Royal Dutch Shell krijgt downgrade van Morningstar

Morningstar verlaagt de economic moat rating en de fair value van Royal Dutch Shell vanwege onzekerheid over de plannen van de oliereus om de transitie naar een lagere CO2-uitstoot te realiseren.

Robert van den Oever 25 juni, 2021 | 11:28
Facebook Twitter LinkedIn

Shell logo at a petrol station

Olie- en gasgigant Royal Dutch Shell (RDSA) heeft een downgrade gekregen van zowel de economic moat als de fair value. Reden is de onzekerheid die er heerst rondom de duurzaamheidsplannen van Shell. Het is niet duidelijk hoe Shell de transitie naar een bedrijfsmodel met een beduidend lagere CO2-uitstoot wil vormgeven.

Ook onzekerheid rondom de ontwikkeling van de olieprijs in de toekomst speelt een rol. Dat samen betekent dat Shell minder dan voorheen in staat wordt geacht om overrendement te genereren ten opzichte van zijn concurrenten in het speelveld van de oliereuzen.

Morningstar's olie-analist Allen Good heeft de economic moat verlaagd van Narrow naar None. De fair value gaat omlaag van 24,50 naar 22,50 euro per aandeel RDSA. Daardoor is het aandeel nu niet langer een 5-sterren aandeel, maar heeft het voortaan 4 sterren. Desondanks is het aandeel Shell nog altijd ondergewaardeerd, gezien de actuele koers aan Euronext Amsterdam van rond de 17,50 euro, hetgeen een onderwaardering van omstreeks 25% impliceert.

Redenen
Analist Allen Good licht de redenen achter de downgrade toe: “We hebben Shell’s economic moat rating verlaagd van Narrow naar None omdat onze verwachtingen voor potentieel overrendement ten opzichte van concurrenten te laag zijn geworden. De toekomst is te onzeker om nog van een moat te kunnen spreken."

De analist is er zich van bewust dat zijn upgrade naar de Narrow moat nog maar twee jaar geleden is: "Destijds hadden de oliemajors waaronder Shell grote stappen gezet in het verlagen van hun operationele kosten van hun bestaande productievelden. Ook was de kapitaalintensiteit van nieuwe projecten flink verminderd. Bij een aanname van een midcycle olieprijs van $60 per vat zou Shell overrendement moeten kunnen maken, was toen de opinie."

Die kostenverlagingen hebben zich wel degelijk uitbetaald, maar nu zijn er andere zaken aan de hand: "De onzekerheid of Shell in staat zal zijn om ook in de komende 10 jaar zo'n overrendement te kunnen blijven maken is toegenomen. De samenstelling van het businessmodel en de winstcapaciteit in het licht van de grondstofprijzen zijn veranderd ten opzichte van onze verwachtingen van twee jaar geleden. We hebben nog niet het vertrouwen dat Shell's plan voor transitie naar renewable en low-carbon business tot concurrentievoordeel zal leiden en evenmin dat de grondstofprijzen voldoende zullen zijn voor overrendement in de komende 10 jaar."

Dividend
Royal Dutch Shell is voor veel beleggers bij uitstek een dividendaandeel, maar in die reputatie kwamen scheurtjes toen het bedrijf vorig jaar voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zijn dividend verlaagde. Sindsdien is de olieprijs weer aangetrokken en heeft Shell alweer voorgesteld om het dividend te gaan verhogen.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten