We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Top-5 aandelen wereldwijd: Acatis aan kop

Verstoringen in de productieketens, het afschalen van monetaire steun door centrale banken, een forse stijging van de inflatie, toenemende geopolitieke spanningen en de uitbraak van de Omikron-coronavariant ten spijt, de wereldwijde aandelenmarkten sloten 2021 af met een eindsprint in het vierde kwartaal.

Jeffrey Schumacher, CFA 13 januari, 2022 | 10:46
Facebook Twitter LinkedIn

De MSCI World Index won 9,8% in de laatste drie maanden van 2021 om daarmee het jaarrendement naar een waanzinnige 31,1% te tillen, gemeten in euro. 2021 is daarmee voor aandelenbeleggers een zeer succesvol jaar geworden, in tegenstelling tot obligatiebeleggers die, gemeten naar de prestaties van de Bloomberg Barclays Aggregate Bond Index in dollar termen 4,7% verloren.

Sterke bedrijfscijfers over het derde kwartaal bleken wederom een belangrijke aanjager voor de aandelenbeurzen wereldwijd. De winstcijfers van 82% van de S&P 500 bedrijven overtroffen de verwachtingen, wat het op vier na hoogste percentage is sinds 2008, toen Factset begon met het verzamelen van deze statistiek.

Hoewel de wereldeconomie volop profiteerde van afnemende coronarestricties bleek wel dat de inflatie minder tijdelijk was dan centrale bankiers veronderstelden. Oplopende olieprijzen, aanbod- en productiebeperkingen en stijgende huren en lonen joegen de inflatie omhoog. In november bedroeg deze in Amerika 6,8% op jaarbasis, het hoogste inflatiecijfer in bijna 40 jaar. In de toelichting op de derde-kwartaalcijfers noemden 285 van de S&P 500 bedrijven de term inflatie, fors meer dan de 109 een jaar geleden.

Inflatie loopt op
De oplopende inflatie noopte ook de centrale banken wereldwijd hun accomoderende monetaire beleid te heroverwegen. ECB-president Lagarde gaf aan een voorzichtige aanpak voor te staan, daar waar de Amerikaanse centrale bank concretere plannen ontvouwde. Jerome Powell, die opgaat voor een tweede vierjarige termijn als voorzitter van de Federal Reserve, kondigde aan dat de centrale bank versneld het mes zet in het obligatieopkoopprogramma. Tevens stellen de beleidsmakers drie renteverhogingen in het vooruitzicht in 2022, daar waar in september nog de helft van de leden twee renteverhogingen nodig achtte.

In december verhoogde de Engelse centrale bank al wel de beleidsrente, terwijl Turkije met een onorthodoxe benadering onder aanvoering van president Erdogan er juist voor kiest om het tegenovergestelde te doen, wat vooralsnog niet in het gewenste effect heeft gesorteerd gezien de scherpe daling van de lira en het ontsporen van de inflatie richting de 36% op jaarbasis.

Technologie was aanjager
Aanjagers van de recordstanden op de aandelenbeurzen waren niet zo zeer de sterk presterende energiesector (+50,7%), vastgoedsector (+35,5%) of de financiële dienstverlening (+37,6%) geweest, maar de IT sector onder aanvoering van index zwaargewichten Apple (+45%) en Microsoft (+64%). Ook de semiconductorsector presteerde sterk, waaronder ASML (+78,6%), NVIDIA (+142,6%) en AMD (+68.9%).

Toch is het in 2021 niet alleen maar hosanna geweest binnen de technologiesector. De dominantie van enkele goed presterende, zeer grote bedrijven verbloemt de mindere prestaties van sectorgenoten, voornamelijk die van Chinese technologiebedrijven die in 2021 corrigeerden als gevolg van het opleggen van strengere wet- en regelgeving door de Chinese overheid.

De outperformance van Amerikaanse technologiebedrijven zorgde er ook voor dat de Amerikaanse S&P 500 index, waarin de sector nu een weging heeft van ruim 26%, te vinden was onder de winnaars van 2021. Frontier markets waaronder Vietnam presteerden bovengemiddeld, terwijl emerging markets teleur stelden vanwege de ondermaatse prestaties van Chinese en Braziliaanse aandelen. Waarde-aandelen en groeiaandelen ontliepen elkaar niet veel over de afgelopen twaalf maanden, maar dankzij een sterk eerste kwartaal bleven waarde-aandelen nipt de bovenliggende partij.

De Top-5
De top-5 van deze week is samengesteld op basis van het rendement over 2021 voor aandelenfondsen in de Morningstar categorie aandelen wereldwijd large-cap gemengd.

De lijst wordt aangevoerd door Acatis Aktien Global Fonds dat een jaarrendement kan overleggen van 42,31 procent. Het fonds dankt dit uitstekende rendement aan de prestaties in het tweede en vierde kwartaal, waarin het meer dan 12 procent rendement maakte. Het is het vierde achtereenvolgende jaar waarin het fonds tot de 10% beste van de categorie behoort.

In 2021 was het fonds doeltreffend met de aandelenselectie en werd het toprendement behaald ondanks een onderweging van Amerikaanse aandelen en zonder blootstelling aan de oliesector, banken en onroerend goed. Het fonds was succesvol met toppositie BioNTech, NVIDIA en Microsoft, maar wist in bredere zin de juiste aandelen te selecteren binnen de sectoren technologie en gezondheidszorg.

De tweede positie wordt ingenomen door Skagen Global, dat op nog geen 30 basispunten de kop mist. Het fonds profiteerde van de overweging van 10-15 procentpunt voor Amerikaanse aandelen ten opzichte van de MSCI World Index. De geconcentreerde portefeuille van beheerders Knut Gezelius en Chris-Tommy Simonsen zag ook in toppositie Microsoft een belangrijke factor achter de outperformance. De overweging van financials via posities in Nasdaq, Brown & Brown, MSCI en Moody’s pakte eveneens goed uit. Ook de selectie binnen de technologiesector was overwegend positief, waarbij ASML, Intuit en Accenture een hoofdrol opeisten.

Top-5 aandelen wereldwijd

top 4q nl

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten