We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Duurzaam beleggen in 4 stappen: check uw portefeuille

Morningstar biedt een handleiding in 4 stappen om uw duurzaamheidsdoelen te verwezenlijken in uw beleggingsportefeuille? In deel 2 van deze praktische serie: check hoe duurzaam uw huidige beleggingen zijn.

Rentsje de Gruyter 19 oktober, 2021 | 8:26
Facebook Twitter LinkedIn

Op naar de volgende – tweede – stap met als doel een beleggingsportefeuille die aansluit bij je persoonlijke voorkeuren en wensen op duurzaamheidsgebied. Wat je doel is, is persoonlijk: er zijn vele tinten groen, van de lichtste soort groen tot de donkerste.

Wil je bepalen hoeveel je moet gaan schuiven met je huidige beleggingen om ze te laten aansluiten bij jouw voorkeuren en wensen op ESG-gebied, dan moet je eerst weten hoe duurzaam je huidige portefeuille is. Twee analisten van Morningstar die gespecialiseerd zijn in duurzaam beleggen, Josh Charlson en Alyssa Stankiewicz, raden aan om bij die zoektocht de volgende vier vragen als hulpmiddel in te zetten:

Vraag 1: Wil ik beleggingsfondsen of ETF’s die zijn opgezet om bepaalde ESG-doelen te bereiken? Of vind ik het voldoende als die fondsen daar wat minder bewust mee bezig zijn, maar onbedoeld tóch over sterke duurzame kwaliteiten beschikken? Na het beantwoorden van die vraag moet je dan nagaan hoeveel van je beleggingen aan jouw criteria voldoen, en in welke beleggingscategorie die vallen: aandelen of obligaties, risicovol, of juist defensief.

Vraag 2: Hoe goed hebben de bedrijven waarin je belegt de financiële risico’s die ze op ESG-gebied lopen afgedekt, vergeleken met soortgelijke bedrijven in dezelfde sector?

Vraag 3: Hoeveel van de fondsen waarin ik belegd ben, worden geleid door fondsmanagers die bekend staan om hun oprechte toewijding aan duurzaamheid en de beleggingsprocessen die nodig zijn om ESG-doelen te bereiken? En komt hun commitment overeen met de mate waarin de beleggingen onder hun hoede een ESG-risico vormen?

Vraag 4: Deze vraag is vooral relevant voor beleggers die een speciale interesse hebben in de impact van beleggingen op het klimaat. Zij doen er goed aan om na te gaan of hun beleggingen met dit doel in overeenstemming zijn. Dragen de aandelen en fondsen in de portefeuille expliciet en doelbewust bij aan impact? Bijvoorbeeld door stimuleren van groene innovaties of alternatieven.


Obstakels voor particulieren
Waarschuwing vooraf: het is nu vaak nog niet eenvoudig om als particuliere belegger sluitende antwoorden te krijgen op bovengenoemde vier vragen. Dat is anders voor professionele partijen, zoals vermogensbeheerders en fondsmanagers: zij hebben vaak de beschikking over een schat aan data over beleggingsfondsen, bijvoorbeeld via Morningstar's feature tool Morningstar Direct waar zij op geabonneerd zijn. Een goede beleggingsadviseur of vermogensbeheerder zou je dus moeten kunnen helpen bij de zoektocht hoe duurzaam je huidige én toekomstige beleggingen eigenlijk zijn.

En nog een tip: zoek je hulp van een professional en wil je een beleggingsadviseur die voldoet aan jouw wensen en criteria, kijk dan eens op vergelijkingssites voor vermogensbeheerders, zoals vermogensbeheer.nl en finner.nl. Op vermogensbeheer.nl staan bijvoorbeeld overzichten van alle zelfstandige vermogensbeheerders in Nederland, van de (private) banken die actief zijn in deze tak van sport, en van partijen die uitsluitend online werken. Ook zou je de juiste partij kunnen proberen te vinden via de Vereniging van Onafhankelijke Financieel Planners (VOFP)  of de Federatie Financieel Planners (FFP).

Betere informatie
Hart onder de riem voor particuliere beleggers die op eigen houtje hun portefeuille willen verduurzamen: verwacht wordt dat de informatievoorziening van fondsbeheerders richting beleggers de komende jaren zal verbeteren. Zo is de Europese Unie druk bezig met het opstellen van een taxonomie voor duurzaam beleggen.

Dat is een classificatiesysteem met duidelijke, op wetenschappelijke inzichten gebaseerde definities over wat groen en duurzaam is, en wat niet. Dat zou voor aanbieders van beleggingsproducten greenwashing lastiger moeten maken: dat verschijnsel betekent dat ze zich duurzamer en groener voordoen dan ze in werkelijkheid zijn.

Daarnaast werkt de Europese Unie nog aan Europese regelgeving die aanbieders van beleggingsproducten, maar ook pensioenfondsen en banken verplicht om meer informatie te geven over de duurzaamheid van producten die zij aanbieden. Deze Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) is officieel al van kracht, maar de EU is nu nog bezig hiaten erin aan te vullen, bijvoorbeeld over de manier waarop aanbieders verslag moeten doen. Lees meer over SFDR bij Morningstar:

 

Toezichthouder stimuleert
De Nederlandse toezichthouder voor de financiële sector Autoriteit Financiële Markten probeert aanbieders van beleggingsproducten ondertussen te stimuleren en te helpen om duidelijkere informatie te geven en meer transparantie op duurzaamheidsgebied. Half september publiceerde het een rapport op basis van onderzoek naar 540 Nederlandse fondsen die zichzelf duurzaam noemen. De conclusies van de AFM: fondsen geven vaak te weinig en te algemene informatie aan particuliere klanten om na te kunnen gaan of een beleggingsproduct terecht een duurzaam etiket heeft.

Ook staat er in hun prospectussen dikwijls te weinig over de ESG-risico’s van een belegging, terwijl die het rendement negatief kunnen beïnvloeden. Als de SFDR en taxonomie eenmaal écht compleet zijn, wil de AFM harder gaan optreden als aanbieders in gebreke blijven, zo liet de directeur van de toezichthouder, econoom Laura van Geest, eerder dit jaar weten in een interview met NRC. Naar verwachting zal het stapje voor stapje makkelijker worden voor particuliere beleggers om een weloverwogen keuze te maken voor het ene of andere duurzame fonds.

 

Gids voor duurzaam beleggen in vier delen

Benieuwd hoe het verder gaat met deze serie? Deze twee delen volgen nog:

Stap 3: Weet welke opties je hebt, gezien je voorkeuren

Stap 4: Maak een stappenplan voor de transformatie van je portfolio

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Rentsje de Gruyter  Rentsje de Gruyter schrijft freelance voor Morningstar Benelux.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten