Pensioen is niet het einde van de noodzaak tot inkomen

Pensionering betekent het einde van het werkende leven, maar niet het einde van de noodzaak tot inkomen. Het verschil tussen salaris en pensioen kan voor sommigen een tegenvaller zijn. In het licht van de stijgende levensverwachting kan dat voor problemen zorgen op de lange termijn.

Robert van den Oever 12 augustus, 2021 | 15:11
Facebook Twitter LinkedIn

Pensioner on the beach

Met pensioen gaan betekent genieten van welverdiende vrije tijd; geen verplichtingen meer, geen werkagenda die je week dicteert meer. Maar ook geen salaris meer. In plaats daarvan ontvang je pensioen, hetzij van je voormalige werkgever, hetzij van de staat in de vorm van AOW, of allebei. Beide bieden een regulier maandelijks inkomen, maar de omslag naar niet meer werken betekent doorgaans ook een verandering van de hoogte van het maandelijks inkomen.

Inkomensgat

Een pensioen is in de meeste gevallen lager dan het maandelijks salaris dat hoort bij een baan. Gepensioneerden doen er goed aan om rekening te houden met dat inkomensgat.

Voor velen zal dit verschil te overzien zijn, maar voor sommigen zal hun nieuwe inkomensniveau onvoldoende zijn voor de langere termijn. Zo bezien is pensioen het eind van het werkend leven, maar zeker niet het eind de noodzaak tot het vinden van (extra) inkomsten.

Als er extra inkomsten nodig zijn, dan moet je bepalen welk doel je ermee hebt: is het voor de korte termijn, als extra zakcentje om uitgaven te kunnen doen; of voor de lange termijn voor extra inkomen in de toekomst als jaren van lager inkomensniveau je spaargeld hebben opgesoupeerd.

Het klinkt misschien vreemd om financieel vooruit te kijken als je al met pensioen bent, maar de stijgende levensverwachting betekent dat mensen tot wel 20 of 30 jaar en pensioentijd leven en daarom is het belangrijk om goed financieel te plannen, zodat je niet zonder inkomsten of spaargeld komt te zitten.

Korte-termijn inkomen

It's De overgang van werkend leven naar pensioen wordt voor sommige werkenden verzacht doordat ze al ruim voor hun pensioendatum minder gaan werken. Minder werkuren betekent ook minder salaris, dus ook dan is het zaak om af te wegen of je die inkomensteruggang accepteert, of toch op zoek gaat naar aanvulling daarvan. 

Als je wil beleggen als bron van extra inkomsten, dan kunnen de beleggingscategorieën met hoger risico zinvol zijn. Daar zijn de kansen op relatief hoge en snelle rendementen het grootst. Dat betekent tegelijk dat de kans op een verlies ook groter is. Financial adviseurs bevelen doorgaans aan om alleen geld in assets met hoger risico te stoppen als je een beleggingshorizon van ten minste 5 of 10 jaar hebt.

Een andere categorie die rendement op de korte termijn kan leveren is dividendbeleggen. Aandelen of beleggingsfondsen selecteren op basis van hoog dividendrendement zorgt voor een regulier inkomen door de met regelmaat uitbetaalde dividenden.

Dividenden zijn zeker niet gegarandeerd, zoals we zagen in 2020 toen heel veel bedrijven hun dividenden verlaagden of zelfs schrapten om hun financiële buffers te versterken tijdens de corona-pandemie. Maar er zijn maatstaven, zoals dividend cover en lange-termijn dividendgroei die beleggers helpen om de veiligste dividenduitkeerders te selecteren. 

Lange-termijn inkomen

Beleggen voor extra inkomen op de langere termijn tijdens pensioen is niet wezenlijk anders dan wanneer je belegt voor oudedagsvoorziening terwijl je nog werkt. Maar je moet wel je tijdshorizon bepalen. Dat kan best lastig zijn, aangezien niemand weet hoe lang hij zal leven.

Als gepensioneerde kun je de effecten berekenen van het lagere inkomensniveau waar je het mee moet doen in vergelijking met je vroegere salaris. Tijdens je pensioenjaren kan dat betekenen dat je je hele inkomen nodig hebt voor je dagelijkse uitgaven, tot aan het punt dat je financiële reserves opraken. In zo'n scenario heb je extra inkomen nodig uit je beleggingen om je krimpende reserves te compenseren.

Het is goed om keuzes te maken over je financiële toekomst; wanneer moeten je beleggingen een rendement opleveren dat je als inkomen kan gebruiken? En welke risicoprofielen passen bij de diverse periodes tijdens je pensioen. Voor zulke beslissingen met impact op de lange termijn is het goed om een professionele adviseur in de arm te nemen, ofwel voor een allesomvattend advies, ofwel voor een second opinion om je eigen overwegingen aan te toetsen.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten