Hoe zit het met Europese beleggers?

VIDEO - Amerikaanse beleggers houden van aandelen, terwijl Europese beleggers liever op zeker spelen. En zo zijn er veel stijlverschillen tussen beleggers over de hele wereld, blijkt uit Morningstar's Global Investor Portfolio studie. Waar komt dat door? En moeten we die verschillen overbruggen?

Lukas Strobl 27 oktober, 2022 | 15:07 Matias Möttölä, CFA
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Lukas Strobl: Heeft u zich weleens afgevraagd of uw aanpak van beleggen wel uw idee was? Het kan veel te maken hebben met waar je vandaan komt. Ik ben hier met Matias Möttölä van Morningstar. Hij is Director of Manager Research en hij en zijn team hebben gekeken naar wat welvarende retailbeleggers in verschillende markten van elkaar onderscheidt en waarom onze culturen rond geld zo verschillend lijken.

Nu, Matias, Europa staat natuurlijk ver af van het 401(k)-gedreven massale aandelenbezit in de Verenigde Staten. Waarom zijn Europese beleggers zo verschillend?

Matias Möttölä: In Europa zien we in ons onderzoek duidelijk dat beleggers veel conservatiever zijn dan bijvoorbeeld Amerikanen of Australiërs. En dat betekent dat ze hun geld, als ze iets hebben gespaard, liever op bankrekeningen hebben, misschien wat verzekeringsproducten erbij hebben, en onroerend goed is dan misschien een populairdere manier om rijkdom te creëren of op te bouwen. En dus is het soort risico nemen dat we in de VS zien, veel zeldzamer in Europa. 

 

Strobl: Waar komt die risicoaversie vandaan?

Möttölä: Nou, dat is een heel goede vraag. Ik bedoel, natuurlijk, de redenen liggen in hoe verschillend samenlevingen zijn. Dus in de VS en in sommige andere landen moet u, om uw grote levensdoelen te bereiken, zoals uw kinderen naar school laten gaan of sparen voor een comfortabel pensioen, niet alleen wat spaargeld hebben, maar dat ook beleggen om de marktrendementen te behalen die helpen om die doelen te bereiken. En we hebben gewoon veel minder prikkels in landen waar veel diensten met belastinggeld worden gefinancierd en pensioenstelsels vaak collectief zijn. In heel Europa zijn er dus vragen en discussies of al deze pensioenstelsels mensen een pensioen of oudedagsvoorziening geven waar ze blij mee zijn. Maar dat is dan een andere vraag dan in het Amerikaanse systeem, waar je echt gedurende je hele carrière moet beleggen om dat pensioen te verdienen.

 

Strobl: Europeanen blijven dus van contant geld houden. Dat zette natuurlijk een rem op hun rendement tijdens een periode van door liquiditeit gedreven aandelenrally's. Zou het positief kunnen zijn nu de rentes stijgen?

Möttölä: Kijk, de realiteit is dat als de rente stijgt en deze spaarrekeningen en geldmarktfondsen mensen een paar procent rendement gaan opleveren, zijn veel Europeanen daar blij mee. Maar als we nadenken over wat we met beleggen proberen te bereiken, dan wilt u dus elke keer dat u spaargeld heeft dat u voor een langere tijd wilt behouden, in ieder geval een rendement behalen dat de inflatie overtreft. En om dat te doen, kunt u niet alleen vertrouwen op de rekeningen bij de bank. U moet op zijn minst enig marktrisico nemen.

 

Strobl: Dus hoe moeten Europese beleggers, particuliere beleggers, veranderen om hun prestaties te verbeteren?

Möttölä: Welnu, ons onderzoek naar het opbouwen van portefeuilles over de hele wereld laat echt zien dat er gewoon heel veel manieren zijn om over beleggen na te denken. En dus is er geen goede of foute manier. Maar wat we hier zouden kunnen verbeteren, is om wat meer vertrouwd te raken met marktrisico's of aandelenmarkten. En dat is gemakkelijker te doen als u vroeg begint met beleggen. Want dan, zelfs als u slechts kleine bedragen in sommige aandelen of aandelenfondsen heeft, begint u zich meer op uw gemak te voelen met de ups en downs van de markt. En dus, als je later grote verliezen hebt, als je meer spaargeld hebt, is het niet zo'n groot probleem.

En hetzelfde met winst. Je haast je niet te vroeg om gewoon je winst te verzilveren, maar je hebt eerder begrepen dat beleggen een spel van lange adem is en dat geduld nodig is. En ik denk dat dit iets is voor beleggers en onze samenlevingen om méér over te leren, bijvoorbeeld door middel van financiële geletterdheid.

 

Strobl: Natuurlijk is er geen tijdmachine voor jullie om jonger te beginnen met beleggen, maar voor financiële geletterdheid zouden jullie allemaal ons hier bij Morningstar moeten volgen. Voor meer inzicht in het onderzoek van Matias -- het is fascinerend -- kunt u de Global Investor Portfolio Study lezen via de link hieronder.

Wilt u de hele Global Investor Portfolio studie lezen?

Klik hier voor het volledige rapport

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Lukas Strobl  is editorial manager voor de regio EMEA bij Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten