Hoe kan ik een recessie overleven?

De vraag of er een recessie komt en hoe die te vermijden, slaat de plank mis. Betere vragen zijn 'is mijn financiële situatie op orde' om de onvermijdelijke lastige periode door te komen en 'kan ik in zo'n periode iets slims doen met beleggen?' Morningstar geeft handreikingen.

Fernando Luque 14 december, 2022 | 16:29
Facebook Twitter LinkedIn

World Downturn

Een van de problemen die beleggers in 2023 zorgen zullen baren, is de kans op een recessie. Die zal gevolgen hebben voor het dagelijks leven van mensen, misschien zelfs wel voor hun baan en hun bestaanszekerheid. Een eventuele recessie zal ook beleggingen beïnvloeden, aangezien die effect heeft op de bedrijfswinsten, rentetarieven en de waardering van verschillende activaklassen. Mike Coop, chief investment officer EMEA bij Morningstar Investment Management (MIM), stelt dat "de realiteit voor beleggers is dat een recessie voor veel landen het meest waarschijnlijke scenario lijkt".

Het is echter onmogelijk om zowel de ernst als de duur van een mogelijke recessie te voorspellen, vult Preston Caldwell, hoofdeconoom van Morningstar in de Verenigde Staten, aan. Hij benadrukt de noodzaak om verder te kijken dan 2023: "hoe dan ook, we verwachten dat de groei in 2024 weer zal versnellen als de Federal Reserve van de rem gaat".

Het is niet allemaal slecht nieuws voor 2023. Het oplossen van problemen in de wereldwijde toeleveringsketen begint resultaat te tonen; de prijzen van goederen zijn aan het dalen en dat zou de inflatie moeten blijven drukken. Caldwell acht het redelijk waarschijnlijk dat de inflatie in 2023 zal dalen tot een normaal niveau van omstreeks 2%, zeker in de tweede helft van 2023, en die zelfs onder deze inflatiedoelstelling van 2% zou kunnen komen in 2024.

 

Wat moet ik doen?

Coop benadrukt ook dat elke belegger in zijn leven meerdere recessies zal meemaken. De sleutel is hoe we ermee omgaan, aangezien recessies meestal het slechtste in beleggers naar boven halen. Hij doet drie aanbevelingen voor beleggers aan de hand van de fundamenten van Morningstar Investment Management:

Doelen stellen en vasthouden

Coop zegt dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat je doelen en doelstellingen relevant blijven. "Gezien de veranderingen die we de afgelopen jaren hebben meegemaakt, is het best mogelijk dat deze doelen zijn verschoven. Dit omvat ook het bevestigen van het tijdschema om ze te bereiken. Wat de uitkomst van deze beoordeling ook is, het heeft grote voordelen om uw succes te meten in de vorm van vooruitgang om uw doelen te bereiken, in plaats van succes te zien als de markt verslaan".

Houd koers met een goed gediversifieerde portefeuille

Coop raadt aan om steeds voorzichtig te zijn als er een periode van onzekerheid is: "controleer of je de juiste hoeveelheid risico neemt om je doelen te bereiken - een waarmee je kunt leven in slechte tijden en een die voldoende is om op minste gelijke tred houden met de inflatie." Dat doe je simpelweg door een gediversifieerde portefeuille aan te houden met activa die zich tijdens een recessie anders gedragen dan andere, zoals aandelen en obligaties van hoge kredietkwaliteit.

Gebruik waarderingen in uw voordeel

Coop geeft de voorkeur aan "activa waar al pessimisme over de toekomst ingeprijsd is", aangezien die minder vatbaar zijn voor dalingen dan activa die de afgelopen tijd sterk zijn gestegen en vooruitlopen op het best mogelijke scenario - en als dat niet uitkomt storten ze in. "Binnen aandelen vinden we het absoluut noodzakelijk om de blootstelling te balanceren tussen de aantrekkelijkst gewaardeerde activa en de stabilisatoren, zoals bedrijven die marktleider zijn, weinig schulden hebben en producten of diensten aanbieden waar altijd vraag naar is. Voorbeelden zijn doorgaans te vinden in de sectoren gezondheidszorg, nutsbedrijven en defensieve consumentengoederen."

 

Het echte probleem is angst

De vraag of er een recessie komt – en hoe die te voorkomen – slaat volgens Coop de plank mis. De echte vragen die beleggers stellen zijn: "is mijn financiële situatie in orde?" en eventueel "kan ik op dit moment iets slims doen?"

Hoewel deze vragen altijd goed bedoeld zijn, kunnen ze tot gevaarlijk gedrag leiden. Daarom is het altijd gezond om je te concentreren op de aloude wijsheden over beleggen tijdens een recessie. Volgens Coop zijn dit deze: 

1. Om beleggingsrendementen te behalen, moet u risico nemen - het is onwaarschijnlijk dat u met cash de inflatie kan verslaan en uw vermogen in de loop van de tijd kan laten groeien; 

2. Recessions are common (occurring every seven-to-10 years on average), temporary (lasting several years) and eventually followed by economic recovery; Recessies komen vaak voor (gemiddeld elke zeven tot tien jaar), zijn tijdelijk (kunnen enkele jaren duren) en worden uiteindelijk gevolgd door economisch herstel; 

3. Aandelen hebben de neiging om voorop te lopen in de economie, niet andersom. Ze zullen ook voor de economie uit lopen voordat het herstel plaatsvindt. Dit maakt speculatie op de markt ongelooflijk moeilijk, omdat je twee beslissingen goed moet nemen (moment van uitstappen en moment van opnieuw instappen) te midden van verhoogde onzekerheid. Er zijn nauwelijks beleggers met deze vaardigheid; 

4. Aandelen hebben een trac krecord van koersdalingen vóór en tijdens recessies, omdat dan de bedrijfswinsten dalen en het aantal faillissementen toeneemt. In de jaren daarna hebben ze echter altijd het verloren terrein weten te heroveren; 

5. Obligaties hebben een goede staat van dienst omdat inflatie en rente de neiging hebben om te dalen. Tegenwoordig zijn de rentetarieven en rendementen hoog genoeg voor obligaties om deze compensatie te bieden;

6. De belangrijkste manier waarop u uw financiële doelen niet haalt, is een permanent kapitaalverlies waarbij u de verliezen nooit goedmaakt. Deze kunnen optreden tijdens recessies, bijvoorbeeld een belegging van lage kwaliteit die failliet gaat, dus wees voorzichtig;

7. Drie oorzaken van verliezen die niet goedgemaakt worden zijn: speculatieve beleggingen zonder basis voor hun waardering, activa met te veel schulden en uitverkoop op het dieptepunt van de markt vanwege gedragsinvloeden, ook wel behavioral bias genoemd;

8. Het kopen van aandelen wanneer ze goedkoop zijn, leidt meestal tot hoger dan gebruikelijke rendementen, omdat markt slechte scenario's inprijzen en er lonkt opwaarts potentieel als de omstandigheden verbeteren.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Fernando Luque

Fernando Luque  es el Senior Financial Editor de www.morningstar.es

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten