We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Sterke groei van aanbod en instroom bij klimaatfondsen

Nu de COP26 UN Climate Change Conference in Glasgow aan de gang is, staan klimaatfondsen sterk in de belangstelling. Stringentere regelgeving noopt bedrijven tot veranderingen en zet beleggers aan het denken. Dat werkt door in het beleggingsuniversum: fondsbeleggers die doelgericht oplossingen voor klimaatverandering in hun portefeuille willen opnemen, hebben volop keus: het aanbod en de instroom blijven groeien.

Robert van den Oever 09 november, 2021 | 11:37
Facebook Twitter LinkedIn

De sterke groei van het aanbod aan doelgerichte groene beleggingen vraagt om een analyse van wat er allemaal op de markt te verkrijgen is. Morningstar's ESG-expert Samiya Jmili licht het Europese fondsenuniversum van het derde kwartaal door op expliciet op klimaatverandering gerichte duurzame beleggingsfondsen. Allereerst is het goed om de verschillende gradaties van klimaatbewuste fondsen te onderscheiden. Morningstar hanteert daarvoor vijf niveaus:

Low-carbon

Low-carbon fondsen beleggen in bedrijven met lage CO2 intensiteit en/of hebben hun portefeuille zo opgebouwd dat die een lagere CO2 voetafdruk heeft dan hun benchmark index.

Climate conscious

Klimaatbewuste fondsen richten hun portefeuille in met een nadruk op bedrijven die (het bestrijden van ) klimaatverandering in hun strategie hebben opgenomen en daardoor beter gepositioneerd zijn voor de overgang naar een low-carbon economie.

Climate solutions

Fondsen op het gebied van klimaatoplossingen mikken specifiek op (aandelen van) bedrijven die producten en diensten aanbieden - of daarvan profiteren - die bijdragen aan de overgang naar low-carbon.

Clean energy/tech

Fondsen in schone energie en technologie hebben meer focus dan klimaatoplossingsfondsen, want ze beleggen in bedrijven die heel specifiek de overgang naar schone energie mogelijk maken of daar aan bijdragen. De meeste van die bedrijven bevinden zich in de sectoren nutsbedrijven, industrie en technologie.

Green bonds

Fondsen in groene obligaties beleggen in schuldpapier voor rechtstreekse financiering van projecten die de overgang naar een groene economie bewerkstelligen.

 

Europa domineert het landschap

Het universum van klimaatfondsen is het grootst in Europa met 426 klimaat-bewuste strategieën die samen 186 miljoen euro aan beheerd vermogen hadden per eind september 2021. Dat is het dubbele van wat het twee jaar geleden was. Sinds het begin van 2021 is dit segment in negen maanden tijd met 60% gegroeid en daarmee maakt het 6,3% uit van de totale assets in Europese duurzame fondsen.

Klimaatfondsen behoren tot de best verkopende dit jaar, want de instroom in dit type is goed voor 60% van de totale flows in Europese duurzame fondsen. Het meeste nieuwe geld ging naar de typen Climate Conscious en Climate Solutions, terwijl dat vorig jaar Climate Solutions en Clean Energy/Tech fondsen waren.

climate funds q3 2021 flows

Alle typen zagen hun beheerd vermogen stijgen, maar Climate Solutions steekt duidelijk boven de andere uit. Daardoor is dit type inmiddels goed voor 30% van alle vermogen in klimaatfondsen.

Green bonds is de kleinste categorie en goed voor 14% van het totale vermogen. De capaciteit is daar beperkt doordat de markt voor groene obligaties minder liquide is. het aanbod is nog relatief beperkt, maar groeit wel.

climate funds q3 2021 assets

 

Aandelen versus obligaties

Zoals we wel vaker zien bij duurzame strategieën, domineren aandelenstrategieën ook het universum van klimaatfondsen, want 80% van het vermogen zit in aandelen. Obligatiestrategieën zijn goed voor 16%. Climate Slutions gaat ook hier aan kop met 35% van het vermogen, en de rest is tamelijk gelijk verdeeld over de overige vier typen. Bij de obligatiestrategieën steken - niet verrassend - de green bonds er ruimschoots bovenuit. Die zijn goed voor een marktaandeel van 85%.

 

Nieuwe lanceringen

De productontwikkeling rondom klimaatfondsen heeft dit jaar een tandje bijgezet en dat is te zien aan het aantal nieuwe lanceringen tot en met september: 116 nieuwe klimaatfondsen kwamen op de markt.

De helft daarvan valt in het segment Climate Conscious en 16 daarvan zijn expliciet gericht op de doelen van het klimaatakkoord van Parijs. Voorbeelden zijn: iShares S&P 500 Paris-Aligned Climate ETF, UBS ETF MSCI World Climate Paris-Aligned en Lyxor NetZero 2050 S&P500 Climate PAB ETF.

climate funds q3 2021 launches b

 

Welk fonds past bij je?

Om uit te vinden welk type klimaatfonds het best bij je persoonlijke overwegingen en doelen past, kun je de verschillende benaderingen van klimaatfondsen en de rol die zij kunnen spelen in een beleggingsportefeuille analyseren. Onderstaande grafiek maakt die benaderingen inzichtelijk:

climate funds q3 2021 strategies

De keuze hangt af van je doelen, risicobereidheid en voorkeuren. Aan de hand van de bovengenoemde vijf segmenten kan de belegger tot een selectie komen. Dat kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

Beleggers die bezorgd zijn over klimaatrisico's en willen investeren in mogelijkheden om te profiteren van de overgang naar een low-carbon economie kunnen beleggen in Climate Conscious fondsen. Die hebben een laag CO2 risico en gering blootstelling aan fossiele brandstoffen en tevens meer betrokkenheid bij CO2 bestrijdende technologie. De meeste van zulke fondsen bieden voldoende gediversifieerde blootstelling aan de markt om te kunnen dienen als kernpositie in de portefeuille.

Belegers die hun vermogen rechtstreeks naar oplossingen tegen klimaatverandering willen brengen kunnen kijken naar de sgementen Climate Solutions en Clean Engery/Tech. Door de gerichte blootstelling aan de markt en de neiging naar mid- en small-caps kennen zulke fondsen een hogere volatiliteit. Daarom zijn ze geschikter als satellietpositie in de portefeuille.

Obligatiebeleggers met groene doelstellingen kunnen terecht bij green bond fondsen. Daarbij is het goed om te bedenken dat de projecten die door de groene obligaties worden gefinancierd op zichzelf zeer CO2 uitstotende bedrijven kunnen zijn die druk bezig zijn om de omslag naar low carbon te maken. Iets breder georiënteerd zijn obligatiefondsen met een ESG-mandaat die een gediversifieerde portefeuille opbouwen van duurzame obligaties waar ook green bonds deel van uitmaken.

Klimaatbewuste beleggers kunnen er ook voor kiezen om van alle vijf de benaderingen iets te nemen en zo een gediversifieerde portefeuille op te bouwen met meer en minder klimaatintensieve beleggingen. Beleggers die eerst de breedte en diversiteit van het duurzame aanbod goed voor zichzelf op een rijtje hebben gezet, kunnen vervolgens betere beslissingen nemen bij het selecteren van hun beleggingen.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten