Het Europees Parlement heeft vorige week een voorstel van de Europese Commissie geratificeerd om kernenergie en aardgas te definiëren als "groene alternatieven". Er stemden 328 leden tegen de motie, terwijl de overige 278 vóór stemden; dat was uiteindelijk niet genoeg om voor een absolute parlementaire meerderheid tegen te zorgen. Zo'n absolute meerderheid is pas het geval bij 353 stemmen.
Het Europees Parlement en de Europese Raad hebben zich niet uitgesproken tegen dit voorstel voor de deadline van 11 juli 2022, en daarmee treedt de wet op 1 januari 2023 in werking.
Dat betekent dat kernenergie en gas beide worden opgenomen in de Europese taxonomie voor duurzame beleggingen.
Veel discussie
Vooraf was er veel discussie over deze kwestie. De huidige uitkomst was geen voor de hand liggend resultaat. Toen de Europese Commissie afgelopen winter haar voorstel deed, was het duidelijk dat veel landen en veel partijgroepen binnen het Europees Parlement tegenover elkaar stonden.
Vanuit milieuoogpunt is de kritiek op het voorstel altijd fel geweest. De Europese Commissie werd ervan beschuldigd "ja" te hebben gezegd om politieke redenen, om zowel een nucleair vriendelijk Frankrijk als het gasminnende Duitsland tevreden te stellen.
"Dit is gewoon een politiek spel vanuit Frankrijk", zei Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) in een debat. Samen met Paul Tang (PvdA) probeerde Eickhout een massale tegenstem te organiseren, maar dat is dus niet gelukt.
Tegenstanders zijn van mening dat het taxonomiesysteem, waarbij duurzaamheidsinitiatieven worden geclassificeerd en gemeten, nutteloos dreigt te worden als het als onwetenschappelijk wordt beschouwd, of als het plotseling ten prooi valt aan creatief semantisch politiek misbruik.
Noodzakelijk of niet?
Maar gezien de invasie in Oekraïne doemt de kwestie van energiezekerheid op. Voorstanders van kernenergie zien deze vorm van energievoorziening als noodzakelijk, gezien de sterk stijgende prijzen en de praktische implicaties van de afhankelijkheid van Russische energie, waardoor de leveringszekerheid in gevaar kan komen.
Tegelijk kan deze stap Rusland ten goede kan komen als diens gas-export als 'groen' wordt gekwalificeerd. Een Oekraïens parlementslid wees daar fijntjes op in een tweet waarin hij stelde dat Poetin naar aanleiding van het stemresultaat "zich genoeglijk in de handen wrijft" over het nieuws.