Apple (AAPL) is wellicht de belichaming van het succesverhaal voor groeiaandelen. Via de Apple 1 computer die in 1976 werd ontwikkeld en de iMac uit 1998 die Apple echt op de kaart zette, breidde het bedrijf zijn productassortiment in de jaren daarna succesvol uit met baanbrekende innovaties zoals de iPod, iPhone, de MacBook, iPad en de Apple Watch.
In 2018 werd Apple het eerste beursgenoteerde bedrijf dat 1000 miljard dollar waard werd. Twee jaar later werd de horde van 2000 miljard dollar genomen en in minder dan 16 maanden daaropvolgend werd de barrière van 3000 miljard dollar doorbroken. Beleggers die over de afgelopen 10 jaar aandelen Apple in hun portefeuille aangehouden hebben zijn hiervoor beloond met een vorstelijk rendement van 1206% gemeten in euro, vier keer zo veel als de Russell 1000 index.
Stratosferische waarderingen
De ogenschijnlijk onstuitbare groei van deze beurslievelingen, gedreven door een extra impuls tijdens de coronalockdowns, leidde tot torenhoge verwachtingen en dito waarderingen. Zelfs verlieslatende bedrijven die weinig tot niets bewezen hadden werden door euforische beleggers op stratosferische waarderingsmultiples verhandeld.
Een nieuwe werkelijkheid waarin rijzende stermanagers wereldfaam verkregen. Cathie Wood, de oprichtster en beheerder van ARK Invest, is hiervan de verpersoonlijking. Het succes van de ARK Innovation ETF, die belegt in technologiebedrijven die actief zijn in artificial intelligence, blockchain, DNA sequenties, energieopslag en robotisering, was spraakmakend met een rendement van 156% in 2020. Totdat een plottwist op de financiële markten zorgde voor een bijna even spectaculaire neergang.
Oplopende inflatie
Rap oplopende inflatie die minder tijdelijk bleek te zijn dan centrale bankiers aanvankelijk vermoedden, dwong de monetaire beleidsbepalers in het vierde kwartaal van 2021 tot het uitwerken van een plan om het omvangrijke stimuleringsinfuus dicht te draaien. Nu rentes oplopen en geld niet langer gratis is, ondervinden beleggers dat de waarderingen van de meest speculatieve technologieaandelen ook niet ontkomen aan de zwaartekracht van de realiteit.
Zwaargewichten versus verliezers
De verslechtering van het sentiment onder Amerikaanse groeiaandelen werd enigszins gemaskeerd door de uitmuntende prestaties van enkele zwaargewichten in de Russell 1000 Growth Index. Onder aanvoering van Apple, Microsoft, Tesla, Alphabet en NVIDIA finishte de index in 2021 slechts 1% onder de top over de voorbije 52 weken. Echter, 55% van de aandelen in de index finishte 10% of meer onder hun jaartop, 34% finishte 20% of meer onder hun jaartop en 22% van de indexnamen bleven per 31 december meer dan 30% van hun jaartop verwijderd.
In de eerste anderhalve maand van 2022 zijn het vooral de verlieslatende technologiebedrijven die hebben afgedaan voor beleggers. Oplopende rentes leiden tot een hogere verdisconteringsvoet voor toekomstige kasstromen. De gevoeligheid voor rentestijgingen is groter naarmate de kasstromen verder in de toekomst liggen, wat de waarderingen van deze bedrijven omlaag trekt.
Mega-caps zoals de FAANG-aandelen zouden hier minder gevoelig voor kunnen zijn omdat die nu al enorme cashflows genereren, doorgaans over een solide balans met niet zelden een netto kaspositie beschikken, een sterk prijszettingsvermogen hebben en indrukwekkende winsten realiseren. Desondanks zijn bedrijven als Meta en Netflix recent ook hard afgestraft na publicatie van hun jaarcijfers en het schetsen van prognoses die beleggers niet konden bekoren.
De Top-5
Voor deze top-5 kijken we naar de fondsen binnen de Morningstar categorie Aandelen VS large-cap groei, waarbij de rangschikking is gemaakt op basis van de fondsen die het hardst geraakt zijn door de sentimentswisseling op de financiële markten sinds de start van het jaar.
Baillie Gifford Worldwide US Equity Growth
Rode-lantaarndrager is Baillie Gifford Worldwide US Equity Growth Fund, dat sinds de start van het jaar bijna een kwart van haar waarde verloor. De Schotse langetermijn groeiaandelenspecialist kampt met forse uitstroom, versterkt door de koersdalingen van bedrijven waarin het grotere belangen heeft, zoals Moderna, Illumina en Zoom Video Communications. Ook het US Equity Growth Fund ontkwam niet aan de malaise.
De grootste positie in het fonds, een 9,3% allocatie voor Shopify, deed veel pijn als gevolg van een 35% koersdaling. Moderna, nummer vier met een 5,6% weging, ging 40% achteruit en Affirm verloor meer dan de helft van de beurswaarde. Het fonds dat in 2020 nog een rendement boekte van 110% kende in 2021 al een lastig jaar waarin een positief rendement van 5% teleurstellend was in vergelijking met het categoriegemiddelde van 30% en de aderlating in 2022 zorgt ervoor dat het langetermijn track record zijn glans heeft verloren.
Morgan Stanley US Advantage
Twee met een Morningstar Analyst Rating van Silver gewaardeerde fondsen van Morgan Stanley-boutique Counterpoint Global, geleid door Dennis Lynch, bevinden zich ook in zwaar weer na een uitstekend 2020. Morgan Stanley US Advantage heeft een sterke groeifocus, maar belegt vooral in gevestigde groeiers, terwijl de Growth variant avontuurlijker is en zich meer richt op potentieel disruptieve bedrijven.
ok hier zijn er grote verliezen te noteren voor aandelen zoals Roblox, DoorDash en Twilio. Ondanks de gure tegenwind blijft Lynch een rotsvast vertrouwen houden in de namen in zijn portefeuille. Hij betoogt dat de portefeuille fundamenteel gezien in de beste staat ooit verkeert en gelooft dat de bedrijven in de portefeuille beschikken over voldoende prijszettingskracht om inflatie door te berekenen aan eindklanten. Tijdens eerdere perioden van oplopende rentes heeft de strategie eveneens relatief goed gepresteerd. Grote veranderingen in de portefeuillesamenstelling zijn dan ook niet te verwachten, in lijn met de langetermijn horizon die Lynch en zijn team hanteren.
Top-5 Amerikaanse groeiaandelen