Dat is alweer slecht nieuws nadat Philips (PHIA) onlangs aankondigde dat het 1,3 miljard euro afboekt op zijn divisie die de slaap-apneu apparaten maakt. De banenreductie brengt nog eens 300 miljoen euro aan kosten op de korte termijn met zich mee. Daardoor beloopt het nettoverlies van Philips over de eerste negen maanden van dit jaar al 1,5 miljard euro.
Uiteindelijk moet de banenreductie zo'n 300 miljoen euro op jaarbasis aan besparingen opleveren. Hoe dan ook heeft Philips vanwege de slechte resultaten zijn doelen voor 2022 verlaagd. Dat komt grotendeels door de problemen met de apneu-apparaten, maar ook doordat de omzet achterblijft vanwege tekorten aan onderdelen, waardoor Philips minder medischa apparatuur kan bouwen dan het zou kunnen verkopen. Bovendien zijn de schaarse componenten ook nog eens flink duurder geworden, zodat de kosten voor Philips stijgen en de marges onder druk komen. Dat zal ook de resultaten in 2023 nog drukken, verwacht Philips.
Op basis van die verwachtingen acht Morningstar-analist Javier Correonero het niet realistisch dat Philips zijn oorspronkelijke ambities voor omzet en winst voor 2025 kan halen. Na de aankondiging van de afwaardering van 1,3 miljard heeft de analist zijn Fair Value voor het aandeel Philips verlaagd van 33 euro naar 25 euro. In zijn model houdt de analist rekening met ruim 1 miljard aan voorzieningen voor schikkingen die Philips zou kunnen gaan treffen met justitie over apneu-zaak.
Vertrouwen herstellen
De kwestie met de slaap-apneu apparaten heeft zich ontpopt tot een hoofdpijndossier dat de vorige CeO Frans van Houten zijn positie kostte. Hij is een halfjaar voor zijn contract afliep teruggetreden om plaats te maken voor een nieuw gezicht Jakobs is echter zeker niet nieuw voor Philips, want hij heeft een lange carriëre bij het bedrijf acter de rug.
Het gebeurt vaker dat een nieuw aangetreden CEO direct stevige maatregelen neemt door de zure appel heen te bijten die zijn voorganger heeft veroorzaakt. Zodoende kan de nieuwe leider met een schone lei beginnen en weer gaan opbouwen.
Analist Correonero ziet de komst van Jakobs als een welkome frisse wind aan de top van Philips, maar tegelijk merkt hij op dat het een hele tijd zal duren voordat het vertrouwen van de markt in Philips weer hersteld is. Meerdere winstwaarschuwingen en betere prestaties bij concurrenten, zoals Siemens Healthineers, hebben Philips op achterstand gezet en de geloofwaardigheid aangetast, aldus de analist: "Het management van Philips heeft een serieus geloofwaardigheidsprobleem."
Aandeel in vrije val
Het aanhoudende dramatische nieuws dat Philips brengt, heeft het aandeel in een vrije val doen belanden. dit jaar tot dusver is het aandeel al 60% van zijn waarde verloren. Na de derdekwartaalcijfers en het nieuws van de banenreductie gaat er net geen procent van de koers af op omstreeks 13 euro. De grote schok is al geweest toen Philips enkele weken geleden de voorgenomen afboeking van 1,3 miljard euro aankondigde. Onderstaande grafiek toont de glijvlucht van de koers van Philips in 2022: