Waarom Nederland een veilig land is om in te beleggen

Morningstar tracht met zijn ‘duurzaamheidsatlas’ per land aan te geven hoe dat ervoor staat op ESG-gebied en hoeveel risico’s beleggers lopen die in dat land investeren. Nederland eindigt daarbij al even als hoogste land op de ranglijst. Hoe komt dat? Zijn onze beurgenoteerde bedrijven echt groener en verantwoorder dan bijvoorbeeld Scandinavische?

Rentsje de Gruyter 18 mei, 2022 | 14:48
Facebook Twitter LinkedIn

Het duurzaamheidsgehalte bepalen van de aandelenmarkt in een land, kan dat? Volgens Morningstar wel: elke zes maanden publiceert Morningstar de Morningstar Sustainability Atlas, waarin de nationale aandelenmarkten van 48 landen een aparte duurzaamheidsscore krijgen. Daarbij gebruikt Morningstar zijn eigen Morningstar indexen voor individuele landen als basis om de duurzaamheidsscore te berekenen.

Gekeken wordt hoe de bedrijven die deel uitmaken van een nationale index het doen op ESG-gebied. Aparte scores deelt Morningstar uit om aan te geven hoe gevoelig de bedrijven binnen een landenindex zijn voor de energietransitie en hoeveel risico zij daarbij financieel lopen – bijvoorbeeld vanwege de klimaatverandering. Daarmee zou de Sustainability Atlas beleggers kunnen helpen te bepalen in welke landen zij willen (blijven) investeren, zo redeneert Morningstar.

Aan alle scores liggen data en data-analyses van Sustainalytics ten grondslag. Deze van origine Europees-Canadese organisatie is gespecialiseerd in classificaties op duurzaamheidsgebied. Sinds 2020 is Sustainalytics eigendom van Morningstar, maar het opereert geheel onafhankelijk.

De letters ESG, afkorting voor Environmental, Social en Governance, staan zoals veel beleggers wel weten voor een respectvolle omgang door een bedrijf met planeet (milieu), dier en medemens (sociaal beleid en gedrag) en voor fatsoenlijk ondernemingsbestuur.

Bij elkaar opgeteld vertegenwoordigen de bedrijven die opgenomen zijn in de 48 nationale indices van Morningstar 97% van de totale marktwaarde wereldwijd – oftewel meer dan 10.000 bedrijven. Er zitten dus ook zowel landen met een ontwikkelde economie tussen, zoals Nederland, als ontwikkelingslanden in bijvoorbeeld Afrika.

 

Nederland als koploper

De zogeheten Morningstar Portfolio Sustainability Score laat daarbij zien in hoeverre de economische waarde van een bedrijf gevaar loopt vanwege ESG-gerelateerde kwesties. Daarbij scoort het Europese vasteland (dus zonder bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, Ierland en de Scandinavische landen) het beste, met Nederland als koploper.

Daarmee is ons land dus officieel ’s werelds duurzaamste aandelenbeurs. Dat is volgens redacteur Valerio Baselli van Morningstar te danken aan het feit dat bedrijven als ASML, Adyen en Prosus, die een beursnotering hebben aan het Amsterdamse Damrak en een grote positie innemen binnen Morningstars landenindex voor Nederland.

Vooral voor chipproducent ASML geldt dat voorop loopt op duurzaamheidsgebied – in het bijzonder waar het gaat om fatsoenlijk ondernemingsbestuur en de omgang met ‘menselijk kapitaal’, zoals werknemers.

In de op 12 mei op de Amsterdamse beurs gelanceerde ‘groene AEX-index’, ofwel de AEX ESG, weegt ASML overigens ook zwaar: met 14,49% van het gewicht van de index hoeft het alleen Relx boven zich te velen, die 15,05% van de index uitmaakt. De derde en vierde plek van de nieuwe groene index zijn ingeruimd voor Prosus en Adyen, die respectievelijk 11,42% en 10,82% van de index vormen. Meer over deze nieuwe AEX ESG Index leest u in Morningstar's eerder artikel:

 

Om tot de rangschikking van de Morningstar Sustainability Atlas te komen berekent Morningstar de Morningstar Portfolio Sustainability Score voor de afzonderlijke landenindexen van de 48 landen die samen zijn opgenomen in de Morningstar Global Markets Index. In de landenindexen worden de individuele bedrijfsscores die Sustainalytics vaststelt gewogen opgenomen. De landenindex voor Nederland is samengesteld uit de top-97% van de marktkapitalisaties en telt 55 portefeuilleposities. Meer informatie, inclusief de wegingen van de bedrijven, vindt u hier.

 

Finland op plek 2

Zijn grote beursgenoteerde bedrijven in Nederland nou echt zoveel duurzamer dan die in landen als Zweden en Denemarken? Uit onderstaande weergave blijkt dat de verschillen volgens Morningstar niet zo groot zijn, waarbij het dus gekeken heeft naar de ESG-scores van de grote beursgenoteerde bedrijven uit die landen. Nederland scoort met 16.53 punten zoals gezegd het hoogste, maar wordt op de voet gevolgd door Finland (18.29 punten), Frankrijk (18.88), België (19.41) en Zweden (19.53).

atlas april 22 1

 

VS: geen eenduidig plaatje

En de Verenigde Staten? Ook die scoren niet slecht, met 21.70 punten, net als Canada (22.20 punten). Daarmee staan de VS overigens op de 16e plaats, na de meeste Noord- en West-Europese landen en bijvoorbeeld ook Hong Kong en Taiwan.

Morningstars Amerikaanse index levert een gemengd beeld op: aan de ene kant herbergt die duurzaamheidskoningen als Apple, Microsoft en Berkshire Hathaway, maar aan de andere kant ook ondernemingen die juist grote risico’s lopen op ESG-gebied.

Denk maar aan Amazon, Exxon Mobil en Meta: alle drie haalden die de afgelopen jaren in negatieve zin de publiciteit doordat ze op ESG-gebied nou niet bepaald het beste jongetje in de klas waren of zich zelfs ronduit beroerd gedroegen op de E, de S of de G.

Wat er misliep en tot controverse leidde, varieerde daarbij van het overtreden van allerhande regels op mededingingsgebied (Amazon) tot een onderneming zijn die overwegend zijn geld verdient met fossiele brandstoffen als olie (Exxon Mobil) of het op z’n zachtst gezegd zwaar tegenwerken van werknemers die lid willen worden van een vakbond en de armzalige arbeidsomstandigheden van vooral magazijnmedewerkers (opnieuw Amazon). Om nog maar te zwijgen over de vele privacyschendingen waaraan Facebook, nu Meta geheten, zijn gebruikers blootstelde.

 

De grote verliezers

Ergens onderaan de ranglijst bungelt China, die afgelopen jaar nog een aantal punten verder is gedaald op Morningstars landenindex. Dat is verklaarbaar doordat Tencent en Alibaba het zwaarst wegen in zijn index van dit land. Beide scoren volgens Morningstar ‘Medium’ op ESG-risicogebied, vanwege allerhande bekende, in de media breed uitgemeten controverses, zoals boetes van (Chinese) overheidswege vanwege de vermeende schending van antitrustregels (in het geval van Alibaba) en het beperken van de meningsvrijheid van gebruikers (Tencent).

Maar het kan altijd nog een stuk slechter: kijk maar naar de duurzaamheidsscore van landen als Pakistan (43,11 punten!), Indonesië, Saoedi-Arabië en Qatar...

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Rentsje de Gruyter  Rentsje de Gruyter schrijft freelance voor Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten