We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

5 tips voor het opstellen van een testament

Leuk is het niet, en geen enkel moment lijkt er geschikt voor, maar nodig is het wel: een testament opstellen. Alleen dan kunt u zelf bepalen en vastleggen waar uw nalatenschap heen gaat en heeft u de zekerheid dat uw wensen ook goed worden uitgevoerd. Morningstar geeft vijf tips voor het opstellen van een testament.

Lukas Strobl 25 juli, 2022 | 13:50
Facebook Twitter LinkedIn

A grim surfer

Het vooruitzicht van het eindige leven is eng. Maar de gedachte dat uw dierbaren kibbelen over uw nagelaten vermogen vanwege onduidelijkheid is dat ook. Het opstellen en vastleggen van uw laatste wil in een testament is de beste manier om uw nabestaanden onnodig drama te besparen in een toch al emotionele moeilijke tijd.

Bovendien is het een geruststelling als u zelf bepaalt en dus weet wat er met uw bezittingen gebeurt als u er niet meer bent. Dit zijn vijf zaken waar u rekening mee moet houden bij het opstellen van een testament:

 

1. Het is nooit te vroeg

Veel belangrijke gebeurtenissen in het leven zijn ook goede mijlpalen om na te denken over een testament. De aankoop van uw eerste huis zal een (groot) deel van uw geld in een minder liquide asset steken. Dat is een vruchtbare voedingsbodem voor vervelende erfenisgeschillen die het verdriet over uw overlijden kunnen vergroten - maak dingen zelf duidelijk terwijl u er nog bent. Afgezien van de aankoop van een huis is elke opbouw van aanzienlijk vermogen een goede reden om met een testament te beginnen. Zelfs als u akkoord gaat met de door de staat bepaalde hiërarchie voor de verdeling van uw erfenis aan uw nabestaanden, zullen er zonder testament extra administratieve lasten zijn, zoals de benoeming van een executeur-testamentair.

 

2. Getrouwd? Dan verandert er wat

Trouwen is een andere grote verandering in uw persoonlijke relaties, en daarmee ook in de verdeling van uw erfenis. Als er naast uw echtgenoot nog dierbaren zijn die u graag verzorgd wil achterlaten, is een testament de enige manier om daar zekerheid over te krijgen. Als u overlijdt zonder een testament na te laten, gaat in de meeste rechtsgebieden alles of een groot deel van uw vermogen in eerste instantie naar uw echtgenoot. Als u al een testament heeft opgemaakt voordat u ging trouwen, dan kan dat, afhankelijk van waar u woont, ongeldig zijn geworden.

 

3. Doe het niet zelf

Tenzij u goed thuis bent in juridische teksten, kunt u het best een jurist in de arm nemen of een online tool gebruiken die uw wensen vertaalt in juridisch correcte tekst. Er is een schat aan opties in de meeste landen. Formaliteiten zijn belangrijk - u moet naar de notaris die als onafhankelijke partij uw testament geldigheid verschaft. De notaris is ook de aangewezen partij om uw testament te bewaren. als u een andere oplossing kiest, zorg dan dat uw executeur-testamentair weet waar hij het kan vinden.

 

4. Wees specifiek

Laat geen ruimte voor interpretatie. Dit begint met het benoemen van mensen en instellingen met hun volledige naam en adres, maar omvat ook nauwkeurige beschrijvingen van voorwerpen die u nalaat en toewijst aan iemand. Algemene bewoordingen zoals "juwelen die gelijkelijk onder mijn kinderen moeten worden verdeeld", werken als dynamiet op familierelaties, aangezien interpretaties van de waarde van elk item onvermijdelijk zullen verschillen. Beschrijf daarom elk voorwerp nauwkeurig en noem de persoon die het krijgt bij naam en toenaam. Door uw bezittingen te inventariseren, wordt dat proces gemakkelijker en zorgt u ervoor dat u niets belangrijks vergeet.

 

5. Noem meer dan één uitvoerder

In uw testament moet ten minste één executeur-testamentair voor uw nalatenschap worden genoemd. Dat kan een goede vriend of familielid zijn, en het is goed als deze expliciet bij uw begunstigden wordt genoemd. Het is de taak van de executeur -testamentair om uw testament te openen en uw laatste wil uit te voeren, met alles wat daarbij komt kijken: onroerend goed verkopen, rekeningen en belastingen betalen en activa verdelen onder de begunstigden die u hebt genoemd. In de meeste gevallen is het een goed idee om meer dan één executeur te noemen. Relaties veranderen, mensen ontvallen ons en je wilt niet constant de details van je testament moeten hoeven bijwerken. Een van uw executeurs kan mogelijk door omstandigheden die rol niet vervullen om het moment dat het nodig is. Bovendien is het werk van de executeur veeleisend, meestal zomnder vergoeding, en moet het worden gedaan op een toch al emotioneel moeilijk moment, dus het is het beste om het werk te verdelen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Lukas Strobl  is editorial manager voor de regio EMEA bij Morningstar.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten