Welke datatechbedrijven zijn interessant?

De bloeiperiode van cloud-data bedrijven is nog lang niet voorbij. Wel maakt het veel verschil of ze actief zijn in eenvoudige data-opslag, geavanceerde data-analyse of de bouw van data-managementsystemen. Naast bekende namen zoals Alphabet, Amazon en Microsoft vallen nieuwe hoogvliegers als Snowflake en MongoDB op.

Rentsje de Gruyter 08 december, 2021 | 10:14
Facebook Twitter LinkedIn

Sommige bedrijven die zich bezighouden met de opslag en analyse van data in de cloud kennen we allemaal: denk maar aan de giganten Alphabet, Amazon en Microsoft. En lang voordat deze techbedrijven zo’n grote rol begonnen te spelen in ons leven, bestonden er al partijen als Oracle en SAP. Die zijn gespecialiseerd in het bouwen van bedrijfssoftwaresystemen, waarop ondernemingen hun eigen data kunnen opslaan.

SAP, van origine een Duits bedrijf, werd al in 1972 opgericht door oud-medewerkers van IBM, een van de eerste fabrikanten ter wereld die pc’s maakte. Dan hebben we het dus over zowat een halve eeuw geleden. Er bestaat echter nog een derde categorie: bedrijven die supergeavanceerde databasemanagementsystemen bouwen, opslag- en analysesystemen voor data in de cloud, waaronder datapakhuizen (data warehouses) en data-meren (data lakes). Die heb je nodig voor online analytical processing, ofwel OLAP, een proces waarbij relevante data uit een enorme databrij kunnen worden gefilterd.

In dit type geavanceerde data-analyse blinken relatieve jonkies als het Amerikaanse Snowflake en MongoDB uit. Snowflake bestaat nog geen tien jaar, maar is al sinds 2014 beursgenoteerd aan de New York Stock Exchange. MongoDB is een open source database (vandaar dat DB), die bedrijven bijvoorbeeld kunnen gebruiken om de bezoekersaantallen en het klikgedrag op hun website te registeren en te analyseren. Het heeft een beursnotering aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq.

Totale datahausse
En onderschat de voortdurende datahausse niet, zo waarschuwen Morningstar-analisten Julie Bhusal Sharma, Brian Colello en Victoria Radke in een recent rapport over de datatechmarkt. De drie voorzien dat wereldwijd de totale hoeveelheid digitaal opgeslagen data de komende tien jaar zal groeien naar 620 zettabyte. Dat komt neer op een gemiddelde jaarlijkse groei, ofwel compound annual growth rate (CAGR), van deze business met 28%.

Ter vergelijking: in 2020 was de omvang van de totale hoeveelheid digitaal opgeslagen data wereldwijd (de global datasphere) ongeveer 57 zettabytes, volgens Statista en IDC. Niet alleen gebruiken bedrijven data voor steeds meer doeleinden, zoals kunstmatige intelligentie, er komen ook steeds meer nieuwe soorten data bij. En dat vraagt om nieuwe bouwwerken om al die verschillende soorten data te herbergen.

Ook kiezen steeds meer ondernemingen volgens Morningstar voor verschillende datamanagementsystemen naast elkaar: een eigen systeem, een data warehouse én een data lake. Zo kunnen data lakes van alles op het gebied van kunstmatige intelligentie wat data warehouses (die toch een tikje ouder zijn) niet bieden.

data tech 1


Speld in de hooiberg
Ook de markt voor database management systems, ofwel DBMS, zal hard blijven groeien in de komende jaren, verwacht Morningstar. Als het goed is kunnen bedrijven met zulke softwaresystemen de spreekwoordelijke speld in de hooiberg vinden – ofwel die data uit de oneindige berg data filteren die hen waardevolle inzichten bieden en zorgen voor een voorsprong op de concurrenten.

Deze DBMS-markt zal naar verwachting in 2030 een omvang bereiken van $243 miljard (omgerekend zo’n €215,2 miljard). Dat komt neer op een omzetgroei van gemiddeld 14% per jaar.

data tech 2

 

Overgang maakt kwetsbaar
OLAP zal steeds meer ingezet worden en dat heeft consequenties voor partijen die nog met traditionelere systemen werken, zoals oudgediende Oracle, zo verwacht Morningstar. Oracle zal ook blijven groeien, maar minder hard dan de Snowflakes en MongoDB’s van deze wereld: het is toch kwetsbaar nu er een overgang plaatsvindt en bedrijven overstappen van databeheer en -analyse in eigen huis, op eigen servers, naar databeheer op afstand, in de cloud.

Daardoor zal een bedrijf als Oracle marktaandeel verliezen, denkt Morningstar. Weliswaar is het bedrijf inmiddels ook actief op de OLAP-markt, maar daar ligt niet het zwaartepunt van zijn business. Het gevaar is dat Oracle achterop blijft lopen bij de nieuwkomers.

Welke aandelen zijn kansrijk?
Is het dan een goed idee voor particuliere beleggers om in aandelen Snowflake (SNOW) en MongoDB (MDB) te stappen? Dan moeten ze er wel genoegen mee nemen dat beide bedrijven volgens Morningstar zwaar overgewaardeerd zijn. Even wachten tot de koers omlaag duikelt, kan dan ook verstandig zijn, raden de analisten aan.

Kiezen voor hun beider grootste concurrent, Amazon (AMZN), is ook een mogelijkheid. Software op het gebied van data-architectuur vormt namelijk een steeds groter onderdeel van Amazons handel. En ondanks zijn huidige, al duizelingwekkende koers is er volgens de drie Morningstar-analisten nog steeds ruimte voor een nóg hogere beurskoers. Dat komt omdat Amazon op meerdere gebieden uitblinkt, zo geven de analisten aan in hun rapport: het domineert tegelijkertijd in e-commerce en online adverteren aan de ene kant en cloud-business aan de andere.

data tech 0

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Rentsje de Gruyter  Rentsje de Gruyter schrijft freelance voor Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten