Actief risicobeheer obligaties nodig als Fed stap terug doet

VIDEO - De economie remt duidelijk af en daarom kan de Fed een pauze inlassen om de effecten van de rentestijgingen en de monetaire verkrapping in de Verenigde Staten hun werk te zien doen. Voor obligatiebeleggers betekent dit dat ze actief moeten zijn met hun risicobeheer, zegt Mark Nash van Jupiter AM in gesprek met Morningstar's Valerio Baselli.  

Valerio Baselli 07 november, 2022 | 13:54
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Valerio Baselli: Hallo en welkom bij Morningstar. In de VS blijft de arbeidsmarkt robuust en de economie beweegt dienovereenkomstig. In een dergelijke context zou de Federal Reserve geen reden hebben om van haar hawkish houding af te wijken. In de tussentijd zijn de 10-jaarsrentes van de Amerikaanse staatsobligaties gestegen tot boven de 4%, het hoogste niveau sinds 2008.

Bij mij om daarover te praten is Mark Nash, Head of Fixed Income Alternatives bij Jupiter AM. Mark, wat verwacht je van de Fed op korte tot middellange termijn, en zie je binnenkort een recessie in de VS?

Mark Nash: Nou, Valerio, we denken dat de Fed nu echt ergens komt, en we geloven dat ze hier even willen pauzeren om het effect te zien van de verkrapping die ze al op de economie hebben doorgevoerd. Er zijn een paar redenen waarom ik denk dat de Fed er een beetje meer vertrouwen in heeft dat ze er min of meer in geslaagd zijn om de groei ver genoeg terug te dringen om de inflatie onder controle te krijgen.

De eerste is dat je zwakte in de macro-data ziet. Je ziet dat de inkoopmanagersindices in zowel de dienstensector als de productie aanzienlijk beginnen af te zwakken. Maar zoals je terecht zegt, de arbeidsmarkt is echt het laatste dat nog overeind staat, en dat is heel sterk. Maar als ze naar de data en naar de huizenmarkt kijken, denken we dat ze nu mogelijk genoeg zien om een beetje in een pauzemodus te gaan om de impact van hun verkrapping te zien.

We zien geen recessie in de VS. We zien alleen een tijdje lage niveaus van trendgroei en dat zal zo blijven zolang de Amerikaanse rente redelijk hoog blijft. Dus hoewel we niet echt negatief meer zijn op de obligatiemarkt, hebben we wel een lichte longpositie, en we zien niet snel een substantiële rally.

Baselli: Juist. Dus 2022 was ook een verschrikkelijk jaar voor obligatiebeleggers. Het risico van stagflatie bemoeilijkt natuurlijk de taak van regeringen en centrale banken, en het is waarschijnlijk dat het toenemende risico op beleidsfouten de volatiliteit op de obligatiemarkt zeer hoog zal houden. Deze situatie zou echter mogelijk nieuwe investeringsmogelijkheden kunnen bieden. Wat denk jij ervan? En als dat zo is, waar zie je dan nu de kansen?

Nash: Oh, absoluut. De marktomstandigheden zijn heel anders dan die we eerder hebben gehad. De afgelopen 20 jaar heb je alles kunnen kopen, long gaan in bedrijfsobligaties, aandelen, staatsobligaties, en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Dat heeft het goed gedaan. Maar nu, gezien de hoge inflatie – we denken dat die zal dalen, maar die zal nog wel behoorlijk lastig blijven voor centrale banken – moeten beleggers het anders aanpakken. Ze moeten veel actiever te werk gaan. Ze moeten alle verschillende risico-elementen binnen hun portefeuilles veel nauwkeuriger kunnen beheersen.

Ze hebben dus een uitgebreid universum nodig waarin ze kunnen beleggen. Ze hebben een volledige overlay nodig van derivaten, zodat ze een portefeuilleconstructie kunnen creëren die kan werken in een omgeving waar rentes en valuta wisselkoersenveel volatieler zijn. Maar hierover nog iets. Ik denk dat alle beleggers nu veel meer een macro-benadering moeten toepassen bij het nemen van risico's. Je komt er gewoon niet meer vanaf. De rentes en valuta blijven niet langer in een slapende toestand. Ze zijn zeer volatiel, bewegen in lijn met de fundamentals en dat moet worden opgenomen in ieders beleggingsbeslissingen. Dus wij denken dat nu meer op absoluut rendement, alpha-gerichte strategieën met een zwaar, zwaar macro-element de juiste weg zijn.

Baselli: De Amerikaanse dollar is nu op zijn sterkst van de afgelopen twee decennia. Wat is je kijk op de dollar? En hoe moeten beleggers in Europese obligaties omgaan met valutablootstelling?

Nash: Absoluut, Valerio. De dollar heeft in de loop van dit jaar een stevige opwaartse trend doorgemaakt. Maar op deze niveaus zijn we nu neutraal. Dus we zijn van de long positie afgestapt. De redenen waarom we denken dat de dollar sterk was, is in de eerste plaats de verkrapping door de Fed. Wanneer de Fed verkrapt, heeft de dollar de neiging om omhoog te gaan, ongeacht wat iedereen doet. Maar ook de dure energieprijzen in Europa - dit heeft de handelsbalansen beschadigd en dus heeft dit de valuta's op het hele Europese continent omlaaggetrokken. En dus zien we deze dingen nu veranderen.

We zien dat de Fed hier mogelijk wil pauzeren. We denken dat de verkrapping van de centrale bank die ze hebben doorgevoerd een impact heeft, en je ziet ook dat de energieprijzen binnen Europa beginnen af te koelen, wat de angst zou moeten wegnemen dat we deze steeds groter wordende handelsbalansen over het hele continent hebben. En ik denk dat je ook zou kunnen zeggen dat er nog een ander element is waarom de dollar zo sterk is geweest, en dat is een heel slecht fiscaal beleid van een aantal landen in Europa. Nu hebben landen de neiging om te leren van het Britse voorbeeld. We denken dat er voortaan een verstandiger beleid zal komen, en al deze factoren samen zouden de dollar moeten gaan ondermijnen, of in ieder geval moeten voorkomen dat deze zo veel zal stijgen als die dit jaar heeft gedaan.

 

Morningstar besteedt deze week aandacht aan beleggen in de Verenigde Staten vanwege de midterm-verkiezingen op 8 november. Lees meer over dit thema:

- Sentiment rond tech gedraaid: Nasdaq op kantelpunt?

- Morningstar over beleggen in de VS

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten