We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Top-5 Aandelen Sector Energie: iShares aan kop

Aandelen in de sector energie kennen een prima jaar. De afgelopen jaren was dat wel anders en maakten beleggers in de sector zware jaren mee. Met de opkomst van duurzaam beleggen en de grotere bewustwording dat de wereld af moet van fossiele brandstoffen om een einde te maken aan klimaatverandering, liggen beleggingen in bedrijven die actief zijn op het gebied van fossiele brandstoffen onder een vergrootglas.

Ronald van Genderen 29 december, 2021 | 12:51
Facebook Twitter LinkedIn

Energie-aandelen maken een uitermate goed jaar door. Hoewel de MSCI World index al een uitstekend rendement behaalde over de eerste elf maanden van 26,99%, deed de energie sector het met een rendement van 46,61% voor de MSCI World/Energy nog aanzienlijk beter. Het is daarmee zelfs de best presterende sector in 2021. Beleggers in de energiesector hadden het nodig, want het was de afgelopen jaren kommer en kwel. Wat te denken van 2020, toen wereldwijde aandelen een rendement behaalden van 6,33%, maar aandelen van energiebedrijven maar liefst een veer van 37,12% lieten.

De dramatische prestaties in het afgelopen jaar stonden niet op zichzelf. Over de afgelopen tien jaar presteerde de energie sector in slechts twee kalenderjaren beter dan de wereldwijde aandelenindex, namelijk dit jaar en 2016. Over de afgelopen 10 jaar resteert dan ook niet verrassend een fikse underperformance, de MSCI World noteert een gemiddeld jaarlijks rendement van 14,25%, terwijl de energie index het met een schamele 1,18% moet doen.

Belang neemt snel af
Het belang van de energiesector neemt dan ook met rasse schreden af. Als we dat afmeten aan het gewicht van de sector in de MSCI World index, wordt het plaatje direct duidelijk. Eind november 2011 maakten aandelen in de energie sector nog voor 12,09% deel uit van de index, maar inmiddels is dat gedaald naar 3,18%. Dat heeft ook te maken met het groeiende belang van de technologiesector, die haar weging zag toenemen van 11,59% naar 20,88%. Echter, de belangrijkste verklaring is dat er nog maar 53 ondernemingen actief in de energiesector opgenomen zijn in de wereldaandelenindex in plaats van 113 tien jaar geleden. Die hebben een gezamenlijke marktkapitalisatie van 1.898 miljard euro tegenover 2.644 miljard euro een decennium terug.

Met de opkomst van duurzaam beleggen en de grotere bewustwording dat de wereld af moet van fossiele brandstoffen om een einde te maken aan klimaatverandering, liggen beleggingen in bedrijven die actief zijn op het gebied van fossiele brandstoffen onder een vergrootglas. In toenemende mate stellen institutionele beleggers zich de vraag of zij nog in de sector willen beleggen.

Een tekenend voorbeeld is de aankondiging van Pensioenfonds ABP in oktober van dit jaar dat het al haar investeringen in bedrijven die fossiele brandstoffen produceren in de komende anderhalf jaar zal verkopen. Tot dan koos het ambtenarenpensioenfonds er voor om via haar invloed als aandeelhouder te proberen bedrijven er toe te bewegen om een duurzamere koers te varen. Echter, nu verklaarde Nederlands grootste belegger dat ze “onvoldoende kansen ziet om met hun invloed als aandeelhouder deze bedrijven de overstap te laten maken van fossiele naar duurzame energie”.

Posities afbouwen
ABP staat daarin niet alleen. In een recent rapport van de fossil fuel divest-invest movement werd aangegeven dat wereldwijd inmiddels 1.485 instituten, met een gezamenlijk beheerd vermogen van 39,2 biljoen dollar, er toe zijn overgegaan om hun belangen in de energiesector af te stoten.

Opvallend is echter dat het beheerd vermogen van fondsen in de de Morningstar Categorie Aandelen Sector Energie over de afgelopen tien jaar nauwelijks afgenomen is. In 2011 beheerden deze fondsen een bedrag van 10,7 miljard euro, terwijl dit eind november van dit jaar 9,7 miljard euro bedroeg, slechts 1 miljard euro minder. Hoewel het beheerde vermogen sterk schommelde, noteerde de categorie vorig jaar 1,8 miljard aan instroom, terwijl de teller voor dit jaar tot en met november op 1,5 miljard aan nieuw beleggersgeld staat.

De Top-5
In de top-5 van deze week een overzicht van de vijf best presterende fondsen (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland) in de Morningstar categorie Aandelen Sector Energie op basis van hun prestaties over 2021 tot en met november.

De iShares Oil & Gas Exploration & Production ETF gaat aan kop met een rendement van ruim 78%. De tracker volgt de S&P Commodity Producers Oil and Gas Exploration & Production Index en belegt dus wereldwijd in exploratie- en productiebedrijven van olie en gas. De portefeuille telt per 17 december 2021 80 posities, waarbij ConocoPhillips, EOG Resources en Canadian Natural Resources de grootste indexnamen zijn met ieder een gewicht van meer dan 9%. Alle drie presteerden uitstekend dit jaar met rendementen variërend van 89 tot 95%, maar de best presterende aandelen waren Baytex Energy (476%), SM Energy (415%) en Paramount Resources (366%).

Een trede lager op het podium staat SPDR S&P US Energy Select Sector ETF die een rendement behaalde van 61%. Deze ETF belegt in Amerikaanse energiebedrijven uit de S&P 500-index door de S&P Energy Select Sector Daily Capped 25/20 Index te volgen. De portefeuille is met slechts 21 posities geconcentreerd en wordt gedomineerd door Exxon Mobil (weging van 22%) en Chevron (weging van 19%). De beste prestaties werden binnen dit selecte gezelschap geleverd door Devon Energy (197%), Marathon Oil (155%) en Diamondback Energy (144%).

Op de laagste trede treffen we een actief fonds aan, Schroder ISF Global Energy. Dit fonds wordt sinds 2013 beheerd door de ervaren Mark Lacey, die ook leiding geeft aan het grondstoffen team van Schroders. Hij richt zich op exploratie- en productiebedrijven in de traditionele olie- en gassectoren, maar kan ook bedrijven in de portefeuille opnemen die zich bezighouden met infrastructuur, nutsvoorzieningen en hernieuwbare en alternatieve energie. Die laatste industrie komt echter niet of nauwelijks terug in de 36 posities tellende portefeuille, waarbinnen de grootste posities zijn weggelegd voor Royal Dutch Shell, BP en Cabot Oil & Gas. Onder de uitblinkers behoren Range Resources (217%), opnieuw Devon Energy en Ovintiv (164%).

 

Top-5 Aandelen Sector Energie

energie nl

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten