De zorgen over Credit Suisse (CSGN) zijn de laatste tijd flink toegenomen, met een koersval voor het aandeel aan het begin van deze week tot gevolg. Sinds het begin van dit jaar is het aandeel van de Zwitserse bank die werd gevestigd in 1856, al dik 50% gedaald.
De zorgen spitsen zich toe op de kapitaalpositie van de bank. Ter geruststelling heeft CEO Ulrich Koerner afgelopen week zijn medewerkers en klanten opgeroepen om de recente koerszwakte te negeren en om zich te concenteren op de “sterke kapitaalbasis en liquiditeitspositie” van de bank.
Claimemissie
Morningstar-analist Johann Scholtz denkt dat de bank niet in de problemen zal komen en dat de markt zich te zeer laat gaan in negativiteit: "Instorten zoals destijds gebeurde bij Lehman Brothers is volgens ons onwaarschijnlijk. Credit Suisse is goed gekapitaliseerd; op zijn slechtst gezegd is de kapitalisering conform die van zijn peer group. De liquiditeit is sterk en dat wordt ten aanzien van Credit Suisse nogal eens onderschat door de markt."
Wel denkt analist Scholtz dat er kapitaalversterking nodig kan zijn om vertrouwen terug te winnen: "Het lijkt tegenstrijdig dat we enerzijds geen zorgen hebben over de solvabiliteit van Credit Suisse, maar anderzijds wel oproepen tot kapitaalversterking. Dat komt omdat banken meer blootstaan aan sentiment dan bedrijfstakken met minder leverage. Bovendien hebben talrijke uitglijders bij het risicobeheer in de afgelopen tijd nou niet bepaald bijgedragen aan het vertrouwen".
Zo'n versterking kan de vorm krijgen van een claimemissie, ofwel een rights issue, waarbij zittende aandeelhouders voorrang krijgen bij het intekenen op de nieuw uit te geven aandelen. In zo'n geval zou de Fair Value omlaag kunnen gaan. die bedraagt nu 10 Zwitserse frank, terwijl de actuele beurskoers schommelt rond de 4 Zwitserse frank.
Kijken we naar Credit Suisse’s grote rivaal UBS (UBSG), dan zien we dat ook daar de koers onder druk staat, maar in mindere mate. Sinds het begin van 2022 is er 12% af gegaan.
CDS's weer in beeld
Beleggers hebben lange tijd niet zo nadrukkelijk naar “credit default swaps”, ofwel CDS's gekeken als nu bij Credit Suisse. Tijdens de financiële crisis van tien jaar geleden was CDS een toverwoord om de markt te peilen. Een CDS is een derivaat dat de belegger dekt voor het in gebreke blijven van een bedrijf of overheid (sovereign). Hoe groter de CDS, hoe groter het risico en hoe duurder de marktprijs is.
Credit Suisse CDS's schoten op maandag 3 oktober plotseling omhoog, wat het sterk gestegen risicogevoel in de markt weerspiegelde. Op social media ging vervolgens rond hoe slecht Credit Suisse er volgens speculanten voor staat en daarop ging de koers onderuit.
De Europese bankensector laat wel vaker zulke nervositeit zien. Bijvoorbeeld Deutsche Bank vertoonde de afgelopen jaren een grillig koersverloop en zag dit jaar de aandelenkoers al met 41% dalen.
Geen parallel met financiële crisis
De situatie is nu heel anders dan toen de financiële crisis uitbrak in 2008-2009. De Europese banken zijn nu veel beter gekapitaliseerd. De kapitaalratio's zijn gestegen en de hogere rente maakt de leningenportefeuille weer interessanter. Toch is de markt geneigd om de parallel met toen te trekken en te vrezen voor de sterke verwevenheid van de banken onderling, waardoor problemen zich snel zouden kunnen verspreiden over veel verschillende banken.
Wel hebben we nu te maken met andere negatieve ontwikkelingen: de oorlog in Oekraïne, hoge en nog altijd toenemende inflatie, stijgende rente waarvan het eind nog niet in zich is, en vrees voor een recessie. Intern helpt niet mee dat bij Credit Suisse huidig CEO Ulrich Koerner pas sinds deze zomer op zijn post zit, nadat Thomas Gottstein opstapte. Bovendien vertrok aan het begin van 2022 chairman Antonio Horta-Osorio. Tevens spelen er kwesties rondom betrokkenheid bij financiële schandalen zoals Archegos en Greensill Capital.
De bank is begonnen mer een strategic review en zal op 27 oktober aanstaande bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal meer bekendmaken. Naar verwachting zal het dan gaan om het verkopen van problematische assets, kostenverlagingen en banenreducties.