Jaar van de Tijger in China: 4 belangrijke thema's

Beleggers in China krijgen in het pas begonnen Jaar van de Tijger te maken met vier belangrijke thema's. De markt heeft daar al een correctie achter de rug, dus zijn er kansen.

James Gard 22 februari, 2022 | 9:46
Facebook Twitter LinkedIn

Children with model tigers

De net afgesloten Olympische Winterspelen in Beijing hebben China weer in de internationale spotlights gezet. Ook het recente Chinese nieuwjaar vestigde aandacht op het land dat nu het Jaar van de Tijger is ingegaan. Beleggers hopen dat dit nieuwe jaar hen meer zal brengen dan het voorbije Jaar van de Os.

Want dat heeft beleggers op sommige punten weinig goed gebracht. De interventies van de Chinese overheid in bepaalde sectoren joeg beleggers schrik aan. Ook de wereldwijde verkoopgolf rondom technologie-aandelen raakte de Chinese markt flink. En ook werden beleggers eraan herinnerd dat het weleens te hard kan gaan. De crisis rondom Evergrande en andere grote vastgoedinvesteerdes maakte duidelijk dat de economie kan oververhitten.

In 2020 was het snelle herstel na het losbreken van de pandemie juist nog de best presterende aandelenmarkt ter wereld. Dat voelt inmiddels als lang geleden. Het land voert nu een beleid om covid-19 te beheersen en dat kan sommige sectoren afremmen, zoals de bouw. De Morningstar China index is in 2021 met 21% gedaald, na een winst van ruim 30% in 2020. Sinds het begin van 2022 is er al bijna 5% afgegaan.

Hieronder kijken we naar de belangrijkste thema's voor China's Jaar van de Tijger.

Regelgeving

De interventies die de Chinese overheid pleegde strekten zich uit van educatie tot computer games en beleggers schrokken behoorlijk van zowel de breedte als de plotselinge toepassing ervan. De overheid maakte duidelijk dat het de Chinese economie kan sturen naar eigen goeddunken. Dat laat eens te meer zien hoezeer opkomende markten risico's kunnen bevatten.

Dale Nicholls, manager van Fidelity's China Special Situations investment trust, is van mening dat enige omvorming goed kan zijn voor de economie op lange termijn. Hij verwacht dat de veranderingen in de komende tijd niet zo talrijk zullen zijn als afgelopen jaar.

Jimmy Chen, manager van het Comgest Growth China fonds ziet de aanpassingen als een kans. “Stock pickers zoals wij bouwen de overheidsagenda en de risico's van regelgeving in in onze aandelenselectie. We bekijken of de aandelen in onze portefeuille passen bij de plannen en doelen die de overheid heeft.”

China wil de welvaart in eigen land beter verdelen en bedrijven die daarvan kunnen profiteren zijn bijvoorbeeld juwelier Chow Tai Fook, sportswear merk Anta en consumentengoederenfirma Midea, allemaal binnenlandse succesnummers.

Waarderingen

Aan het einde van 2020 was de consensus dat China's aandelenmarkt vol gewaardeerd was en mischien wel overgewaardeerd. Na de koersdalingen kan nu het omgekeerde worden beweerd. Chinese aandelen zijn al door de correctie heen gegaan waar de technologiesector op beurzen elders in de wereld nu doorheen gaat.

De koersdalingen van Chinese aandelen in de afgelopen 6 tot 12 maanden heeft veel Chinese bedrijven van hoge kwaliteit een interessante waardering gegeven, zegt FundCalibre managing director Darius McDermott. Veel van de tegenwind voor die bedrijven is nu aan het verdwijnen of zit al in de koersen ingeprijsd, vindt hij. Chinese aandelen noteren nu zo'n 35% lager dan Amerikaanse, de grootste discount sinds de financiële crisis van de jaren '90.

Inflatie en rente

De westerse wereld zet zich schrap voor een serie renteverhogingen om de inflatie te beteugelen, maar China lijkt juist de andere kant op te gaan; monetaire en fiscale verruiming. In China zelf gaan steeds meer stemmen op om meer accomoderend beleid te voeren, dus geld steken in getroebleerde sectoren zoals vastgoed. Commerciële banken verlagen daar de rente om de huizenmarkt te ondersteunene

Steunmaatregelen van de Chinese centrale bank, de PBOC, kunnen de aandelenrendement ook stuwen. In ieder geval op korte termijn, want volgens Janet Mui, head of market analysis van vermogensbeheerder Brewin Dolphin, leert de ervaring dat toenemende liquiditeit een belangrijke stimulans is voor rallies in de Chinese aandelemarkt, meer nog dan economische of corporate fundamentele factoren.

Geopolitiek

China’s economie en aandelenmarkt staan er alles bij elkaar goed voor bij de start van het Jaar van de Tijger, maar tegen welke prijs? Er zijn nog altijd volop geopolitieke spanningen en de relatie tussen China en de Westerse partijen staat onder druk. Dat is een onzekere factor voor beleggers. Ook de rol van Rusland en eventuele toenadering tussen China en Rusland is iets om in de gaten te houden.

In eigen regio roert China zich ten aanzien van Taiwan en Japan in de Pacific, en het breidt zijn invloed in Hong Kong verder uit, waardoor dat een broeinest van onrust en spanningen blijft. 

China drijft volgens Guy Monson, chief investment officer bij Sarasin & Partners, steeds verder weg van het Westen en is continu bezig om zichzelf te positioneren als (handels)partner van de Verenigde Saten en andere Westerse landen. Dat China strakker de teugels aanhaalt ten aanzien van Taiwan, Hong Kong en restricties oplegt aan andere landen als er een voorval is, zoals gebeurde met Litouwen, Canada en Australië.

Vertaald naar de financiële markten zien we verschijnselen als nieuwe Amerikaanse regelgeving voor bedrijven die een beursnotering in zowel China als de VS hebben. Die zal Chinese bedrijven van de beurs dwingen als ze niet voldoen aan de regels voor audits, inspecties en andere vereisten.

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

James Gard  James Gard is editor bij Morningstar.co.uk.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten