We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Top-5 aandelen wereldwijd: Gavekal aan kop

Een steeds hoger wordende muur van zorgen en toenemende recessieangst zette de toon in een grillig tweede kwartaal waarin aandelen wereldwijd in de uitverkoop gingen. Dat had zijn weerslag op de beleggingsfondsen in wereldwijde aandelen. Dit is de top-5 van fondsen in de Morningstar categorie aandelen wereldwijd large-cap gemengd op basis van het rendement over het eerste half jaar van 2022.

Jeffrey Schumacher, CFA 11 juli, 2022 | 8:20
Facebook Twitter LinkedIn

De S&P 500 index beleefde met een daling van 20%, gemeten in US dollar, het slechtste half jaar in 50 jaar., de inflatie is wereldwijd in 40 jaar niet zo hoog geweest, en het tijdperk van monetaire versoepeling lijkt ten einde te zijn gekomen nu de Fed twee keer het beleidstarief verhoogde in de afgelopen drie maanden, waarbij de verhoging van 75 basispunten in juni de grootste stap was sinds 1994. De MSCI World index leverde in het tweede kwartaal ruim 10% in, waarmee het verlies over de eerste zes maanden van 2022 uitkwam op 13,5%.

De Russische invasie van Oekraïne, die is veranderd in een uitputtingsslag, blijft een forse wissel trekken op de wereldeconomie. Niet alleen de graanexport waarin het land een voorname rol speelt is tot stilstand gekomen, maar ook de sancties opgelegd aan Rusland en de hierop volgende tegenreacties bedreigen de brozer wordende economische groei. Het nagenoeg volledig uitbannen van Russische olie en het stapsgewijs dichtdraaien van de gaskraan naar Europa door Poetin, zorgt voor fors oplopende energieprijzen en maakt regeringsleiders nerveus.

Verstoringen remmen economie
Ook de verstoringen in productieketens als gevolg van tekort aan materialen, personeel, en logistieke problemen brengen de economische voorspoed aan het wankelen. Voorraden van grondstoffen zoals aluminium, zink en nikkel zijn tot wel 70% gedaald. Sterk stijgende elektriciteitsprijzen hebben onder andere Glencore, Trafigura en Norsk Hydro gedwongen de productie bij verliesgevende zink- en aluminiumsmelterijen in te perken.

Elders is er nog steeds een tekort aan chips, wat bijvoorbeeld autofabrikanten parten speelt en zorgt voor lange levertijden. Oplopende inflatie leidde in sommige industrieën tot personeelsstakingen om de looneis kracht bij te zetten, waarmee de vrees voor een loon-prijs spiraal werkelijkheid kan worden.

Lichtpunt China
In de samenpakkende donderwolken kan China bestempeld worden als het lichtpunt in het tweede kwartaal van 2022. De strenge Covid-maatregelen die delen van het land op slot hield en daarmee ook bijdroegen aan de verstoringen in productieketens, zijn versoepeld.

De heropening van de economie gecombineerd met nieuwe fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen gaf Chinese aandelen een boost. De MSCI China index sloot het tweede kwartaal dankzij een sterke performance in juni af met een winst van ongeveer 10%.

Dispersie tussen stijlen groeit
De oplopende inflatie en stijgende rente heeft de dispersie vergroot tussen beleggingsstijlen en sectoren. Groeiaandelen die lang hebben geprofiteerd van de lage rente en in sommige gevallen stratosferische rendementen boekten, zijn ten prooi gevallen aan de zwaartekracht van monetaire verkrapping. Verlieslatende technologiebedrijven, aandelen die verhandeld werden op zeer hoge waarderingen, maar ook bedrijven die sterk afhankelijk zijn van consumentenbestedingen werden van de hand gedaan.

Waarde aandelen en bedrijven die een robuust dividend uitkeren waren daarentegen – na jarenlang te zijn genegeerd – in trek. De MSCI World Value index kon hierdoor het verlies in de voorbije drie maanden beperken tot 5,9%, waarbij dividendaandelen in de MSCI World High Dividend Yield index nog iets beter presteerden en een bescheiden verlies van 2,9% noteerden. De gezondheidszorgsector presteerde sterk, met onder andere Bristol-Myers Squibb en Merck die tot de best presterende aandelen in de dividendindex behoorden. Weinig verassend zullen de sterke prestaties van oliebedrijven zijn, maar ook defensiebedrijven, mijnbouwers en tabaksfabrikanten vinden we onder de best presterende aandelen.

De Top-5
De top-5 beleggingsfondsen in de Morningstar categorie aandelen wereldwijd large-cap gemengd op basis van het rendement over het eerste half jaar van 2022 wordt aangevoerd door Gavekal Global Equities dat weliswaar in het tweede kwartaal een verlies van ruim 5% moest incasseren, maar dankzij een fraai dubbelcijferig rendement in het eerste kwartaal over het eerste half jaar een positief rendement van 6,4% kan voorleggen.

Het fonds wordt beheerd door Gavekal oprichter Louis-Vincent Gave met ondersteuning van drie analisten. De strategie combineert verschillende beleggingsstijlen in de portefeuille: structurele groei, cyclische groei, defensieve aandelen en contraire posities. Dit resulteert in een portefeuille van 35-50 namen, waarbij de voorkeur voor de sectoren grondstoffen en energie een belangrijke rol hebben gespeeld in de outperformance in het eerste half jaar.

Een verlies van 3,7% in het tweede kwartaal laat over de eerste zes maanden nog een positief rendement van bijna 2% over voor JOHCM Global Opportunities. Fondsbeheerders Ben Leyland en Robert Lancastle identificeren langetermijn trends waar vervolgens ondergewaardeerde kwaliteitsbedrijven voor worden geselecteerd die kunnen profiteren van deze trends. Absolute waarderingen staan hierbij centraal.

Het geconcentreerde fonds, dat 37 posities telt, profiteerde van de overweging van de gezondheids- en energiesector en de onderweging van duurzame consumentengoederen en technologiebedrijven. De allocatie naar bedrijven van lagere kwaliteit heeft het fonds eveneens goed gedaan in de voorbije periode. De grootste bijdrage aan het rendement werd geleverd door posities in Progressive, Galp Energia en Shell.

Op de vierde plaats staat het State Street Global ESG Screened Managed Volatility Equity Fund. Dit fonds combineert een focus op laagvolatiele aandelen met een duurzaamheidsoverlay. De conservatieve insteek heeft het fonds in het tweede kwartaal goed beschermd in een neerslachtige markt. Het wist zelfs als een van de weinige fondsen de afgelopen drie maanden door te komen met een bescheiden positief rendement.

De filters die het fonds toepast brengen het dichtbij de waarde kolom in de Morningstar Style Box, wat het fonds het eerste half jaar heeft geholpen. Ook de sterk afwijkende sectorallocatie, met een forse overweging van nutsbedrijven, gezondheidssector en defensieve consumentengoederen, heeft positief bijgedragen.

 

Top-5 aandelen wereldwijd

top 5 2q 22 nl

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten