Fund flows maart: angst leidt tot netto-uitstroom

Angst onder Europese fondsbeleggers als gevolg van het conflict in Oekraïne leidt tot een netto-uitstroom van vermogen uit Europese beleggingsfondsen, blijkt uit de fund flow data van Morningstar. De geopolitieke onrust maakt beleggers terughoudend en doet hen vluchten naar veilige havens. Dit is het overzicht van de fondsstromen over maart.

Valerio Baselli 25 april, 2022 | 13:17
Facebook Twitter LinkedIn

flows 22-3 1

Fondsbeleggers hebben in maart hun gevoel van angst over de huidige geopolitieke situatie laten spreken, want ze onttrokken dusdanig vermogen aan Europese beleggingsfondsen dat er per saldo sprake was van 1,6 miljard euro aan uitstroom. De oorlog voedt de gedachte dat economisch herstel langer kan gaan duren en dat de inflatie hoger en langduriger kan worden.

Het beheerd vermogen van de Europese fondsen tezamen steeg nog wel, van 11.639 miljard per 28 februari naar 11.755 miljard eind maart.

Obligatiefondsen hadden het meest te lijden onder het sentiment en zij zagen per saldo 4,7 miljard euro wegstromen; het is al de derde maand van uistroom op rij, maar deze keer heviger dan de twee voorgaande maanden. Aandelenfondsen moesten 4,3 miljard prijsgeven in de eerste maand van uitstroom sinds maart 2020. Daarbij moet opgemerkt worden dat bij zowel obligatie- als aandelenfondsen de passieve producten wel in staat bleken tot netto-instroom.

Allocatiefondsen wisten netto-instroom te realiseren met 4 miljard euro in maart en daarmee voert deze brede categoriegroep de lijst aan.

flows 22-3 2

 

Actief versus passief
In maart was er een opmerkelijk verschil te noteren tussen actief en passief. Actieve fondsen kenden per saldo uitstroom van 17,3 miljard euro tegen een instroom van 16,1 miljard voor passieve fondsen. Dat zijn saldo's van categorieën die wel en die geen instroom kenden.

Aan de actieve kant bijvoorbeeld kenden allocatiefondsen de meeste vraag uit de markt en haalden 4 miljard euro op. Actieve obligatiefondsen beleefden een van de beroerdste maanden in hun geschiedenis.

Aandelen-indexfondsen boekten een netto-instroom van 5,8 miljard euro en passieve obligatiefondsen haalden 7,6 miljard euro op. Maar 19,8 miljard eraf voor obligatiefondsen laat de balans naar de negatieve kant uitslaan.

Het marktaandeel van passief blijft geleidelijk aan verder stijgen: het staat nu op 22,58%, vergeleken met 20,58% per ultimo maart 2021.

flows 22-3 3

 

Groen in opmars
De regels van de Europese Unie omtrent publicatie van duurzame beleggingen, ook wel SFDR genoemd, zijn sinds 10 maart 2021 van kracht. Fondshuizen moeten informatie geven over de ESG-risico's en de negatieve impact van hun beleggingen op mens en maatschappij. Uit onderzoek van Morningstar blijkt dat SFDR duidelijk invloed heeft op het fondsenlandschap en de keuzes die beleggers én aanbieders maken. Sindsdien hebben fondshuizen veel van hun strategieën geüpgraded en nieuwe fondsen geïntroduceerd die voldoen aan de vereisten van Artikel 8 of 9 volgens het Morningstar ESG Commitment Level.

De 'donkergroene' fondsen van Artikel 9 trokken ook in maart nieuw geld aan, en wel 2,7 miljard euro. De Artikel 8 fondsen kampten net als in februari met uitstroom: maar liefst 14 miljard euro aan vermogen ging eraf.

flows 22-3 4

flows 22-3 5 

Instroom op fondscategorie-niveau
Het lijkt een tegenspraak met het algemene flow-beeld over maart, maar de twee categorieën met de hoogste instroom zijn obligatiecategorieën. Dat heeft te maken met verschuivingen binnen UBS. Dit fondshuis past zijn asset allocatie regelmatig aan en dat leidt tot wijzigingen tussen categorieën die duidelijk naar voren komen in de fund flow data. Het is dan niet zo dat er veel nieuw geld naar UBS komt, maar dat vermogen zat voordien ook bij UBS, maar in een andere categorie. Dit effect treedt vaker op in de fund flow data.

De categorie wereldwijde large-cap gemegd aandelenfondsen kende de 24e positieve maand met 4,2 miljard euro instroom. Ook fondsen in wereldwijde opkomende markten aandelen waren opnieuw in trek, net als in februari.

flows 22-3 6

Uitstroom op fondscategorie-niveau
De minst populaire categorie in maart was eurozone large-cap aandelen die 6,1 miljard euro moest prijsgeven. Het was de grootste uitstroom voor deze categorie sinds Morningstar fund flow data verzamelt. Deze uitstroom hangt samen met het hierboven aangestipte effect van verschuivingen van assets tussen categorieën binnen UBS als gevolg van een gewijzigde asset allocatie.

flows 22-3 7

 

Instroom per fondshuis
Aan de actieve kant prijkt iShares boven aan de lijst dankzij 6,8 miljard instroom. Dat vermogen vond zijn weg voornamelijk naar de producten voor edelmetaal-beleggingen. Ook US large-cap en wereldwijde opkomende markten aandelenfondsen deden het goed.

Amundi is een goede tweede met 5,7 miljard euro instroom. Dat hele bedrag komt voor rekening van Amundi's aanbod passieve producten.

flows 22-3 8

 

Uitstroom per fondshuis
De meeste uitstroom was te noteren bij BlackRock dat 3,4 miljard euro de deur uit zag stromen. De EUR hedged obligatieproducten werden het hardst geraakt met 1,8 miljard netto-uitstroom.

KBC was tweede met 2,8 miljard euro aan uitstroom, de hoogste uitstroom in een maand sinds maart 2020, nadat februari ook al een - tot dan toe - record liet zien. Het meeste vermogen ging uit het KBC Equity Fund World waar 580 miljoen euro uit wegstroomde.

flows 22-3 8

 

Instroom per fonds
Morningstar's flow data laten zien welke beleggingsfondsen de hoogste instroom en welke de hoogste uitstroom kenden over maart. Het Pimco GIS Income Fund was het bestverkochte fonds in maart. Onderstaande tabel toont de top-10:

flows 22-3 9

Uitstroom per fonds
Het fonds met de meeste uitstroom over maart is iShares Green Bond Index Fund dat 1,8 miljard euro verloor. Onderstaande tabel met de top-10 geeft een zeer divers beeld aan namen van fondshuizen en beleggingscategorieën:

flows 22-3 9b

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten