Zit het weer mee voor de Europese banken? Het grootste deel van dit jaar is moeilijk voor ze geweest, maar inmiddels zien we de volatiliteit en de spreads verbeteren. De Morningstar Developed Markets Europe Financial Services Index heeft dit jaar tot dusver 9,3% verloren. Maar in de voorbije maand is er een ommekeer gekomen met een winst van 3,6% voor de benchmark. Echter, de 7,3% winst van moederindex Morningstar Developed Markets Europe over dezelfde periode laat zien dat het nog beter kan.
Het uitbreken van de coronacrisis bracht twee belangrijke problemen voor banken aan het licht: het belang van adequaat kredietrisicobeheer en – voor sommige – de noodzaak van verdere digitalisering. Over het algemeen bleven de grote Europese banken echter veerkrachtig tijdens de pandemie en behielden ze sterke kapitaal- en liquiditeitsposities. “De pandemie had weinig effect op de financiële gezondheid van de banken. De Europese banken hebben de pandemie in ieder geval vrij soepel doorstaan, waardoor ze nu materiële kapitaaluitkeringen aan aandeelhouders mogelijk maken”, zegt Morningstar-analist Niklas Kammer die de Europese banken volgt.
De situatie is veranderd sinds Rusland Oekraïne binnenviel en er oorlog uitbrak. Daardoor is het zwaartepunt van kredietrisico verschoven van dienstengerelateerde sectoren naar grondstoffenhandel, energie en grondstof-intensieve bedrijfstakken. Daarnaast - om het nog erger te maken - heeft de oorlog de dreiging van cyberaanvallen op kritieke infrastructuren, ook in de financiële sector, vergroot.
Sterke balansen
De cijferregen met de resultaten over het tweede kwartaal laat zien dat de Europese banken nog steeds zeer sterke balansen rapporteren. “We hebben nog niet echt tekenen van verslechtering van de leningenportefeuilles gezien”, aldus bankenanalist Kammer. “We verwachten dat de wanbetalingen van bedrijven in de komende kwartalen merkbaar zullen gaan worden, aangezien bedrijven hun schulden moeten gaan doorrollen tegen hogere rentetarieven.
Bij de tweede-kwartaalresultaten zagen we een sterke stijging van de kredietvolumes, omdat bedrijven anticipeerden op hogere rentes en omdat veel bedrijven profiteerden van tot dusver ongebruikte kredietfaciliteiten. Naarmate deze mogelijkheden opdrogen, denken we dat de kredietomgeving kan veranderen”.
Betere financieringsbronnen
Over het algemeen is de Europese bankensector gezond. Strengere regelgeving rond de vereisten voor kapitaal en schuldratio's heeft gezorgd voor een veel sterkere basis onder de Europese bankensector dan tien jaar geleden, stelt de analist. "De banken die we volgen, hebben ook hun financieringsbronnen verbeterd. Ze zijn nu minder afhankelijk van marktfinanciering, een vorm die problemen kan geven in tijden van stress. Belangrijk hierbij is dat we verwachten dat de rente boven nul zal blijven, ook als de de inflatie beteugeld is. We verwachten dus een hogere rente in een genormaliseerde omgeving en dat is positief voor de gemiddelde Europese bank”.
Over de gezondheid van de Europese bankensector, voegt de analist toe: "Centrale bankiers en politici lijken hun les te hebben geleerd van zowel de wereldwijde financiële crisis als de schuldencrisis van de euro. De pandemie heeft aangetoond dat liquiditeit in het systeem brengen en het waarborgen van kapitaalniveaus van financiële partijen voorop staan bij beleidsmakers. De Europese banksector staat er volgens ons goed voor en zal in staat zijn om strengere scenario's te doorstaan dan die waar Europa de komende kwartalen voor vreest."
In de onderstaande tabel geven we een overzicht van de meest ondergewaardeerde Europese banken binnen het universum dat de aandelenanalisten van Morningstar volgen.
De analisten van Morningstar hebben een voorkeur voor banken met een retailfocus en grote activiteiten in hypotheken, zoals ABN Amro (ABN) en Lloyds (LLOY). We verwachten een grotere transparantie van hun resultaten en we denken dat zij het meest kunnen profiteren van de huidige rentedynamiek. Dit zijn de meest ondergewaardeerde banken per land:
ABN Amro
Morningstar Rating: ★★★★
Economic Moat: Narrow
Fair Value: 15,50 euro
Uncertainty Rating: High
ABN Amro (ABN) heeft een solide concurrentiepositie in het Nederlandse retailbankieren met een marktaandeel van 20% in Nederlandse particuliere betaalrekeningen en een aandeel van 25% in zakelijke betaalrekeningen. Dit levert ABN Amro goedkope en zekere financiering op en vormt de basis van waaruit ABN Amro andere producten kan cross-sellen. “Wij geven ABN Amro een Narrow Moat rating vanwege het kostenvoordeel dat het geniet en de overstapkosten waarmee zijn klanten worden geconfronteerd. Het sterk geconcentreerde Nederlandse bankwezen ondersteunt onze moat-rating verder.
ABN Amro's Nederlandse retail en zakelijke bankactiviteiten bepalen Morningstar's Economic Moat rating. “Kostenvoordeel als moat-bron is aanwezig wanneer een bedrijf een goed of dienst kan produceren tegen lagere kosten dan zijn concurrenten. Banken hebben drie belangrijke kostencomponenten waar ze een concurrentievoordeel kunnen behalen door de kosten beter te beheersen dan hun concurrenten: financieringskosten, kredietkosten en operationele kosten. Wij zijn van mening dat ABN Amro een financieringsvoordeel heeft door haar sterke concurrentiepositie in het Nederlandse retailbankieren”.
BNP Paribas
Morningstar Rating: ★★★★
Economic Moat: None
Fair Value: 67 euro
Uncertainty Rating: High
No Moat rated BNP Paribas (BNP) boekte een nettowinst van 3,2 miljard euro in het tweede kwartaal van 2022, een stijging van 9% ten opzichte van de 2,9 miljard die het vorig jaar rapporteerde. Het genereren van inkomsten was solide met een stijging van 10%, terwijl de kosten met 8% stegen, zodat de marge steeg. We handhaven onze Fair Value op 67 euro per aandeel. De omzet kwam uit op 12,8 miljard euro en groeide jaar op jaar met 9%. Dit was vooral te danken aan de stijging van de rente-inkomsten met 6%, gestimuleerd door een stijging van de kredietvolumes met 8%.
"BNP Paribas heeft in de afgelopen jaren opmerkelijk consistente resultaten laten zien, terwijl veel concurrenten gegeven de lastige markt juist heel volatiel presteerden", aldus Morningstar's analisten. Wel is het zo dat de winst niet bijzonder is gegroeid in die periode, gemiddeld met tussen de 5 en 10%. Wij denken dat dat voorlopig zo zal blijven. De verwachtingen voor winstgroei en winstgevendheid zijn conform die voor de Europese bankensector als geheel, maar het stabiele track record van deze bank geeft aan dat het een minder risicovolle keus is dan veel van zijn concurrenten."
Credit Suisse
Morningstar Rating: ★★★★
Economic Moat: Narrow
Fair Value: 10 Zwitserse frank
Uncertainty Rating: Very High
Narrow Moat rated Credit Suisse (CSGN) rapporteerde in het tweede kwartaal een operationeel verlies vóór belastingen van 1.173 miljoen Zwitserse frank. Het kondigde ook een nieuwe strategische herziening aan en ook het terugtreden van CEO Gottstein die zal worden vervangen door Ulrich Koerner.
De resultaten van de strategische evaluatie zullen bij de derde-kwartaalresultaten worden onthuld. De grote lijnen die vandaag worden gegeven, zijn niet verrassend. De herziening zal leiden tot een meer gefocused en wendbaar Credit Suisse met een lagere kostenbasis, een afgeslankte investeringsbank en een grotere nadruk op vermogensbeheer en haar universele bank in Zwitserland.
"We handhaven onze Fair Value van 10 Zwitserse frank per aandeel, wat een gezond opwaarts potentieel van 90% betekent", zegt analist Niklas Kammer. “We benadrukken wel dat we een Very High Uncertainty rating hebben op Credit Suisse. We verwachten dat de weg naar herstel moeilijk, lang en pijnlijk zal zijn. Deutsche Bank heeft de afgelopen jaren een soortgelijke crisis doorgemaakt en worstelde met slechte risico- en nalevingscontroles in de kern van een wankele investment banking afdeling. Als de problemen grondig en snel worden aangepakt, kan het voor Credit Suisse de goede kant op gaan, maar desondanks zal de bank zich de komende kwartalen in een moeilijke positie bevinden en haar kern intern moeten herstructureren in een tijd van grote economische onzekerheid wereldwijd."
Lloyds Banking Group
Morningstar Rating: ★★★★
Economic Moat: Narrow
Fair Value: 77 pence
Uncertainty Rating: Very High
Lloyds rapporteerde een onderliggende winst over het eerste halfjaar van 3.746 miljoen Britse ponden, tegenover een consensus verwachting van 3.401 miljoen pond. De inkomsten waren sterk, namelijk 12% hoger dan in dezelfde periode een jaar geleden. Hogere basisrentetarieven die zijn vastgesteld door de Bank of England en de opleving in het long-gedeelte van de rentecurve hebben de nettorentemarges bij Lloyds aanzienlijk vergroot, wat de sterkste meewind sinds het begin van het jaar vormt.
Vertrouwend op deze resultaten en op het vooruitzicht van verdere renteverhogingen in de komende kwartalen, verhoogde Lloyds zijn netto-rentemarge verwachting opnieuw tot boven 280 basispunten ten opzichte van boven 270 basispunten in het eerste kwartaal. “We hadden aan het begin van de renteverhogingscyclus een geleidelijker voordeel verwacht, maar hebben onze aannames voor de netto-rentemarge nu naar boven bijgesteld. Als gevolg van deze veranderingen sinds de laatste keer dar ons model is bijgewerkt, hebben we onze Fair Value schatting verhoogd van GBX 68 naar GBX 77 per aandeel. Wij zijn van mening dat het aandeel Lloyds aantrekkelijk is bij het huidige koersniveau.”
Danske Bank
Morningstar Rating: ★★★★
Economic Moat: Narrow
Fair Value: 170 Deense kroon
Uncertainty Rating: Very High
Narrow Moat rated Danske Bank rapporteerde over het tweede kwartaal een winst vóór belastingen van 2.164 miljoen DKK, waarmee het de consensus van 3.600 miljoen Deense kronen grotendeels miste. Verliezen in handelsinkomsten en inkomsten uit het verzekeringsbedrijf waren de boosdoeners. Danske werd overvallen door hogere volatiliteit en lagere liquiditeit in obligatiemarkten die zijn handelsactiviteiten troffen.
De afnemende marktomgeving zorgde ook voor negatieve waardecorrecties in Danske's verzekeringsactiviteiten, die niet konden worden gecompenseerd door een winst van 415 miljoen Deense kroon op de verkoop van Danica Norway. “Ondanks deze prestatie handhaven we onze Fair Value van 170 kronen per aandeel. Buiten de zeer volatiele posten, die dit kwartaal de substantiële misser ten opzichte van de verwachtingen hebben veroorzaakt, zagen de resultaten er redelijk uit. We verwachten dat de handels- en verzekeringsactiviteiten zich de rest van het jaar zullen herstellen”, aldus Morningstar's analisten.