Een belangrijk onderdeel van aandelenanalyse door de analisten van Morningstar is de Economic Moat rating. Die drukt uit in hoeverre een bedrijf een concurrentievoordeel heeft ten opzichte van zijn tegenstrevers en hoe houdbaar dat voordeel is op de langere termijn. De drie gradaties zijn No Moat, Narrow Moat en Wide Moat. In deze video legt Morningstar's Alex Morozov uit hoe de Economic Moat rating precies werkt:
De moat rating helpt om aandelen te ontdekken van bedrijven die meer dan andere in staat zijn om periodes van economische neergang goed te doorstaan en hun concurrentievoorsprong ook in moeilijke tijden kunnen vasthouden. Het kan ook een handige tool zijn om te ontdekken of de beleggingsportefeuille future proof is.
De lijst van aandelen met een moat rating is niet statisch. Naast de rating is er namelijk ook een Moat Trend die aangeeft in welke richting het concurrentievoordeel zich beweegt: wordt het meer of juist minder?
Onderstaande lijst omvat 14 aandelen die alles hebben wat Economic Moat betreft: een Wide Moat en een Positive Moat Trend. Zij hebben een stevige voorsprong op hun concurrenten en alles wijst erop dat ze die ook zullen behouden.
De goedkoopste Wide Moat aandelen
Salesforce.com (CRM)
Softwarebedrijf Salesforce.com biedt enterprise cloud computing solutions om relaties met klanten digitaal te onderhouden. De Sales Cloud is het belangrijkste software-as-a-service product en dat biedt mogelijkeden voor het integreren van data over klanten, marketing, commerce, apps en data.
Morningstar is van mening dat Salesforce.com een van de beste casussen is voor groei op de lange termijn in de software-industrie. De omzetgroei over 2020 bedroeg 36,82%. Zelfs als die ergens in de komende jaren voor het eerst onder de 20% zou zakken, dan verwacht Morningstar-analist Dan Romanoff dat de margegroei zal doorgaan. Een compound winstgroei van meer dan 20% gemiddeld per jaar is voor een langere periode mogelijk volgens de analist. Het aandeel heeft vier Morningstar-sterren.
Ambev (ABEV3)
De Braziliaanse brouwer Ambev, ook een aandeel met vier sterren, is de grootste in Latijns-Amerika gemeten naar volume en het is de op drie na grootste bierbrouwer ter wereld. Naast de productie en distributie van bier verzorgt het ook de distributie van PepsiCo producten in Brazilië en andere landen in Latijns-Amerika. In sommige markten heeft het een marktpositie die haast een monopolie benadert. Ook de grootste Argentijnse brouwer Quinsa behoort tot het Ambev-concern.
Het aandeel heeft een paar lastige jaren achter de rug. Het daalde 13,96% in 2020 en over de afgelopen 3 jaar was de daling 3,04% gemiddeld per jaar. Desondanks is Ambev een goed winstgevend bedrijf. Het heeft een diepgewortelde cultuur van kostenbeheersing en voerde jaren geleden al budgetteren op nul-basis in. In zijn belangrijkste markten heeft het nauwe klantrelaties zodat het snel kan reageren op veranderingen in het concurrentieveld. Ook het kostenvoordeel is sterk en helpt om het marktaandeel te behouden.
Europese Wide Moats
Assa Abloy (ASSA B)
Er figureren drie Europese aandelen op onze lijst. Het Zweedse Assa Abloy is de grootste ter wereld in sloten. De producten van het bedrijf beschermen zwaarbeveiligde gebouwen, waaronder dat van het Europees Parlement in Brussel. Zo'n 75% van de omzet komt uit overheids- en commerciële klanten.
We vinden Assa Abloy fair gewaardeerd, met een rating van 3 sterren, maar tegelijk zien we dat het groeipotentieel significant is. Mornigstar-analist Denise Molina noemt twee belangrijke groeifactoren: een industrie-brede verschuiving naar op software gebaseerde producten, uitgebreidere functionaleit en het verbinden van slotsystemen tussen gebouwen onderling. Tweede is dat de vraag vanuit opkomende markten zich omhoog beweegt op de kwaliteitscurve in de rchting van geavanceerdere typen sloten, het segment waarin Assa Abloy toonaangevend is. Het bedrijf heeft tot dusver een prima jaar gehad met 31,28% omzetgroei.
ASML (ASML)
Het Nederlandse ASML fabriceert chipmachines waarmee chipmakers zoals Intel en TSMC hun chips kunnen produceren. ASML is marktleider dankzij technologische innovatie om voorop te blijven in de race om de efficiëntste manier van chips produceren. De vraag naar chips groeit door het toenemend aantal toepassingen, zoals 5G, kunstmatige intelligentie, zelfrijdende auto's, clouddiensten en brede 'internet of things' toepassingen.
De Wide Moat van ASML vindt zijn grond in het intellectueel eigendom van de geavanceerde, zelfontwikkelde technologie waarbij de concurrentie achterloopt. De schaalgrootte zorgt voor efficiëntie in kosten en ook bij de ontwikkeling van technologie.
Adyen (ADYEN)
Eveneens Nederlands is Adyen, de jonge betalingsdienstverlener die razendsnel gegroeid is en al deel uitmaakt van de AEX-hoofdindex aan de Amsterdamse beurs. Het betaalplatform verbindt zoveel mogelijk partijen in e-commerce, mobiel en fysieke winkels en heeft daarmee een schaalvoordeel dat een voorsprong op concurrenten biedt. Het heeft onder meer systemen ontwikkeld om partijen als Uber en Spotify aan zijn betaalplatform te koppelen.
Adyen is populair omdat het door de hele waardeketen heen te gebruiken is, inclusief online, in-store en mobiele betalingen, via één enkele service. Ook loopt het voorop met fraude detectie en heeft het grote hoeveelheden data beschikbaar over transacties en betalingen, en dat kan toekomstige groei ondersteunen. Beleggers zijn positief over Adyen omdat het dezelfde groei-fundamentals volgt als de technologiereuzen, terwijl het tegelijk ook nog eens cash genereert.