Maar liefst $3,9 biljoen, omgerekend €3,4 biljoen, ofwel bijna vier miljoen maal een miljoen dollar: zoveel geld zit er nu wereldwijd in duurzame beleggingsfondsen. Of eigenlijk nog meer, want die $3,9 biljoen dateert van eind september, en inmiddels zijn we alweer ruim een maand verder. Hoe dan ook is de groei in het duurzame segment groot: het belegd vermogen verdubbelde wereldwijd bijna in het afgelopen half jaar. Aan het eind van het eerste kwartaal was nog geen $2 biljoen belegd in fondsen met een ESG-etiket.
ESG staat, zoals bekend, voor Environmental, Social en Governance, ofwel een respectvolle omgang met planeet (milieu), dier en medemens, en fatsoenlijk ondernemingsbestuur. De toename van afgelopen half jaar komt overigens vooral door nieuwe regelgeving in de EU, de zogeheten Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Die regels verplichten fondsaanbieders in Europa sinds maart om meer openheid van zaken te geven over allerhande ESG-gerelateerde zaken, zoals de strategie bij het selecteren van aandelen op duurzaamheid. Daardoor vallen er nu veel meer fondsen onder de noemer ‘duurzame belegging’.
Enorme toename aantal fondsen
Eind september telde Morningstar wereldwijd 7.486 duurzame fondsen. Dat is een enorme toename, vergeleken met de 4.524 stuks die bekend waren aan het eind van het eerste kwartaal. Om te kunnen beoordelen of fondsen duurzaam zijn of niet, moesten analisten van Morningstar duizenden nieuwe of herziene prospectussen doornemen – een enorme klus, ook omdat die door de nieuwe regels nog een stuk dikker zijn geworden.
Kijk je puur naar de instroom van kapitaal in duurzame fondsen, dan lag die afgelopen kwartaal 15% lager dan in het tweede kwartaal. Vergeleken met andere fondsen presteerde het duurzame universum echter toch beter: daar daalde de instroom afgelopen kwartaal namelijk nog harder, met 20%. En het totaal belegde vermogen in duurzame fondsen bleef stijgen, met 8%, terwijl het bij andere fondsen op hetzelfde niveau bleef steken als het tweede kwartaal. En vergeleken met een jaar geleden, vloeide er afgelopen kwartaal óók meer geld naar duurzame fondsen – te weten $134 miljard (omgerekend € 115,8 miljard).
Opvallend was afgelopen kwartaal ook dat er minder duurzame fondsen op de markt werden gezet dan in het tweede kwartaal: van 308 nieuwkomers naar 270 stuks. Vergelijk je echter het derde kwartaal met het eerste van dit jaar, dan kwamen er juist meer duurzame fondsen bij dan toen: 270 stuks versus 169.
Record aantal Amerikaanse lanceringen
Niet verrassend is dat het gros daarvan het licht zag in Europa, al moet gezegd dat in de Verenigde Staten ook een recordaantal lanceringen plaatsvond. Maar vergeleken met de 168 duurzame nieuwkomers in Europa zijn de 38 lanceringen in de VS toch een beetje karig.
Veruit de meeste nieuwe Europese fondsen worden nog steeds actief beheerd: 88% van het totaal. In de VS is dat anders: daar vindt de grootste instroom van kapitaal juist plaats bij passieve duurzame fondsen. In beide regio’s stroomt het meeste geld naar aandelenfondsen.
Europa dominanter
Europa werd afgelopen kwartaal nog ietsje dominanter op duurzaam beleggingsgebied dan het al was: inmiddels vindt 81% van de totale wereldwijde instroom van kapitaal naar duurzame fondsen daar plaats. Ter vergelijking: in het eerste kwartaal was dat nog 79,2%.
In de Verenigde Staten werd maar iets meer geld in duurzame fondsen gestoken: goed voor 12% van de totale wereldwijde instroom.
Japan valt op
De resterende 8,8% van de kapitaalinstroom richting duurzaam vond plaats in Azië, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Daarvan nam Japan het derde kwartaal maar liefst 4% voor zijn rekening, beduidend meer dan de andere hierboven genoemde landen. De instroom van nieuw kapitaal bedroeg in Japan in het derde kwartaal $5.1 miljard, waarvan het gros actief beheerd is. De lancering van een nieuw duurzaam fonds trekt daarbij vaak veel geld aan. Zo zijn vijf van de tien fondsen uit de Top 10 pas afgelopen jaar opgezet en twee daarvan zelfs pas afgelopen kwartaal.
Top aanbieders
Eenzaam bovenaan de lijst van aanbieders van duurzame fondsen in Europa die de meeste instroom wisten aan te trekken, staat nog altijd BlackRock: die slaagde er opnieuw in om veruit het meeste nieuwe kapitaal op te halen beleggers. Op grote afstand van BlackRock volgt Amundi. Dit is de top-10: