Moet u al uw beleggingen zelf doen? Of moet je iemand in de arm nemen om het tegen betaling voor je te doen? Traditioneel waren dit de twee opties voor particuliere beleggers. Bij de eerste optie wordt ervan uitgegaan dat je de expertise en vaardigheid bezit om succesvol zelf te beleggen. Voor de tweede heb je de financiële middelen en inzet nodig om samen te werken met een adviseur.
Maar wat als je wel kennis hebt, maar niet genoeg geld om een adviseur te betalen? Tot nog maar tien jaar geleden waren je enige opties dan om ofwel je vaardigheden verder op te krikken om het zelf te doen, ofwel te sparen totdat je een adviseur kon betalen. Meer keus was er niet.
In veel markten is er inmiddels een derde optie ontstaaan die ergens tussen een doe-het-zelf-handelsplatform-portefeuille en een persoonlijk vermogensbeheerder in zit: de robo-adviseur.
Robo-adviseurs zijn digitale platforms die computeralgoritmen gebruiken om geautomatiseerde portefeuilles op te bouwen met een vooraf bepaald risiconiveau. De meeste bieden beleggers ook digitaal beleggingsadvies, vaak tegen een fractie van de kosten die een full-service financieel adviseur rekent.
Robo-adviseurs beginnen met een basisvragenlijst die u moet invullen om inzicht te krijgen in uw beleggingsdoelen, tijdshorizon en risicotolerantie. Een voorbeeld van zo'n vragenlijst over risicotolerantie vindt u hier - dit is een door Morningstar ontwikkelde vragenlijst voor Amerikaanse beleggers.
Zodra u de vragenlijst heeft ingevuld, zal een robo-adviseur uw antwoorden koppelen aan een beleggingsportefeuille die het beste bij uw behoeften past. De aangeboden portefeuilles worden meestal opgebouwd met passieve fondsen die lage kosten rekenen.
Hoe werken robo-adviseurs?
Robo-adviseurs hebben lagere kosten en lage of zelfs geen minimum beleggingsdrempel, dus u hoeft niet veel geld beschikbaar te hebben om te kunnen beginnen met beleggen. U kunt al vanaf €5.000 een rekening openen. Daardoor is het voor nieuwe beleggers of beleggers met een smalle beurs toch aantrekkelijk om ermee te beginnen.
Digitaal advies is goedkoper in vergelijking met wat een echte adviseur kost. Morningstar onderzocht een reeks robo-adviseurs en ontdekte dat de gemiddelde advieskosten 0,30% van het vermogen per jaar bedragen. Een traditionele financieel adviseur rekent doorgaans 1%. Dus als u een portefeuille van $500.000 heeft, betaalt u $5.000 per jaar bij een traditionele adviseur, terwijl een robo-adviseur u $1.500 per jaar kost.
Overigens is het belangrijk om te onthouden dat de kosten van deze platforms afhankelijk zijn van variabelen zoals het type diensten dat u kiest en het bedrag dat u belegt.
Robo-adviseurs sturen doorgaans jongere klanten of beleggers die meer risicobereid zijn naar portefeuilles die overwogen zijn in aandelen of andere volatielere activa. Portefeuilles die overwogen zijn in obligaties of minder volatiele activa bevelen ze doorgaans aan bij oudere of conservatievere beleggers. Het niveau van gepersonaliseerde financiële planning neemt toe naarmate beleggers meer gebruik maken van traditioneel advies dan van digitaal advies.
Past een robo-adviseur bij mij?
Robo-adviseurs kunnen voor sommige beleggers een goede optie zijn, maar dat zijn ze lang niet voor iedereen. Dit zijn enkele situaties waarin een robo-adviseur mogelijk niet voor u werkt:
- Als u een laag-risico profiel heeft, zelf niet bij machte bent om eigenhandig gefundeerde beleggingsbeslissingen te nemen, of niet gewend bent aan geautomatiseerde dienstverlening en je doel is kapitaalbehoud door middel van een veilige en transparante service, dan past een traditioneel bedrijfsmodel en interactie met een menselijke adviseur het best bij u.
- Als u een laag tot gemiddeld risicoprofiel heeft, en uw doel is om uw kapitaal op lange termijn te verhogen, en als u controle wilt hebben over uw beleggingen, maar zich toch niet volledig veilig voelt bij beleggen zonder advies van een deskundige, dan kan een geavanceerde robo-adviseur een goede keuze voor u zijn. Veel handelsplatforms hebben geprobeerd de kloof tussen digitaal en menselijk beleggingsadvies te overbruggen door real-time berichtjes via sms of e-mail te sturen om gebruikers te sturen en aan te moedigen zich aan hun plannen te houden en de stappen te blijven zetten die nodig zijn om hun financiële doelen te bereiken.
- Heeft u een hoger risicoprofiel, besteedt u graag tijd aan het beheren van uw beleggingen en wilt u beleggen zonder advies van buitenaf, dan bent u waarschijnlijk niet tevreden met het traditionele systeem en bent u wel te porren voor innovaties zoals een robo- adviseur. Dit is heel gebruikelijk bij jongere generaties die zijn opgegroeid met internet en sociale media binnen handbereik en die misschien juist liever niemand persoonlijk ontmoeten. Om tegemoet te komen aan de voorkeuren van jonge en technisch onderlegde beleggers, hebben sommige platforms hun aanbod aangepast om de technische mogelijkheden te maximaliseren en menselijke interactie te minimaliseren.