De eerste ontwikkeling die eruit springt, is dat in de Morningstar Europe Index die we als benchmark nemen, de weging van de financiële sector in de afgelopen jaren geleidelijk aan kleiner is geworden. In 2017 had die nog een weging van 20%, maar per eind juni 2022 was dat teruggelopen naar 16,1%. Wel is het nog altijd de sector met het hoogste gewicht, en daarom een heel belangrijke in de beleggingsportefeuilles van de Europese fondsbeheerders.
We onderzoeken welke keuzes de beste Europese beheerders voor hun portefeuilles hebben gemaakt en welke aandelen hun favorieten zijn. De criteria voor de beleggingsfondsen die we in ons onderzoek opnemen zijn dat ze behoren tot de Morningstar Categorie European Large-Cap Equity Fund en dat ze een positieve Morningstar Analyst Rating hebben - dus Gold, Silver of Bronze - en een Process Pillar beoordeling van ten minste Above Average.
Onderstaande grafiek geeft de ontwikkeling van de weging van de financiële sector in de Morningstar Europe Index weer:
De posities die de beste Europese managers in financials hebben voor hun portefeuilles, zijn behoorlijk divers. In het algemeen hebben fondsen die de waarde-stijl toepassen, een hogere weging dan groei-fondsen. Dat is enigszins voorspelbaar, aangezien banken- en verzekeraarsaandelen traditioneel tot de waarde-stijl behoren.
Groeifondsen zoals het BlackRock European Fund, Fidelity European Dynamic Growth Fund, Allianz Europe Equity Growth en Schroder European Special Situations hebben allemaal een weging van minder dan 10% in financials in hun fondsportefeuilles. Onderstaande tabel rangschikt de onderzochte fondsen naar weging van de financiële sector:
Verrassende koploper
Het merkwaardige aan deze lijst is dat juist een groeifonds het meest overwogen is in de sector: het Liontrust Sustainable Future Pan-European Growth Fund. In de portefeuille had de financiële sector in juni een gewicht van 22,1%, waarbij de belangrijkste positie het aandeel London Stock Exchange Group is met bijna 4%.
Beursuitbater London Stock Exchange Group (LSEG) is een van de weinige Europese financiële bedrijven waar Morningstar's bankenanalist Niklas Kammer een Wide Moat rating aan toekent: "Met de afronding van de overname van Refinitiv heeft LSEG zichzelf omgevormd in een volledig verticaal geïntegreerd bedrijf voor financiële data-uitwisseling. De groep beheert belangrijke wereldwijde activa, variërend van handel in aandelen, vastrentende waarden en valuta tot aan het verzamelen, beheren en distribueren van handelsgerelateerde datasets en indexen tot en met clearingdiensten”.
Een ander fonds met een duidelijke focus op de financiële sector is BGF European Value. De top 10 van de portefeuille van juni omvat Zurich Insurance Group (Narrow Moat, Morningstar rating 4 sterren), BNP Paribas (No Moat, Morningstar rating 4 sterren), Bank of Ireland Group (No Moat, geen sterrenrating) en Nordea Bank (No Moat, Morningstar rating 4 sterren).
Een krimpende sector
Veel van de fondsen op onze lijst hebben hun blootstelling aan de financiële sector verminderd. De meest uitgesproken daling deed zich voor bij BlackRock European Equity Income Fund. Eind mei was de weging in financials 23,1%, waarmee het toen het fonds met de grootste weging in de sector was op onze lijst. Eind juni was de weging gedaald tot 21,8%. Tot de 10 grootste posities in de fondsportefeuille behoren het Zwitserse Zurich Insurance Group en het Deense Tryg.
Twee opmerkelijke feiten
Als we de beste Europese aandelenfondsen doorlichten dan valt als eerste op dat er geen enkel financieel aandeel in de top 10 staat, ondanks het feit dat de financiële sector de grootste weging heeft in de Morningstar Europe Index. Tweede wat we opmerken is dat het financiële aandeel met de grootste weging in de gecombineerde portefeuilles geen grote bank is, maar juist een middelgrote Franse dienstverlener, namelijk Edenred.
Onderstaande weergave maakt de individuele bedrijven en hun weging in de gecombineerde fondsportefeuilles inzichtelijk:
Het aandeel Edenred
Morningstar-analist Michael Field is van mening dat Edenred "wereldmarktleider is in prepaid zakelijke diensten, met als hoofdactiviteit aanvullende arbeidsvoorwaarden voor medewerkers, zoals maaltijdcheques, in een sterk geconcentreerde markt. Edenred is aanwezig in 46 landen, waarvan een belangrijk deel in snelgroeiende opkomende markten, die bijna de helft van de groepsomzet uitmaken. Het bedrijf heeft de nummer één of twee positie in elk van zijn belangrijkste markten. In Frankrijk bijvoorbeeld is het marktaandeel crica 40%, meer dan het dubbele van wat nummer twee Sodexo heeft.
Het Franse Edenred (EDEN), opgericht in 1962 en genoteerd aan de beurs van Parijs, heeft als pionier in deze business flink geprofiteerd van first-mover voordeel door een sterk netwerk van klanten en wederverkopers over de hele wereld op te bouwen voordat anderen zich op deze markt begaven. Dat heeft bijgedragen aan een cumulatieve jaarlijkse volumegroei van meer dan 8% in het afgelopen decennium. Hoewel er duizenden hele kleine spelers in deze branche actief zijn, is het bereiken van schaal binnen deze sector niet eenvoudig. Om de marktleiders van hun troon te stoten is evenveel moeite nodig als om bijvoorbeeld Visa of Mastercard te verslaan in de online-betalingsindustrie.
Analist Field kent Edenred een Wide Moat rating toe die te danken is aan het netwerkeffect. Ticket Restaurant, de voornaamste activiteit van Edenred, werd opgericht in 1962 en kreeg vaart doordat de Franse overheid de maaltijdvouchers ging uitreiken als een employee benefit. Het doel daarvan was om kleine bedrijven zonder kantinefaciliteiten fiscaal op gelijke voet te plaatsen met grotere bedrijven die maaltijden aan hun werknemers verstrekten in eigen kantines. Dat voordeel leidde tot beloingsscheefte tussen grote en kleine bedrijven.