Drie tips voor het handelen in ETF's

Handelen in ETF's gaat in de kern op dezelfde manier als handelen in aandelen. Ze heten niet voor niets 'exchange-traded'. Prijsvorming via de beurs dus, en dat realiseren beleggers zich niet altijd. Morningstar geeft drie tips voor het handelen in ETF's.

Sara Silano 25 mei, 2022 | 8:46
Facebook Twitter LinkedIn

Trading Design

Sommige beleggers zien het "exchange-traded" in "exchange-traded fund" over het hoofd en daarmee het kenmerk dat ETF's op dezelfde manier worden verhandeld als aandelen. Dat kun je ze eigenlijk niet kwalijk nemen, want veel grote ETF's handelen binnen nauwe bandbreedtes ten opzichte van hun netto vermogenswaarde tijdens de meest voorkomende marktomstandigheden.

Maar niet alle ETF's zijn hetzelfde, en evenmin gedragen markten zich altijd hetzelfde. Het systeem achter de handel in ETF's heeft al meermaals hevige schokken gekend, zoals de "flash crash" in 2010 en de meltdown in de ochtend van 24 augustus 2015, en tal van oprispingen van kleinere omvang. Die gebeurtenissen herinneren beleggers eraan dat ze ook bij de handel in ETF's moeten opletten. Dit zijn drie handreikingen:

1) Plaats limiet orders

Deze eerste is ook meteen de belangrijkste tip. Een limiet order is een order om een effect te kopen of te verkopen voor een bepaalde prijs of een prijs die gunstiger is dan dat specifieke bedrag. Een kooporder betekent dus kopen tegen een bepaalde prijs of lager; verkopen is dan voor de limietprijs of hoger.

Beleggers kiezen meestal voor een gewone marktorder als tijd de belangrijkste factor is en prijs van minder belang. Een marktorder is een order om een effect onmiddelijk te kopen of te verkopen. Dit type order wordt hoe dan ook uitgevoerd, maar garandeert geen specifieke prijs. In de praktijk wordt een verkooporder doorgaans uitgevoerd tegen een prijs die dichtbij de biedprijs van dat moment ligt, en een kooporder voor prijs in de buurt van de laatprijs.

Bij een marktorder staat tijd dus voorop en de transactie vindt zo snel mogelijk plaats. In het geval van grote en liquide ETF's die gelijktijdig met hun onderliggende effecten handelen, zulen marktorders doorgaans snel uitgevoerd worden tegen een goede prijs.Maar veel ETF's zijn kleiner en minder liquide en zullen daardoor niet altijd synchroon handelen met de effecten waar ze uit bestaan.

Limietorders inleggen kan dan een goede keus zijn. Die kunnen ervoor zorgen dat de trasactie tegen een gunstige prijs plaatsvindt, zowel koop als verkoop. Het gevaar dat de prijs als gevolg van de tijdsdruk totaal anders uitpakt dan was bedoeld, is dan geweken.

Wat zijn de nadelen van een limietorder? Tijd en onvolledigheid. Het kan (veel) langer duren om een limietorder uit te voeren dan een marktorder. En als de transactie plaatsvindt, dan bestaat het risico dat hij niet volledig wordt uitgevoerd, omdat het gewenste prijsniveau voor de volle omvang van de order gehaald kan worden. 

2) Handel als de onderliggende markt open is

Als u handelt in een ETF die belegt in effecten van een markt in een ander werelddeel, dus voor Europese beleggers bijvoorbeeld ETF's in Amerikaanse op opkomende-markten aandelen, doe dat dan op de tijden dat de beurzen het betreffende werelddeel open zijn. Tijdens de handelsuren is het makkelijker voor market makers om de prijs van een ETF in lijn te houden met de onderliggende waarde, omdat er dan actief gehandeld wordt in die onderliggende effecten. Na sluiting van de handel moeten market makers afgaan op de bewegingen in de open markt als richtsnoer voor de prijsstelling en dat is minder betrouwbaar. 

3) Handel niet rond opening of sluiting van de markt

Het is beter om niet in ETF's te handelen als de markt net open is. Soms duurt het even voor ETF's 'goed wakker zijn'. Om verschillende redenen kan er vertraging optreden voordat er een koers is alle effecten die in de ETF-portefeuille zitten. Voor het moment daar is dat alle koersen op de borden staan, kunnen market makers mogelijk om wijdere spreads vragen als compensatie voor onzekerheid rondom de prijzen.

Evenzo is het goed om de stoppen met handelen als het tijdstip van sluiting nadert. Bij het afwikkelen van de handelsdag hebben market makers de neiging om een stap terug te doen en hun risico's tegen de sluiting te verminderen. Daardoor worden de spreads wijder en zijn er minder partijen nog actief aan het handelen. Conclusie: neem ongeveer een halfuurtje marge na opening en vóór sluiting van de markt.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sara Silano

Sara Silano  è caporedattore di Morningstar in Italia

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten