Zo herken je oplichterij

Opdringerige bellers die je met veel haast een belegging opdringen en torenhoge rendementen voorspiegelen die te mooi klinken om waar te zijn. Trap daar niet in, maar win eerst rustig meer informatie in. Morningstar laat zien hoe je oplichterij kan herkennen.

Sara Silano 05 november, 2021 | 8:39
Facebook Twitter LinkedIn

Investment scams can ruin your life

Ieder jaar worden vele duizenden mensen het slachtoffer van oplichting met beleggingen. Via internet is fraude vrij makkelijk te plegen en criminelen worden steeds vernuftiger in hun technieken om argeloze beleggers geld afhandig te maken. Morningstar zet een aantal waarschuwingssignalen op een rij om oplichting snel te kunnen herkennen.

Wat is beleggingsfraude?

Het is de fraudeurs er om te doen beleggers zover te krijgen dat ze hun geld aan hen toevertrouwen. Daartoe kiezen ze op het oog valide lijkende vormen, dus een goed uitziende website, betrouwbaar lijkende uitspraken van derden en gelikt marketingmateriaal. Het beruchtste geval van beleggingsfraude is het Ponzi Scheme, waarbij beleggers hoge rendementen wordt beloofd die slechts worden uitbetaald met behulp van de inleg van nieuwe goedgelovige beleggers. Er moet steeds nieuwe aanwas komen, anders loopt het systeem spaak.

Waarschuwingssignalen

Om na te gaan of een beleggingspropositie oplichterij is, zijn er de volgende waarschuwingssignalen:

  1. Je wordt ongevraagd benaderd met aanbiedingen per telefoon, e-mail of aan de deur;

  2. De persoon die contact legt geeft geen duidelijke antwoorden op je vragen;

  3. Je wordt aanhoudend en opdringerig gebeld om je te verleiden tot een belegging, het zogeheten cold calling;

  4. Er wordt geprobeerd je te dwingen tot een snelle beslissing;

  5. De beller stelt je niet in staat om terug te bellen of geeft alleen een mobiel nummer;

  6. De informatie die je aan de telefoon krijgt is niet te verifiëren op de website van het bedrijf;

  7. Ze beloven je een hoog rendement op je belegging en ze zeggen dat het risico laag is;

  8. Ze beloven je makkelijk bereikbare rendementen en extraatjes om je over te halen tot beleggen;

  9. Ze kunnen valse reviews geven en claimen dat andere klanten die belegd hebben tevreden zijn;

  10. Ze kunnen (overdreven) amicaal doen om je een vals gevoel van gerustheid en veiligheid te proberen te geven;

  11. Hun bedrijf is gevestigd in offshore landen of belastingparadijzen.

 

Wat te doen

Als je benaderd wordt, vraag dan om uitgebreide informatie. Bijvoorbeeld gedetailleerde gegevens over het bedrijf, of het de juiste vergunningen en certificeringen heeft en hoe dat te verifiëren is. En je kunt zelf een reeks checks doen. Kijk bij toezichthouders zoals de Autoriteit Financiële Markten (AFM) of het bedrijf ingeschreven staat en autorisatie heeft om te handelen zoals het zegt te doen. 

Kijk ook of de website of domeinnaam waaronder het bedrijf werkt geautoriseerd is. Want sommige illegale bedrijven opereren onder een naam die sterk lijkt op die van een legitiem bedrijf, terwijl ze dat zelf niet zijn.

Behalve de toezichthouder in eigen land is ook de registratie in het land waar het bedrijf  gevestigd zegt te zijn te controleren. Ga na of de naam, vestigingsplek en vergunning daadwerkelijk bestaan in het register van de toezichthouder in het vestigingsland van het hoofdkantoor. Daar horen dan ook aanvullende gegevens bij over directie, resultaten en verslaglegging. Ga bij de toezichthouders ook na of het bedrijf eventueel op een zwarte lijst staat of anderszins is aangemerkt als probleemgeval of malafide.

Weeg goed af

Als je geen duidelijke en verifieerbare informatie krijgt van degene die je benadert, neem dan rustig de tijd om af te wegen waar het hier nu eigenlijk om gaat. Haast je niet, ook al zet de beller je daartoe aan. Dat is juist een signaal dat het mogelijk niet in de haak is. En geef vooral niet meteen gegevens van jezelf, zoals je bankrekeningnummer op persoonlijke financiële informatie.

Als je het verdacht vindt, aarzel dan niet om je te wenden tot de toezichthouder. Die kan wellicht meer informatie over het betreffende bedrijf tevoorschijn halen. En als het inderdaad foute boel is, dan is het goed dat de toezichthouder daarvan op de hoogte is.

Veel beloftes die te mooi lijken om waar te zijn, die zijn dat ook. De beloftes eindigen in teleurstelling, dus trap daar niet in en weeg goed af wat je doet met behulp van veel informatie en checks.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten