We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Passief groen beleggen is even uit de gratie

Afgelopen kwartaal staken beleggers in Europa veel meer geld in ETF’s dan het kwartaal ervoor. Er kwam ruim 40 miljard euro aan vers kapitaal bij, waarbij trackers gericht op grote Amerikaanse bedrijven favoriet waren, gevolgd door wereldwijd gespreide ETF’s in large-cap aandelen. Duurzaam beleggen is waar het ETF's betreft daarentegen ‘uit’.

Rentsje de Gruyter 09 mei, 2022 | 16:21
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggers in Europa staken in het eerste kwartaal van dit jaar 42,7 miljard euro in ETF's, een kwart méér dan het kwartaal ervoor, toen er 34 miljard euro aan nieuw vermogen instroomde.

Beleggers hadden daarbij in het afgelopen kwartaal een duidelijke voorkeur voor aandelen: van de ruim 42 miljard euro stroomde bijna 30 miljard naar Europese aandelen-ETF’s, terwijl obligatie-ETF’s genoegen moesten nemen met iets meer dan 4 miljard aan nieuw kapitaal, een fors verschil.

etf flows q1 22 1

Daarmee kwam het totale vermogen dat belegd is in Europese ETF’s uit op 1,4 biljoen euro. Dat blijkt uit een analyse van Morningstar-analist Jose Garcia-Zarate, die gespecialiseerd is in passieve beleggingsstrategieën, zoals ETF’s.

Dat beheerd vermogen is ongeveer even groot als eind 2021. Hoe kan dat? Zowel aandelen als obligaties verloren aardig wat waarde in de tussenliggende periode, onder andere vanwege de gestegen inflatie en de oorlog in Oekraïne, die onder andere gepaard gaat met een lagere economische groei in Europa. Dat maakt dat de totale waarde van de assets in ETF’s in Europa ondanks die instroom van ruim 40 miljard euro toch niet omhoog ging.

etf flows q1 22 2

 

Goud als toevluchtsoord
Ook populair waren grondstoffen-ETF’s, en dan vooral indexfondsen die zich op goud concentreren. Zoals altijd in onzekere tijden zoeken ook nu beleggers daartoe hun toevlucht. In het eerste kwartaal staken zij in Europa bijna 7 miljard euro in grondstoffen-ETFs, vergeleken met 0,7 miljard euro in het kwartaal daarvoor.

 

ESG minder geliefd
Juist minder geliefd bleken trackers met een ESG-stempel: staken mensen in het vierde kwartaal van 2021 nog een kleine 80% van hun ETF-geld in ESG-gerelateerde producten, het laatste afgelopen kwartaal was dat ‘nog maar’ ruim 30%. Dit betekent overigens nog altijd dat er de eerste drie maanden van dit jaar 13 miljard euro naar Europese duurzame ETF’s vloeide.

Dat wil zeggen: in bedrijven of overheden (in het geval van staatsobligaties) die staan voor een respectvolle omgang met milieu, sociaal beleid en een fatsoenlijk ondernemingsbestuur. Daarmee maken ESG-gerelateerde ETF’s (waarbij de drie letters zoals bekend staan voor Environment, Social en Government) nu 16% uit van het in totaal in Europa geïnvesteerde geld in deze beursgenoteerde indexfondsen.

etf flows q1 22 11

Dat er veel minder geld in duurzame ETF’s werd gestoken, laat volgens Morningstar-analist Garcia-Zarate zien dat beleggers de kans hebben gegrepen om in plaats daarvan geld te steken in sectoren waarvan de waarde omhoog geknald is, zoals energie en fossiele brandstoffen. En dat soort sectoren zijn natuurlijk amper in op ESG-gerichte trackers te vinden.

 

Thema's minder in trek
Ook trackers met een thema deden het in Europa beduidend minder goed, afgelopen kwartaal, met een kapitaalinstroom van slechts 0,6 miljard euro, waar dit een kwartaal eerder nog 2,1 miljard was – om nog maar te zwijgen over een jaar geleden, toen de instroom tussen de 5 en 6 miljard euro lag.

etf flows q1 22 14

 

Grote US aandelen favoriet
Welke ETF’s deden het nu het beste, in het eerste kwartaal? Opvallend goed deden trackers het die zich op grote Amerikaanse bedrijven richten of (iets minder goed) op grote bedrijven wereldwijd. Denk bij de laatste categorie bijvoorbeeld aan verschillende uitvoeringen van de S&P500 en de MSCI World in een indexjasje.

Maar doordat dit soort indices in waarde daalden afgelopen kwartaal, nam uiteindelijk ook het beheerde vermogen van aandelen-ETF’s af: van €972 miljard euro eind 2021 naar € 959,3 miljard. Geen wonder, als je bedenkt dat de MSCI World Index bijvoorbeeld ruim 5% in waarde omlaag ging en de MSCI Opkomende Markten Index zelfs 7%.

Vergeleken met ETF’s die zich richten op grote Amerikaanse aandelen, staken beleggers veel minder geld in ETF’s voor grote Europese bedrijven: de instroom van kapitaal in dit soort trackers bedroeg respectievelijk 8,83 miljard euro en 2,45 miljard euro. Bij ETF’s gericht op eurolanden, op Europa minus het Verenigd Koninkrijk en op middelgrote Europese bedrijven vond zelfs een netto uitstroom van kapitaal plaats afgelopen kwartaal – zij eindigden dus in de min.

 

Boven aan de piramide: iShares
Aan aanbiederszijde eindigde iShares, het ETF-merk van vermogensbeheerder BlackRock, als nummer 1: in de top-10 van aandelentrackers staan een S&P500-tracker en eentje die op de MSCI World is gericht op de eerste en tweede plaats.

In de top-10 zijn zelfs zes van de tien ETF’s afkomstig van iShares, wat maar weer eens bevestigt hoe dominant deze aanbieder in Europa is. In totaal tikte iShares met zijn Europese ETF’s het eerste kwartaal maar liefst 19,4 miljard euro binnen.

etf flows q1 22 15

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Rentsje de Gruyter  Rentsje de Gruyter schrijft freelance voor Morningstar Benelux.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten