Fund flows april: fondsbeleggers keren voorzichtig terug

Fondsbeleggers keren weer voorzichtig terug op de markt en daardoor laten de fund flows over april weer een netto-instroom zien. Met name aaandelenfondsen zorgden voor de ommekeer. Dit is het overzicht van de fondsstromen over april.

Valerio Baselli 01 juni, 2022 | 10:55
Facebook Twitter LinkedIn

flows 22-4 1

Fondsbeleggers hebben een beetje vertrouwen teruggekregen en keerden terug naar de markt na een desastreuze maand maart. Die maand kende netto-uitstroom door zorgen over economische vertraging, inflatie en de oorlog in Oekraïne. Die verschijnselen lijken voorlopig te blijven en beleggers calculeren ze nu in. Dat leidde tot een netto-instroom van 8,2 miljard euro over april na 1,4 miljard netto-uitstroom in maart.

De ommekeer naar netto-instroom in april kwam met name tot stand dankzij de aandelenfondsen. Die verwelkomden 1,3 miljard euro aan nieuw vermogen. Dat is bescheiden in het licht van het gemiddelde van de afgelopen twee jaar. Beleggers zochten in het bijzonder naar inkomen-genererende aandelenfondsen.

Obligatiefondsen kenden wel netto-uitstroom, 2,7 miljard euro om precies te zijn. Dat betekent al de vierde maand van uitstroom op rij. Het grootste deel van de uitstroom is te noteren bij actieve fondsen. De fondscategorieën die het meest te lijden hadden, zijn Chinese obligatiefondsen en ook Zweedse obligatiefondsen in hun lokale valuta, en ook gediversifieerde dollar-obligatiefondsen.

Allocatiefondsen kenden een sterke maand met 6,7 miljard euro aan netto-instroom. Het meeste daarvan, te weten 1,8 miljard euro, ging naar de categorie wereldwijde moderate allocatiefondsen. 

Het beheerd vermogen van de Europese fondsen tezamen daalde als gevolg van de neerwaartse bewegingen op de wereldwijde financiéle markten, van 11.755 miljard eind maart naar 11.469 miljard ultimo april.

flows 22-4 2

 

Actief versus passief
Het verschil tussen actief en passief dat in maart ontstond, was ook te zien in april; 12,9 miljard euro instroom bij passieve fondsen en 4,6 miljard euro uitstroom bij actieve. Bij actief boekten de allocatiefondsen weliswaar instroom, maar de uitstroom bij obligatiefondsen was groter.

Het marktaandeel van passief blijft geleidelijk aan verder stijgen: het staat nu op 22,87%, vergeleken met 20,78% per ultimo april 2021.

flows 22-4 3

 

Groen in opmars
De regels van de Europese Unie omtrent publicatie van duurzame beleggingen, ook wel SFDR genoemd, zijn sinds 10 maart 2021 van kracht. Fondshuizen moeten informatie geven over de ESG-risico's en de negatieve impact van hun beleggingen op mens en maatschappij. Uit onderzoek van Morningstar blijkt dat SFDR duidelijk invloed heeft op het fondsenlandschap en de keuzes die beleggers én aanbieders maken. Sindsdien hebben fondshuizen veel van hun strategieën geüpgraded en nieuwe fondsen geïntroduceerd die voldoen aan de vereisten van Artikel 8 of 9 volgens het Morningstar ESG Commitment Level.

De 'donkergroene' fondsen van Artikel 9 trokken ook in april nieuw geld aan, en wel 2,4 miljard euro. De Artikel 8 fondsen kampten wederom met uitstroom: 6,8 miljard euro aan vermogen ging eraf.

flows 22-4 4

flows 22-4 5

 

Instroom op fondscategorie-niveau
De categorie die ver boven de andere uitsteekt qua instroom is wereldwijde large-cap gemengd aandelen met 7,6 miljard euro aan instroom. April was de 25e maand op rij van instroom in deze categorie. Top-seller was de UBS MSCI ACWI SF UCITS ETF die 3,6 miljard euro binnentikte. Hierbij past de kanttekeningen dat dit te maken heeft met interne verschuivingen binnen UBS. Dit fondshuis past zijn asset allocatie regelmatig aan en dat leidt tot wijzigingen tussen categorieën die duidelijk naar voren komen in de fund flow data. Het is dan niet zo dat er veel nieuw geld naar UBS komt, maar dat vermogen zat voordien ook bij UBS, maar in een andere categorie. Dit effect treedt vaker op in de fund flow data.

Goede tweede is de categorie aandelen-inkomensfondsen met 3 miljard euro instroom. Deze doet het goed vanwege de search for yield onder beleggers. die stuwt deze categorie al het hele jaar, want sinds het begin van 2022 heeft deze categorie in totaal 9,7 miljard euro binnengehaald.

flows 22-4 6

Uitstroom op fondscategorie-niveau
De minst populaire categorie in april was Chinese obligaties in renminbi die 3,1 miljard euro moest prijsgeven. Dat was de grootste uitstroom ooit gemeten in deze categorie. Een ETF van iShares nam het grootste deel hiervan voor zijn rekening.

flows 22-4 7

 

Instroom per fondshuis
Aan de actieve kant prijkt iShares boven aan de lijst dankzij 5 miljard instroom. Dat vermogen vond zijn weg voornamelijk naar dollar-staatsobligatiefondsen en Amverikaanse large-cap gemengd aandelenfondsen. Ook in maart voerde iShares de lijst aan. Dit is de volledige top-10:

flows 22-4 8

 

Uitstroom per fondshuis
De meeste uitstroom was te noteren bij UBS dat 5,1 miljard euro de deur uit zag stromen. De fondsen in Amerikaanse obligaties werden het hardst geraakt. De volledige top-10:

flows 22-4 8b

 

Instroom per fonds
Morningstar's flow data laten zien welke beleggingsfondsen de hoogste instroom en welke de hoogste uitstroom kenden over april. Hierboven stipten we al de UBS ETF aan die 3,6 miljard euro ophaalde en die is daarmee ook meteen het best presterende fonds over april. Onderstaande tabel toont de top-10:

flows 22-4 9

Uitstroom per fonds
Het fonds met de meeste uitstroom over april is focused Sicav US Treasury Bond USD dat 3,8 miljard euro verloor. Onderstaande tabel met de top-10 geeft een zeer divers beeld aan namen van fondshuizen en beleggingscategorieën:

flows 22-4 9b

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten