Momenteel zijn er problemen met onze Portfolio Manager tool. We werken er hard aan om die zo snel mogelijk weer online te krijgen. Dank voor uw geduld.

Wereldwijde aandelenfondsen steeds minder wereldwijd

Bij aandelenfondsen die wereldwijd beleggen verwacht je als belegger een breed gediversifieerde portefeuille met aandelen uit alle delen van de wereld. Maar is die wel echt zo gediversifieerd? Vaak minder dan je denkt, ontdekte Morningstar. Want Amerika is in opmars.

Johanna Englundh 17 november, 2022 | 13:49
Facebook Twitter LinkedIn

Flags

Wereldwijde aandelenfondsen zijn populair onder Europese beleggers. Dat blijkt wel uit het cijfer van ruim €1.400 miljard aan beheerd vermogen in beleggingsfondsen in de Morningstar Categorie 'Global Equity Large Cap'. Dat is goed voor 34% van de fondsenmarkt. Maar de blootstelling die fondsbeleggers hiermee verkrijgen, is soms minder wereldwijd dan ze denken.

Er is de laatste jaren namelijk een verschuiving merkbaar richting de Verenigde Staten; Amerikaanse aandelen hebben een dominantere positie verworven. We leggen uit hoe dat komt en wat dat voor invloed heeft. Onderstaande weergave toont de asset allocatie van aandelenfondsen die in Europa verkrijgbaar zijn, met daarin het grote gedeelte Morningstar Categorie 'Global Equity Large Cap' duidelijk aanwezig:

 

Vertekend beeld

Een index op de aandelenmarkt heeft drie doelen. Ten eerste, weerspiegelen wat er momenteel gebeurt in de markt door als het ware 'de temperatuur op te nemen'. Tweede is om een benchmark te creëren waartegen de prestaties van professionele fondsmanagers afgezet kunnen worden. Ten derde stelt het beleggers in staat om goed gediversifieerde portefeuilles samen te stellen tegen lage kosten.

Morningstar’s Global Markets index meet de prestaties van aandelen in ontwikkelde en opkomende landen over de hele wereld. Maar de blootstelling aan de Amerikaanse markt is 60%. In de MSCI World Index, die alleen ontwikkelde markten bestrijkt, is de blootstelling aan de Amerikaanse markt zelfs nog hoger, namelijk 70% per eind september.

Met andere woorden, iedereen die deze indices gebruikt om de markt te volgen, ziet een beeld dat sterk vertekend is door Wall Street. De relatieve prestatie van internationale fondsbeheerders ten opzichte van de index zal grotendeels afhangen van hoeveel blootstelling aan de VS ze bereid zijn te nemen. Wie een indexfonds of een tracker koopt, neemt in feite een grote gok op de Amerikaanse markt.

De blootstelling aan de VS aan wereldwijde indices is de afgelopen tien jaar snel toegenomen. Het marktaandeel is sinds november 2012 met 17 procentpunten gestegen voor de MSCI World Index en met 15 procentpunten voor Morningstar Global Markets Index. Hoe komt dat?

 

Hierom domineert Amerika

De sterke neiging (tilt) naar de VS in wereldwijde indices weerspiegelt hoe Amerika de wereldmarkten domineert. De weging van de VS in de index is echter veel hoger dan het aandeel van de VS in het wereldwijde bruto binnenlands product (na correctie voor koopkrachtpariteit), zelfs meer dan vier keer hoger. Die kloof is sinds het begin van het millennium steeds groter geworden, omdat het aandeel van de VS in dat wereldwijde BBP een dalende trend vertoont.

"De Morningstar Global Market Index wordt - net als de MSCI World Index - gewogen op basis van de voor free float gecorrigeerde marktkapitalisatie, en zo weerspiegelt die de totale marktwaarde van alle aandelen in de index", legt Alex Bryan, directeur aandelenindices bij Morningstar, uit. “Dit beoogt een passieve weergave van de samenstelling van de markt te zijn. Wanneer de waarde van aandelen in een bepaalde markt, zoals de VS, sneller groeit dan de index, zal die betreffende markt meegroeien en een groter deel van de index innemen.” 

 

Amerikaanse aandelen sterker gestegen

Het krimpende aandeel van de VS in het totale BBP in de wereld is dus duidelijk niet het antwoord op de vraag waarom het marktaandeel van het land in wereldwijde indices zo groot is. De relatief sterk gestegen Amerikaanse aandelenmarkt is dat wel.

Volgens Bryan liggen er verschillende factoren ten grondslag aan de outperformance van de Amerikaanse aandelenmarkt: “Een aantal factoren hebben bijgedragen aan de outperformance van de Amerikaanse markt in het afgelopen decennium. Zo is er de sector neiging; de Amerikaanse markt telt bijvoorbeeld meer technologiebedrijven en juist die hebben het in het afgelopen decennium goed gedaan. Ook sterke winstgroei van bedrijven in bredere zin en de sterker wordende dollar spelen mee.”

Maar juist in de technologiesector is het klimaat veranderd. Die bedrijven zijn de afgelopen maanden uit de gratie geraakt en vertonen dalende beurskoersen. Waar moeten beleggers in passief beheerde wereldwijde aandelenfondsen dan op rekenen als het gaat om de weging van Amerikaanse aandelen. Gaat de tilt nog verder toenemen of is er een ommekeer aanstaande?

De technologiesector heeft dit jaar enorm geleden onder de snelle rentestijgingen en onzekere economische omstandigheden. Bijvoorbeeld Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft aangekondigd zo'n 11.000 banen te schrappen en Amazon is van plan om 10.000 banen te schrappen - de grootste ontslaggolf in zijn geschiedenis. Apple heeft nog geen banenverlies aangekondigd, maar zou een aanneemstop hebben ingevoerd.

Wat de aandelenkoers betreft, is het aandeel Meta dit jaar tot dusver met bijna 70% gedaald, Netflix 50% en Amazon 41%. Apple heeft beter gepresteerd en is 'slechts' 17% gedaald. Ter vergelijking: de Morningstar Global Index staat op -17% in dollars en op -9% in euro's.

 

Gaat belang VS afnemen?

De dalingen in de technologiesector, en vooral bij de hierboven genoemde grote spelers, zouden erop kunnen duiden dat de grote tilt naar de Amerikaanse aandelenmarkt aan het afnemen is. Wat betekent dat voor beleggers? Als belegger in een passief beheerd wereldwijd aandelenfonds is je blootstelling aan de Amerikaanse aandelenmarkt nu heel groot.

Dat is niet per se een slechte zaak, maar het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen voor de samenstelling van de rest van je portefeuille, zegt Bryan: "Dit resulteert wel in een grotere geografische concentratie. Dat kan de diversificatie verkleinen en het valutarisico verhogen, afhankelijk van waar de belegger woont. Toch zegt de plek waar aandelen hun notering hebben weinig over waar ze daadwerkelijk hun omzet en winst halen. Amerikaanse aandelen doen, net als hun tegenhangers in andere landen, zaken over de hele wereld. Bovendien is de Amerikaanse aandelenmarkt verreweg de grootste ter wereld en redelijk goed gediversifieerd.”

Als je als belegger meer controle wil over de geografische blootstellingen in je beleggingsportefeuille, dan kan je regionale indices gebruiken om je doelwegingen te herbalanceren. Maar dat verhoogt de portefeuille-omzet en dus ook de transactiekosten in vergelijking met gewoon een wereldwijde indexportefeuille aanhouden, waarschuwt Bryan.

Wie een beter inzicht wil in zijn geografische exposure, kan simpelweg zijn portefeuille doorlichten op uit welke landen de beleggingen afkomstig zijn. Dat zorgt in elk geval voor bewustheid over waar de belegging vandaan komen en voorkomt een onbewust (te) grote positie in bijvoorbeeld de  Verenigde Staten. Wie bewust een tilt naar de VS wil, kan altijd nog de portefeuille aanvullen met een US focused aandelenfonds.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Johanna Englundh  Johanna Englundh is redacteur van Morningstar in Zweden

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten