Francesco Lavecchia: Hallo en welkom bij Morningstar, ik ben Francesco Lavecchia en vandaag is Matthew Donen, aandelenanalist voor Morningstar, bij me. Met Matthew gaan we de windenergiesector in Europa analyseren. Goedemorgen Matthew en bedankt dat je hier bent.
De windenergiesector presteert erg goed en heeft uitstekende groeiverwachtingen voor de komende jaren. Desondanks hadden enkele belangrijke Europese spelers teleurstellende kwartaalresultaten. Wat is de reden hierachter?
Matthew Donen: De belangrijkste reden is de competitieve rivaliteit tussen de fabrikanten van windturbines. Er is zeer weinig productdifferentiatie tussen een Siemens Gamesa windturbine gemaakt door en een geproduceerd door Vestas. Dus uiteindelijk concurreren deze bedrijven op prijs, wat aansluit bij een tweede probleem, namelijk dat klanten vele jaren van tevoren contractueel de prijzen voor hun windturbines vastleggen.
Zoals we nu hebben gezien, zijn de grondstofprijzen voor belangrijke grondstoffen, zoals koper en staal, omhoog geschoten, waardoor Siemens Gamesa en Vestas deze kosten niet kunnen doorberekenen aan hun klanten. Dat is uiteindelijk de reden waarom onze voorkeursmanier voor beleggers om blootstelling aan het thema te krijgen, niet via de windturbinefabrikanten is, maar via nutsbedrijven en ontwikkelaars van windprojecten.
Lavecchia: Dus als we kijken naar enkele van de toonaangevende Chinese turbinebedrijven zoals MingYang Smart Energy, zien we dat ze de afgelopen vier jaar een gemiddelde omzetgroei van ongeveer 50% en een operationele marge van meer dan 10% hebben gerealiseerd. Hoe kunnen we het fundamentele verschil tussen Europese en Chinese bedrijven verklaren en hoe kunnen Europese bedrijven deze leemte opvullen?
Donen: Er is een zeer kleine concurrentie-overlap tussen Chinese fabrikanten van windturbines en Europese fabrikanten van windturbines. Groei is dus grotendeels gecorreleerd met de versnelling en de snelheid van de windenergietransitie in een land. De groei in China gedurende de afgelopen 10 jaar was ongelooflijk en werd ondersteund door gunstige subsidies die afliepen in 2020 voor onshore windprojecten, en in 2021 voor offshore windprojecten wilden profiteren van het hogere rendement van het windproject dankzij de gunstige subsidies.
In Europa is bijna het tegenovergestelde, met een langdurig en bureaucratisch vergunningsproces dat de overgang van windenergie heeft vertraagd en tot vertragingen van wel vijf tot acht jaar van bepaalde projecten heeft geleid. Dat verklaart dus het verschil in groei. In termen van winstgevendheid hebben de Chinese markt en de turbinefabrikanten zich historisch gezien gericht op veel lagere en kleinere turbines die minder krachtig zijn, zodat ze het fabricageproces kunnen standaardiseren vanwege de inferieure capaciteit van hun windturbines in vergelijking met de Westerse fabrikanten.
Lavecchia: Als we kijken naar het marktaandeel dat de Chinese bedrijven gestaag winnen op de Europese markt, lijkt het erop dat Europa dreigt over te gaan van afhankelijk van Russisch gas naar afhankelijk van China op het gebied van hernieuwbare energie. Wat zouden de implicaties kunnen zijn voor de Europese energie-onafhankelijkheid en wat zou de EU moeten doen om dat risico te vermijden, als het niet te laat is?
Donen: Dat is een goed punt. Onlangs heeft de CEO van Siemens Gamesa in het openbaar verklaard dat hij voorstander is van productiequota om het risico van Chinese invoer in Europa te verkleinen. Zoals ik eerder al zei, is er historisch gezien weinig overlap tussen de Europese markt en de Chinese markt en dat komt door de superieure capaciteit van Europese windturbines in vergelijking met de Chinese. Maar MingYang heeft zijn capaciteiten echt vergroot en kan nu de Europese windturbinefabrikanten evenaren wat betreft de hoeveelheid energie die hun windturbines kunnen produceren. En we hebben onlangs gezien dat sommige projecten in Europa daadwerkelijk kozen voor Chinese windturbines, wat historisch gezien nooit het geval was.
Dus de beste manier voor de Europese windturbinefabrikanten om hun leidende marktaandeel te behouden, zou zijn om te blijven investeren in hun capaciteiten en de superieure capaciteit van hun windturbine te behouden. Maar dat gaat alleen gebeuren als beleidsmakers in Europa het vergunningsproces kunnen versnellen, zodat Europese producenten kunnen groeien en winst kunnen maken, zodat ze kunnen herinvesteren in hun capaciteiten en de concurrentie van Chinese rivalen kunnen compenseren. Maar uiteindelijk ben ik het ermee eens dat de Europese fabrikanten steeds meer onder druk zullen komen te staan van de Chinese producenten van windturbines.
Lavecchia: Heel duidelijk. Heel erg bedankt Matthew voor je tijd.