Fonds van de Week: Allianz Dynamic Multi Asset Strategy

Het allocatieproces van het Allianz Dynamic Multi Asset Strategy fonds is robuust en heeft zich bewezen. In combinatie met het ervaren team brengt dat het fonds een Morningstar Analyst Rating van Silver.

Robert van den Oever 14 juli, 2021 | 16:23
Facebook Twitter LinkedIn

Allianz Dynamic Multi Asset Strategy in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Above Average
Fondshuis: Average
Beleggingsproces: Above Average

 

Allianz Dynamic Multi Asset Strategy

De asset allocatie in het beleggingsproces van dit fonds heeft zich in de loop van de tijd bewezen. Daarbij zijn ook de risico's duidelijk geworden; het ervaren team kan posities een overweging geven als ze de overtuiging hebben dat die op basis van markttrends kunnen gaan outperformen. Vaak lukt dat, maar beleggers moeten zich bewust zijn van de risico's van zo'n aanpak.

Ook onderscheidt het proces zich doordat satellietposities in micro-caps en high yield obligaties in de portefeuille worden opgenomen om overrendement te realiseren. De Morningstar Analyst Rating is Silver.

Uitgebreide toelichting

Allianz multi asset graph

Beheerteam
Hoofdmanager Marcus Stahlhacke heeft die rol sinds 2015 maar heeft uitgebreide eerdere ervaring met multi-asset beleggen bij Allianz GI, waar hij in 1996 in dienst trad. Als hoofd van Allianz GI's retail multi-asset team heeft Stahlhacke meerdere andere strategieën onder zijn bevoegdheid, maar omvang van de ondersteunende middelen en de ervaring van de twee medebeheerders Andreas de Maria Campos en Friedrich Kruse stelt ons gerust. Beiden zijn benoemd tot manager op Allianz GI-fondsen sinds 2015, maar allebei hebben ze een langere geschiedenis bij het bedrijf.

Het team kan ook nog leunen op de mening van verschillende ervaren multi-asset beleggers die hun inbreng geven via een fundamentele beleggingscommissie. Ondanks enkele wijzigingen binnen het team (Kruse treedt pas in oktober 2020 toe tot dit fonds), luidt onze People Pillar-beoordeling Above Average.

De tijd van de managers wordt gebruikt voor het ontwikkelen van opvattingen over assetallocatie en risicobeheer, aangezien de selectie van effecten meestal wordt uitbesteed aan specialistenteams. Allianz's ervaren kwantitatieve equity-team vult het aandelensegment met zijn 'Best Styles'-portfolio met een SRI-twist. Aan de vastrentende kant gebruikt het Advanced Fixed Income-team onder leiding van bedrijfsveteraan Maxence Mormede een bescheiden tracking error-strategie om een gediversifieerde portefeuille op te bouwen. Het laatste stuk van de satellietbeleggingen in de portefeuille wordt geselecteerd door het multi-asset team met behulp van interne en externe fondsen.

Fondshuis
Allianz Global Investors is de vermogensbeheertak van de grote verzekeringsgroep Allianz. Het aanbod van het bedrijf omvat zowel openbare als particuliere markten en is puur gericht op actief bestuur. Prestaties zijn robuust bij de meeste van zijn grotere fondsen, en het fondshuis heeft duidelijke sterke punten, maar blinkt niet overal uit in zijn ruimbemeten assortiment. Na een herstructurering in 2016-18 begon het bedrijf aan een volgende reorganisatie onder zijn nieuwe CEO Tobias Pross die medio 2019 is benoemd.

Pross' plan is gericht op het vereenvoudigen van de organisatie door het productenaanbod te rationaliseren en overlappende beleggingsteams te stroomlijnen. Dat is gepaard gegaan met verhoogd verloop onder beleggingsprofessionals. We merken ook op dat de dienstverbanden van portefeuillebeheerders enigszins onder het gemiddelde liggen in vergelijking met andere grote vermogensbeheerders.

Allianz GI's in de VS gevestigde line-up werd in 2020 overgenomen door Virtus. Toch blijft het de meeste fondsen beheren als subadviseur. Hoewel een meer gefocuste productbenadering welkom is, kan dat teniet worden gedaan doordat het fondshuis actief blijft met het lanceren van nieuwe fondsen op gebieden zoals thematisch, allocatie en duurzaam beleggen, en het heeft zijn aandeel in niche-aanbiedingen.

De firma heeft een staat van dienst in het ondersteunen van aandelenbezit in het eigen fonds door portfoliomanagers om afstemming met de belangen van fondshouders te bevorderen. Bonusstructuren leggen het meeste gewicht op prestatie over drie jaar, wat volgens ons acceptabel is, maar verder kan worden verbeterd door langere periodes in acht te nemen.

Proces
De onderscheidende asset-allocatie van het fondsproces bouwt voort op signalen van een kwantitatieve prijstrend en omkeringsmodel, in combinatie met de fundamentele analyse van het team over de vooruitzichten van de activaklasse. Deze twee perspectieven worden samengebracht in één enkele weergave. Op basis van de bereidheid om risico te nemen stelt het team de beleggingsgraad op maximaal 125% als markten een sterke trend vertonen. In zulke omstandigheden heeft het fonds de neiging om een behoorlijk segment aan satelliet beleggingen aan te houden, zoals micro-caps of hoogrentende obligaties. Maar het grootste deel van de portfolio bestaat altijd uit ontwikkelde markten aandelen die worden geselecteerd door het kwantitatieve aandelenteam met een best-in-class ESG-aanpak, plus een segment op ESG criteria geselecteerde Europese obligaties.

Wanneer het marktsentiment negatief wordt, dwingt een strikt risicocontrolemechanisme het team om haar marktblootstelling verlagen. Hoewel het gebruik van hefboomwerking bijdraagt aan de risico's van de portefeuille en deze volatieler maakt dan zijn gemiddelde tegenhanger, heeft de risicobeheersing de neiging om verliezen te beperken na een aanvankelijke terugval in aandeelswaarde.

De aandelenportefeuille combineert vijf bekende factoren, waarbij waarde doorgaans het grootste gewicht heeft. De vastrentende portefeuille is gebaseerd op fundamenteel onderzoek en is bedoeld om slechts een bescheiden tracking error ten opzichte van de index teweeg te brengen. Alles bij elkaar denken we dat, ondanks de risico's, het proces steunt op sterke fundamenten.

Prestaties
Sinds Marcus Stahlhacke lead manager werd in januari 2015, heeft het fonds zijn gemiddelde concurrent in de categorie EUR moderate allocation soepel verslagen met zijn rendement van 5,65% voor de goedkoopste fondsklass W EUR, vergeleken met 3,29% voor de gemiddelde concurrent tot en met mei 2021. Het fonds heeft wel meer risico genomen dan de categorie of de Morningstar EU Moderate Global Target Allocation index. Hoewel het nog steeds de gemiddelde peer comfortabel verslaat op voor risico gecorrigeerde basis met zijn Sharpe-ratio van 0,73 vergeleken met 0,53 voor de gemiddelde peer, loopt het fonds duidelijk achter bij de index die 0,85 scoort.

De belangrijkste drijfveer voor de relatieve rendementen is het activa-allocatieproces van het fonds. Dat leidt ertoe dat het fonds meer risico neemt in bull-markten dan de gemiddelde concurrent. In tijden van recessie bezuinigt het sterk op het risico, maar het heeft nog steeds de neiging om vroeg in de recessie klappen te krijgen, zoals blijkt uit de down-capture ratio van 125% ten opzichte van de categorie-benchmark. Toch domineert het risico omdat bull-markten langer duren dan neerwaartse markten, en dat helpt de prestaties op lange termijn.

Tijdens de drastische recessie van begin 2020 bezuinigden de beheerders in maart op de aandelenblootstelling van het fonds. Hierdoor was het verlies van 9,92% in het eerste kwartaal kleiner dan de 12,19% die de gemiddelde peer in de min dook. Omgekeerd bleef de aandelenweging van het fonds gedurende langere tijd laag dan die van de gemiddelde concurrent. Toch is het gelukt om de gemiddelde concurrent in 2020 te verslaan.

Kosten
Een evaluatie van de kosten is van cruciaal belang aangezien deze direct ten laste gaan van het rendement. De kosten voor deze fondsklasse laten het fonds uitkomen in het goedkoopste kwintiel van de Morningstar-categorie. Op basis van onze beoordeling van de People-, Process- en Parent Pillars bezien tegen het licht van deze kosten, denken we dat deze aandelenklasse in staat zal zijn een positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. De Morningstar Analyst Rating is Silver.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Allianz Dynamic Multi Asset Strategy SRI 50 W EUR. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Mixfondsen EUR Neutraal Wereldwijd, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Allianz multi asset table

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Pimco Emerging Markets ESG Bond Fund

- Dodge & Cox Worldwide Global Stock Fund

Kempen Global Small Cap Fund

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten