Met een verwijzing naar de "senseless military agression which threatens European security" verlaat Shell (SHELL) Rusland in een plotselinge draai ten opzichte van zijn jarenlange aanwezigheid in het land. Shell beëindigt al zijn activiteiten in Rusland en gaat de belangen in de joint ventures daar verkopen, waronder het 27,5% belang in het Sakhalin-2 project en een 50% belang in Salym Petroleum Development. Ook wil Shell af van zijn betrokkenheid bij de Nord Stream 2 pijplijn, waar het 10% van de totoale 9,5 miljard euro aan kosten wilde financieren.
Shells positie in Rusland was relatief klein, maar het politiek risico was groot, ook vóór de invasie in Oekraine al. Doorgaan in Rusland was wellicht toch al niet de moeite waard, aldus Morningstar's olie-analist Allen Good in een reactie. Ook beleggers waren zich bewust van de politieke risico's van business in Rusland en daar kritisch op. Hij verwacht dat Shells besluit om zich terug te trekken goed zal vallen bij beleggers.
De financiële gevolgen blijven beperkt, want Shell benadrukt dat de strategie en dividendplannen ongewijzigd blijven. De intentie is nog altijd om 20-30% van de operatieonele kasstroom uit te keren aan aandeelhouders en het dividend te laten groeien.
Analist Good laat zijn Fair Value voor het aandeel Shell plc aan Euronext Amsterdam onveranderd op 23 euro. Het aandeel sloot maandag op 23,57 euro en Shells aankondiging volgde nabeurs.
Opvallende omslag
De omslag is opvallend, want jarenlang sloot Shell grote deals in Rusland waarbij Shell-CEO Ben van Beurden en zijn voorganger Jeroen van der Veer meermaals bij president Poetin aan tafel aanschoven ter ondertekening. Nog tot recent, laatstelijk in 2020, werden er overeenkomsten gesloten.
Shell produceerde in 2020 zo'n 151.000 vaten olie per dag, voornamelijk uit het Sakhalin-project en dat betekende 4,5% van zijn totale productie. De assets van Shell in Rusland staan op de balans voor 3 miljard dollar en dat is 1% van zijn totale assets. De Russische assets zulen worden afgeschreven.
BP ook
Het Britse BP ging Shell al voor door zijn 19,75% belang in het Russische Rosneft te gaan verkopen als gevolg van de situatie in Oekraine.