Naar aanleiding van de problemen bij Evergrande polste Morningstar in september beheerders naar hun mening over de kwestie. Onder de fondsbeheerders van opkomende markten waarvan hun strategieën worden beoordeeld door Morningstar hadden er verschillende al enige tijd twijfels over Evergrande. Met name PIMCO’s global emerging-markets debt groep, onder leiding van Pramol Dhawan sprak zijn wantrouwen meermaals uit over de afgelopen twee jaar en ook T. Rowe Price en TCW waren en blijven vooral voorzichtig.
Andere beheerders zien het positiever in. Toen de prijzen voor de dollarobligaties van Evergrande in augustus en september kelderden, zag BlackRock’s team, geleid door Sergio Trigo een kans om geld te maken. Hij stelde immers dat de recuperatiewaarde van de obligaties (mede door staatssteun) hun prijs van 30 cent op de dollar zal overtreffen.
Ashmore, de in London gevestigde specialist in opkomende markten blijft een van de grootste houders van Evergrande obligaties; het fonds Ashmore Emerging Markets Short Duration Institutional had eind juni 2021 zelfs 5,2% van haar activa belegd in de Chinese firma.
China wankelt
De betalingsonzekerheid bij Evergrande, gevolgd door een reeks verlagingen van de kredietwaardigheid van Chinese vastgoedontwikkelaars, heeft de obligatiemarkten in China doen wankelen. De ICE BofA Asian Dollar High Yield Index, die Aziatische hoogrenderende bedrijfsobligaties in harde valuta volgt, verloor 6,3% in het derde kwartaal van dit jaar maar staat ondertussen op een 9,3% year-to-date verlies nadat de index nog eens 6,4% corrigeerde in oktober.
De onrust bij Evergrande zorgt ervoor dat het voor andere Chinese ontwikkelaars moeilijker wordt om herfinancieringsovereenkomsten te sluiten met buitenlandse partijen. Het gevolg daarvan is dat - in tegenstelling tot Evergrande - ondertussen Sinic, Fantasia en China Modern Land in oktober allemaal in gebreke zijn gebleven.
Maar een correctie voor de bredere JPMorgan CEMBI Broad Diversified index, die de prestaties volgt van dollarobligaties die zijn uitgegeven door bedrijven uit de opkomende markten, bleef evenwel uit en de index sloot het derde kwartaal van dit jaar zelfs 2,6% hoger in euro’s. Meer nog, met een year-to-date rendement van 6,9% doet deze index het bijna even goed als de Bloomberg Global High Yield index.
Hoewel de grootste landenblootstelling hier ook aan China is, ligt die slechts rond de 8%. Evergrande’s gewicht was eind vorig jaar goed voor 2,1% van de iShares JPMorgan EM Corporate Bond ETF die de JPMorgan index als benchmark hanteert (huidige positie zo’n 0,05%).
Interessant voor actieve beleggers
Deze sterk gediversifieerde activaklasse is minder bekend bij het grote publiek en het feit dat er minder competitie is, maakt het interessant jachtgebied voor actieve beleggers. Terwijl het aandelenuniversum in opkomende markten voor zo’n 80% uit Aziatische landen bestaat, is dat bij bedrijfsobligaties uit opkomende markten meer verdeeld over de opkomende markten in EMEA, Latijns-Amerika en Azië. Ten slotte zijn er grote verschillen in kredietkwaliteit binnen dit universum die zowel investment-grade als high-yield obligaties huisvesten.
Echter, de volatiliteit van bedrijven uit de opkomende markten is in de loop van de tijd gematigder geworden. Tijdens de COVID-19 schok in maart 2020 sloot de JPMorgan CEMBI Broad Diversified index de maand af met een verlies van 11,4% vergeleken met een verlies van 13,8% voor staatsobligaties uit opkomende markten. Een belangrijke factor hierin was de groei van Aziatische kredieten van hogere kwaliteit. Hoogrenderende obligaties, die met een kredietrating beneden BBB, zijn vandaag goed voor rond de 40% van de index.
De Top-5
Voor de Top-5 van deze week kijken we naar de best presterende fondsen die beleggen in emerging market bedrijfsobligaties over de eerste tien maanden van 2021 (waarvan een distributievergoedingsvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland).
Op 1: Vontobel
Vontobel’s Emerging Markets Corporate Bond strategie staat afgetekend op één op ons lijstje met een year-to-date rendement van 12,3% in euro’s na een moeilijk 2020 waarin het minder presteerde dan de Global Emerging Markets Corporate Bond categorie. Wouter Van Overfelt beheert dit fonds sinds november 2015. Hij is ook beheerder van het Emerging Markets Debt fonds en werd benoemd tot hoofd emerging market corporates in juli 2019. Hij wordt bijgestaan door Sergey Goncharov.
Deze managers schuwen risico’s niet en daardoor ligt de volatiliteit, gemeten als standaarddeviatie, hoger en de drawdowns zijn scherper dan die van het gemiddelde fonds binnen deze categorie. Vermoedelijk is dit toe te schrijven aan de overweging in bedrijfsobligaties met lage kredietwaardigheid. Zo heeft het fonds 21,5% in obligaties met een kredietkwaliteit beneden B versus 4,1% voor de JPMorgan CEMBI Broad Diversified index. Deze benchmark bestaat voor meer dan de helft uit investment-grade krediet terwijl dat voor dit fonds slechts 8,7% is. Eind juni 2021 bedroeg de blootstelling van het fonds aan Evergrande 0,8% ten opzichte van 1,4% eind 2020.
Invesco op 2
Op de tweede plaats staat het Invesco Emerging Market Corporate Bond fonds dat beheerd wordt door Michael Hyman (sinds oktober 2016) en Jason Trujillo (sinds juni 2019). De twee actieve beheerders willen vooral alpha genereren op basis van fundamentele analyse en relatieve waarde, maar er wordt ook rekening gehouden met technische en macro-economische factoren.
Het fonds had eind september 32% in investment-grade kredieten, de grootste landenwegingen zijn naar Brazilië (9,1%), China (7,8%) en Mexico (7,7%) en zo’n 70% van de portefeuille bestaat uit bedrijfsobligaties, de rest uit (quasi)staatsobligaties. Eind juni 2021 bedroeg de blootstelling aan Evergrande 0,5% en dat was zo goed als onveranderd ten opzichte van eind 2020.
Top-5 Global Emerging Market Corporate Bonds