Fonds van de Week: Fidelity Emerging Markets Fund

Het Fidelity Emerging Markets Fund heeft een grondig en goed ontworpen beleggingsproces dat gebruik maakt van een deskundig team en een ervaren hoofdbeheerders De Morningstar Analyst Rating krijgt een upgrade van Bronze naar Silver.

Robert van den Oever 19 augustus, 2021 | 8:58
Facebook Twitter LinkedIn

Fidelity Emerging Markets Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: Above Average
Fondshuis: Above Average
Beleggingsproces: High

 

Fidelity Emerging Markets Fund

Dit fonds past een collectieve teambenadering toe en heeft een robuust beleggingsproces met grondige analyse van portefeuillekandidaten waardoor het een sterke optie is voor fondsbeleggers die in opkomende markten willen beleggen. De Morningstar Analyst Rating voor de 'clean' fondsklasse Y gaat omhoog van Bronze naar Silver.

Uitgebreide toelichting

Fidelity EM graph

Beheerteam
Het collectieve werk van het team en de kwaliteit van lokaal onderzoek zijn belangrijke troeven voor deze strategie, waardoor het een Above Average rating krijgt op de People Pillar. Nick Price beheert deze strategie sinds juni 2010 en heeft 16 jaar ervaring in opkomende markten. Price trad in 1998 in dienst bij Fidelity als pan-Europese analist en begon in november 2005 met het beheren van EMEA-mandaten.

Price wordt sinds 2019 ondersteund door co-manager Amit Goel, maar Price blijft de uiteindelijke beslisser. Daarnaast bieden regiomanagers hun beste aandelenideeën in drie regio's die gevolgd worden. Goel is verantwoordelijk voor Azië; Zoltan Palfi en Chris Tennant delen de verantwoordelijkheid voor EMEA; en Punam Sharma is verantwoordelijk voor Latijns Amerika. Aanbevelingen van analisten vinden hun weg naar regionale managers, die elk evenwichtige portefeuilles opbouwen van ongeveer 50 aandelen.

We zien recente veranderingen binnen het team van regionale portefeuillebeheerders. Angel Ortiz, die verantwoordelijk was voor de LATAM-component, vertrok in juli 2019 en werd vervangen door Sharma. Greg Konstantinidis, die verantwoordelijk was voor het EMEA gedeelte, vertrok in mei 2021 en werd vervangen door Palfi en Tennant. Aangezien Price blijft, is er niet veel reden tot bezorgdheid, hoewel we graag een periode van stabiliteit zien binnen het regionale managementteam. Het managementteam heeft toegang tot Fidelity's diepgaande opkomende markten aandelenteam dat bestaat uit 47 analisten.

Fondshuis
Fidelity International Ltd is grotendeels eigendom van het eigen management en van leden van de familie Johnson die de Amerikaanse entiteit Fidelity Investments hebben opgericht. De entiteiten zijn sinds 1980 gescheiden. Er zijn wel overeenkomsten, maar in de praktijk opereren beide los van elkaar. In de periode 2018-2019 hebben er een aantal personele wijzigingen plaatsgevonden, waaronder een nieuwe CEO en nieuwe CIO's voor aandelen, obligaties en multi-asset.

Sindsdien is de samenstelling van het senior management stabiel gebleven. Belangrijker is dat die veranderingen geen negatief effect lijken te hebben gehad op de dagelijkse beleggingsactiviteiten. De initiatieven die het nieuwe management heeft ontplooid zijn verstandig gebleken.

De focus blijft gericht op eigen fundamenteel onderzoek. Het fondshuis heeft een van de grootste research capaciteiten en is daarmee een van de sterkste in de industrie. Het wereldwijde research netwerk omvat ruim 400 beleggingsprofessionals. 

In de afgelopen jaren is een groter deel van de research middelen toegewijd aan ESG, waaronder een eigen ESG rating systeem en een groter team voor duurzame beleggingen. Wel blijven er nog verschillen in beloning tussen de asset klassen, maar dat komt wel steeds meer op één lijn te liggen.

Proces
De Process Pillar rating krijgt een upgrade van Above Average naar High vanwege de robuustheid van het fonds, drie controle-lagen en vaardige implementatie. Deze strategie is bedoeld om blootstelling te bieden aan Fidelity's beste wereldwijde aandelenideeën voor opkomende markten. Analisten doen aanbevelingen bij de drie regiomanagers, die op hun beurt weer Nick Price en Amit Goel ongeveer 50 van de meest aantrekkelijke aandelen voorschotelen voor elk van de drie belangrijkste regio's Azië, EMEA en Latijns-Amerika. Vervolgens analyseert het duo kandidaat-posities voor de portefeuille om bedrijven te vinden met de beste risico-/rendementsprofielen die een verwacht totaal aandeelhoudersrendement van meer dan 20% bieden.

Price en zijn team zoeken naar bedrijven met een sterk en duurzaam rendement die zonder externe financiering kunnen opereren. Zulke bedrijven hebben conservatieve balansen met een gunstige schuldratio. De nadruk ligt op bedrijven die managementteams hebben waarvan de belangen zijn afgestemd op die van minderheidsaandeelhouders. Voor elk aandeel wordt een koersdoel vastgesteld, rekening houdend met de zakelijke vooruitzichten, historische waarderingen en de huidige zakelijke omgeving.

Price is betrokken op alle onderzoeksniveaus. Hij daagt de aannames in analistenmodellen uit en hij stelt koersdoelen bij op basis van zijn eigen visies. Het feit dat elk bedrijf door drie paar ogen wordt beoordeeld, bewijst dat portefeuilleposities afdoende zijn doorgelicht en dat de aanpak zelf robuust is.

Prestaties
Over de periode van 1 juli 2010 tot en met 31 mei 2021 leverde de 'clean' fondsklasse Y van deze strategie een rendement op jaarbasis van 10% op, vergeleken met respectievelijke rendementen van 6,8% en 5,8% voor de MSCI EM-index en het gemidelde van de Morningstar Categorie opkomende markten wereldwijd. Gezien de focus op kwaliteitsgroei, zou de strategie goed moeten presteren in een markt die wordt gedreven door winsten en fundamentals, en beter standhouden dan de gemiddelde concurrent tijdens neerwaartse markten. Aan de andere kant zal de strategie waarschijnlijk moeite hebben wanneer namen van lage kwaliteit of van de diepe waarde stijl in trek zijn.

In 2020 versloeg het fonds de MSCI EM-index en zijn concurrenten. De outperformance was te danken aan een sterke aandelenselectie in consumptiegoederen (China Mengniu, Kweichow Moutai) en grondstoffen (Grupo Mexico). De overwogen positie in duurzame consumentengoederen en de onderweging in energie hielpen ook mee. Binnen cyclische consumentengoederen deden de posities van het fonds in Midea, Zhongsheng Group en Anta Sports het goed, terwijl het gebrek aan blootstelling aan enkele snelgroeiende e-commercenamen zoals Meituan, Pinduoduo en JD.com nadelig was.

Voor het hele jaar lag het fonds opnieuw voor op zowel zijn benchmark als zijn concurrenten. De aandelenselectie in financiële dienstverlening leverde de belangrijkste bijdrage, vooral TCS, Sberbank en Kaspi.kz. Ook de overwogen blootstelling aan grondstoffen droeg eveneens positief bij aan het resultaat.

Kosten
Een evaluatie van de kosten is van cruciaal belang aangezien deze direct ten laste gaan van het rendement. De kosten voor deze fondsklasse Y laten het fonds uitkomen in het op middelste kwintiel van de Morningstar Categorie. Op basis van onze beoordeling van de People, Process en Parent Pillars bezien tegen het licht van deze kosten, denken we dat deze fondsklasse in staat zal zijn een positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. De Morningstar Analyst Rating is Silver.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Fidelity Emerging Markets Fund Y Acc USD. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Emerging Markets, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fidelity EM table

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

Pimco Dynamic Multi Aset Fund

BlackRock European Special Situations Fund

Amundi S&P 500 ESG ETF

- iShares Green Bond Index Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten