Fund flows januari: fondsbeleggers zijn huiverig

De instroom van nieuw vermogen in Europese beleggingsfondsen is in januari flink gedaald. Uitstroom uit obligatiefondsen is de belangrijkste reden daarvoor, naast verminderde interesse in allocatiefondsen. Dit is het overzicht van de fondsstromen over januari.

Valerio Baselli 01 maart, 2022 | 11:17
Facebook Twitter LinkedIn

ff 22 1 1

Fondsbeleggers hebben in de eerste maand van 2022 een flinke stap terug gezet. De instroom van vermogen in Europese fondsen is teruggelopen en bovendien is het beheerd vermogen gedaald als gevolg van de ontwikkelingen op de beurzen. 

De instroom kwam uit op 41,5 miljard euro en dat is maar liefst 19 miljard minder dan een maand eerder. Het beheerd vermogen is gedaald van 12.006 miljard euro naar 11.951 miljard.

Aandelenfondsen deden het wel goed met 36,3 miljard euro en dat is een maandcijfer dat beduidend hoger ligt dan in de afgelopen zes maanden het geval was. Het overgrote deel, te weten 32 miljard, ging naar passieve producten in met name wereldwijde large-cap aandelen en opkomende-markten aandelen. Ook Amerikaanse aandelen- en ecologiefondsen waren in trek.

De pijn zat bij de obligatiefondsen die per saldo een uitstroom kenden van 4,6 miljard euro. Dat betekent de eerste netto-uitstroom in een maand sinds maart 2020. Opkomende markten, flexibele obligaties en USD high yield obligaties waren de categorieën die het meeste geld zagen wegstromen. 

Allocatiefondsen kenden de zwakste maand sinds februari 2021 en haalden 8,8 miljard euro op. De categorie moderate allocation deed het met 3 miljard euro aan instroom het best.

ff 22 1 2

 

Actief versus passief
De instroom in actieve fondsen overtrof wederom de hoeveelheid vermogen richting passieve fondsen; 36,2 miljard euro tegen 5,1 miljard. Aan de actieve kant trokken allocatiefondsen de kar met 8,8 miljard euro. Actieve obligatiefondsen kenden een uitstroom van 8,2 miljard euro. Aandelen-indexfondsen haalden 32 miljard euro op waarme januari de beste maand ooit is.

Het marktaandeel van passief blijft geleidelijk aan verder stijgen: het staat nu op 22,5%, vergeleken met 20,37% per ultimo januari 2021.

ff 22 1 3

 

Groen in opmars
De regels van de Europese Unie omtrent publicatie van duurzame beleggingen, ook wel SFDR genoemd, zijn sinds 10 maart 2021 van kracht. Fondshuizen moeten informatie geven over de ESG-risico's en de negatieve impact van hun beleggingen op mens en maatschappij. Uit onderzoek van Morningstar blijkt dat SFDR duidelijk invloed heeft op het fondsenlandschap en de keuzes die beleggers én aanbieders maken.

Sindsdien hebben fondshuizen veel van hun strategieën geüpgraded en nieuwe fondsen geïntroduceerd die voldoen aan de vereisten van Artikel 8 of 9 volgens het Morningstar ESG Commitment Level.

De autonome groei van de Artikel 8 en 9 fondsen was de hoogste in januari met respectievelijk 0,35% en 1,50%. Fondsen die niet onder de noemer Artikel 8 of 9 vallen, kenden autonome groeipercentages in de bandbreedte tussen 0,23 en 0,31%.

ff 22 1 4

 

Instroom op fondscategorie-niveau
De meest gewilde categorie in januari was wereldwijde large-cap blend aandelen en die boekte teens de hoogste maand-instroom ooit. Dat geeft aan dat beleggers zeker niet in paniek raakten, ondanks de toegenomen volatiliteit.

Ook wereldwijde opkomende markten aandelen waren in trek. Met 5,6 miljard euro instroom was het de op twee na beste maand ooit voor deze categorie.

ff 22 1 5

Uitstroom op fondscategorie-niveau
Zoals ook op de aandelenbeurzen in de afgelopen weken duidelijk te zien was, had de technologiesector het zwaar. Dat vertaalt zich in uitstroom uit aandelenfondsen die zijn gericht op technologie-aandelen. Het contrast met eerdere perioden van enorme groei was groot. Fondsbeleggers onttrokken 2 miljard euro aan vermogen aan technologiefondsen.

Wederom is een Britse categorie getroffen, net als een maand geleden. UK large-cap equity had te lijden onder uitstroom die met name werd veroorzaakt door een BlackRock tracker die in zijn eentje al 779 miljoen euro moest prijsgeven.

ff 22 1 6

 

Instroom per fondshuis
Aan de actieve kant prijkt BlackRock boven aan de lijst dankzij 3,2 miljard instroom in zijn ecologiefondsen die 2,6 miljard euro binnenhaalden. KBC is goede tweede met 2,4 miljard dankzij wereldwijde large-cap aandelen en Europese obligatiefondsen.

Aan passieve zijde gaat iShares wederom aan kop dankzij 9,4 miljard euro instroom. Het leeuwendeel daarvan, 8 miljard, ging naar aandelenproducten. Dit betekent de 22e maand op rij van instroom voor BlackRock-dochter iShares.

ff 22 1 7

 

Uitstroom per fondshuis
De meeste uitstroom onder actief was te noteren bij Baillie Gifford dat in januari 3,4 miljard euro de deur uit zag stromen. Dat was merendeels te wijten aan Britse flexibele allocatieproducten waar 2,23 miljard uit verdween. Pimco is tweede met 2 miljard euro uitstroom, het hoogste maandcijfer sinds maart 2020.

Aan de passieve kant had BlackRock het lastig door 230 miljoen euro uitstroom. Dat was te wijten aan US large-cap en UK large-cap blend aandelenproducten waar respectievelijk 827 miljoen en 967 miljoen euro uit wegstroomde.

ff 22 1 8

 

Instroom per fonds
Morningstar's flow data laten zien welke beleggingsfondsen de hoogste instroom en welke de hoogste uitstroom kenden over januari. Het Zwitserse Pictet CH Institutional Emerging Markets Tracker Fund was het bestverkochte. Onderstaande tabel toont de top-10:

ff 22 1 8

Uitstroom per fonds
Het fonds met de meeste uitstroom over januari is er een die uitsluitend in het VK te verkrijgen is van Baillie Gifford. Onderstaande tabel met de top-10 geeft een zeer divers beeld aan namen van fondshuizen en beleggingscategorieën:

ff 22 1 9

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten