt bijgestaan door een team van 25 analisten, waarvan er 17 zich volledig toeleggen op Chinese aandelen. Ning volgt een op waarde gebaseerde en soms tegendraadse benadering die zij consequent toepast zelf in moeilijke tijden wanneer groeiaandelen het veel beter deden.
Het fonds zag duidelijk zwarte sneeuw in 2019 en 2020 met een verlies van 9,1% vorig jaar terwijl de MSCI China index een positief rendement van 18,8% haalde. De huidige portefeuille bestaat voor 26,8% uit bedrijven actief in de financiële sector, dubbel zoveel als de index waaronder China Life Insurance (6%) en China Construction Bank (5,3%). Toch vinden we in deze portefeuille ook bekendere namen zoals Tencent (5,9%), Alibaba (5,7%), Lenovo (4,2%) en Baidu (3,9%).
Top-5 Chinese aandelenfondsen