Fund flows november: flinke stap terug

De instroom van nieuw vermogen in Europese beleggingsfondsen deed in november een stapje terug doordat aandelenfondsen terugvielen. Vooral fondsen in Europese aandelen waren uit de gratie door toenemende zorgen over de situatie rond de nieuwe virusvariant omikron. Dit is het overzicht van de fondsstromen over november.

Valerio Baselli 21 december, 2021 | 16:00
Facebook Twitter LinkedIn

ff 11 1

Fondsbeleggers deden in november een stap terug in vergelijking met de maand oktober. Vooral bij aandelenfondsen kwam er beduidend minder nieuw vermogen binnen, aangezien beleggers afgeschrikt werden door het nieuws rondom de nieuwe omikron-variant van het corona-virus, waarvan de gevolgen groot kunnen zijn. De vrees werd ook weerspiegeld door een hoog handelsvolume tegen het einde van de maand.

Aandelenfondsen beleefden vanwege de angstsfeer de magerste maand sinds juli 2020. Beleggingsfondsen in Europese aandelen werden het hardst getroffen. 

Obligatiefondsen kenden juist een iets hogere instroom; 18,5 miljard euro en dat is 5 miljard méér dan een maand eerder. De categorieën global bond en euro corporate bond profiteerden het meest. De laatstgenoemde had zijn beste maand sinds juli 2020.

Allocatiefondsen keden opnieuw een positieve maand met 11,3 miljard euro instroom na 12,6 miljard een maand eerder. Wereldwijde moderate allocation strategieën in euro's waren de meest gevraagde categorieën. 

Het beheerd vermogen van Europese beleggingsfondsen steeg naar 12.077 miljard euro per eind november vergeleken met 12.006 miljard euro per ultimo oktober.

ff 11 2

Actief versus passief
De instroom in actieve fondsen overtrof wederom de hoeveelheid vermogen richting passieve fondsen; 35 miljard euro tegen 17,1 miljard. Aan de actieve kant trokken allocatiefondsen de kar met 11,3 miljard euro. De instroom in actieve aandelenfondsen daalde met ruwweg eenderde naar 10 miljard euro.

Het marktaandeel van passief blijft geleidelijk aan verder stijgen: het staat nu op 21,82%, vergeleken met 20,18% per ultimo november 2020.

ff 11 3

 

Groen in opmars
De regels van de Europese Unie omtrent publicatie van duurzame beleggingen, ook wel SFDR genoemd, zijn sinds 10 maart 2021 van kracht. Fondshuizen moeten informatie geven over de ESG-risico's en de negatieve impact van hun beleggingen op mens en maatschappij. Morningstar heeft onderzocht hoe SFDR tot dusver is geïmplementeerd.

Sindsdien hebben fondshuizen veel van hun strategieën geüpgraded en nieuwe fondsen geïntroduceerd die voldoen aan de vereisten van Artikel 8 of 9 volgens het Morningstar ESG Commitment Level.

De autonome groei van de Artikel 8 en 9 fondsen was de hoogste in november met respectievelijk 0,72% en 1,99%. Fondsen die niet onder de noemer Artikel 8 of 9 vallen, kenden autonome groeipercentages in de bandbreedte tussen 0,18 en 0,35%.

ff 11 4

 

Instroom op fondscategorie-niveau
De meest gewilde categorie in november was te vinden in het segment wereldwijde aandelen met 9,3 miljard euro instroom De iShares Core MSCI World ETF haalde het meeste geld binnen, te weten 739 miljoen euro.

Ook de categorie wereldwijde obligaties deed het goed mer 5,2 miljard instroom. Dat was de hoogste instroom in één maand sinds Morningstar de fund flows bijhoudt (in Europa vanaf 2007).

ff 11 5

Uitstroom op fondscategorie-niveau
Fondsbeleggers blijven weg van fondsen in Britse staatsobligaties. De netto-uitstroom van 2,2 miljard euro was de hoogste in een maand sinds het begin van de metingen in 2007.

Europese aandelenfondsen waren zoals aan het begin gezegd sterk uit de gratie. het was de op een na hoogste maand van uitstroom voor Europese large-cap blend fondsen sinds oktober 2019. Britse large-cap aandelen was de op twee na slechtst presterende categorie.

ff 11 6 

Instroom per fondshuis
Aan de actieve kant prijkt Phoenix Group boven aan de lijst dankzij 3,7 miljard instroom in zijn obligatiefondsen. Tweede is JP Morgan met 2,4 miljard euro instroom, waarvan het meeste, namelijk iets meer dan de helft, naar diens aandelenfondsen ging.

Aan passieve zijde gaat iShares wederom aan kop dankzij 4,3 miljard euro instroom. Daarvan wisten de aandelenproducten het grootste deel binnen te halen. Het was al de 20e maand op rij van netto-instroom voor iShares'passieve producten.

Amundi was goede tweede met 2,2 miljoen euro instroom, dankzij de aandelenproducten die 1,6 miljard euro aan inflow mochten bijschrijven.

ff 11 7

 

Uitstroom per fondshuis
De meeste uitstroom onder actief was te noteren bij Aviva dat 868 miljoen euro euro verloor, waarvan 488 miljoen uit obligatieproducten.

De op een na hoogste uitstroom was te noteren bij Pimco dat 743 miljoen euro verloor. Dat was te wijten aan obligatieproducten die 900 miljoen euro moesten prijsgeven. Dat die uitstroom zoveel hoger is dan de netto-uitstroom van het hele fondshuis, illustreert hoe zwaar deze categorie het had. 

Aan de passieve kant had HSBC de grootste uitstroom 600 miljoen uitstroom. Hier deed zich hetzelfde verschijnsel voor als bij Pimco, namelijk een veel hogere uitstroom van één categorie - 1,5 miljard uit aandelenproducten - dan de netto-uitstroom voor het fondshuis als geheel.

ff 11 8

 

Instroom per fonds
Morningstar's flow data laten zien welke beleggingsfondsen de hoogste instroom en welke de hoogste uitstroom kenden over november. De top van de lijst bevat enkele kleinere of gespecialiseerde namen uit het aanbiedersuniversum. Verderop komen we dan weer grotere namen tegen. De samenstelling van de lijst kan per maand sterk wisselen.

ff 11 7

Uitstroom per fonds
Het fonds met de meeste uitstroom is er een van Aviva. Ook in deze lijst komen we enkele namen tegen van kleinere of gespecialiseerde fondsen. Onderstaande tabel geeft een zeer divers beeld aan namen van fondshuizen en beleggingscategorieën:

ff 11 8 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten