We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Hoe te beleggen tijdens een recessie?

VIDEO - In Morningstar's Investment Outlook 2023 heeft Mike Coop, chief investment officer EMEA, uiteengezet welke fouten beleggers het vaakst maken in tijden van recessie. Nu de wereldeconomieën beginnen te vertragen, gaat Morningstar's Johanna Englundh met Mike nog wat dieper in op dit onderwerp. Hoe moet je omgaan met een aanstaande recessie en hoe kom je daar als belegger tamelijk ongeschonden uit?

Johanna Englundh 10 januari, 2023 | 15:00
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Johanna Englundh: Morningstar heeft een investment outlook voor 2023 gepubliceerd en we kunnen het niet over 2023 hebben zonder de mogelijkheid van een recessie te noemen. Hoe moeten we daarmee omgaan, en wat zijn de grootste fouten die beleggers kunnen maken? Bij mij is een van de auteurs van het rapport, Mike Coop, en hij geeft ons alle tools die we nodig hebben als een recessie zich aandient.

Mike, allereerst, hoe hebben recessies historisch gezien de aandelenmarkt beïnvloed?

Mike Coop: Hi, Johanna. Het is geweldig om hier te zijn. En dat is een fantastische vraag, want op dit moment lees je alleen maar over recessie. Dus voordat we daarop ingaan, denk ik dat het best goed is om onszelf eraan te herinneren wat het hele punt van beleggen is, terwijl we nadenken over hoe we met recessies moeten omgaan.

Meestal is het voor de meeste mensen een van de twee doelen die we proberen te bereiken. Het eerste is het opbouwen van vermogen om een specifiek levensstijldoel te bereiken, zoals pensioen, sparen voor een huis, opleiding enzovoort. Of het kan zijn om onze levensstijl na pensionering te financieren, terwijl we onze activa verkopen of een inkomen genereren en proberen kapitaal te behouden. Dus dat is echt de maatstaf die we zouden moeten gebruiken voor het meten van ons succes bij het omgaan met elk scenario.

Laten we dan nu eens kijken naar recessies en wat dat werkelijk betekent. In zijn eenvoudigste vorm is recessie eigenlijk een economisch scenario waarin bedrijven en mensen minder geld uitgeven dan normaal. Dat betekent dat als de uitgaven van de een, het inkomen van de ander zijn, die daling van de uitgaven betekent dat de bedrijfsinkomsten dalen. Het betekent meestal ook dat het gezinsinkomen daalt als bedrijven reageren door hun kosten te verlagen, en dat betekent dat de werkloosheid stijgt. Dus dat is de achtergrond ervan.

Wanneer je deze recessies krijgt – en we hebben meer dan 150 jaar aan gegevens beschikbaar om te zien hoe lang ze duren – duren ze meestal van zes maanden tot drie jaar, met in het uiterste geval langer dan dat. Het belangrijkste is dat ze uiteindelijk eindigen. Dus hoewel we ons erop kunnen concentreren, groeit de economie meestal wel. En dus zijn dit enigszins ongebruikelijke gebeurtenissen.

Voor beleggers betekent dit in de praktijk dat de aandelenkoersen soms dalen in recessies voor bedrijven, en in het bijzonder sectoren waar de grootste klap valt voor hun inkomsten en hun winst. Wat er meestal gebeurt, is dat we gedragsmatig vastbesloten zijn in onze verwachting dat wat er net met ons is gebeurd, zal voortduren, vooral als het extreem is. Dus als de omstandigheden slecht worden, als we de winst zien dalen, denken we, oh nee, wat gaat er mis? En we hebben niet de neiging om na te denken over wat er goed zou kunnen gaan.

Beleggers worden dus te somber, de aandelenkoersen dalen veel meer dan zou moeten. En dus krijg je gedurende een korte periode uitverkoop op die markten. En dat is dus typisch wat er gebeurt met aandelenmarkten, en dat is typisch hoe je over recessies moet denken in termen van het feit dat ze niet eeuwig duren; ze hebben dit enigszins tijdelijke effect.

JE: Oke. Het kan dus wat turbulentie zijn op de beurzen. Maar je hebt drie vereisten opgesomd voor het succesvol omgaan met een recessie. Kun je daar wat meer over vertellen?

MC: Ik denk dat het helpt om onszelf weg te leiden van de gewoonte om naar een dalende aandelenmarkt te kijken en de vraag te stellen: hebben we het beter of slechter gedaan? En ons gewoon weer op die doelen concentreren. Dus, ten eerste: wees doelgericht. Als je een doel hebt gesteld, een bepaald bedrag wilt sparen in een bepaalde periode, en je bent op weg om dat te doen, en als je merkt dat je nog niet op het punt bent waar je wilt zijn, dus achterloopt, probeer dan indien mogelijk wat meer geld te besparen in die situaties. Want als je meer kunt sparen en meer kunt beleggen als je achterop raakt, is dat vaak de beste manier om op de lange termijn in te halen. En dat is omdat, meestal, - daar komen we zo op terug - het een goed moment is om activa te kopen die goedkoper zijn dan normaal. Dus focus je op je doelen en meet je voortgang daarop, en probeer indien nodig wat meer te sparen en wat meer te beleggen.

Ten tweede: houd koers. En om dat te doen, moet u beginnen met een goed gediversifieerde portefeuille. Wat betekent dat in de praktijk? Het betekent niet een benadering van de Ark van Noach om alles onder de zon te hebben. Het betekent wel dat u een reeks verschillende activaklassen en markten nodig heeft die specifiek zijn ontworpen zodat ze zich anders gedragen in verschillende scenario's, niet alleen in het scenario waarin u zich bevindt. We willen er dus ook voor zorgen dat we niet alleen een divers scala aan activa hebben, maar ook de zeer speculatieve beleggingen vermijden. We hebben gezien dat crypto spectaculair losbarstte. Dat is een asset die geen cashflow heeft en evenmin wettelijke bescherming biedt voor beleggers. 

Zorg er dus voor dat u niet veel zeer speculatieve beleggingen aanhoudt. Deze gediversifieerde portefeuille is wat u nodig heeft om uw doelen te bereiken en de juiste hoeveelheid rendement te genereren die u nodig hebt om eraan vast te houden en niet uit koers te raken door op en neer gaande markten. Dat is het tweede.

Het derde ding is om waardering te gebruiken om de kansen in uw voordeel te kantelen. Wat bedoel ik daarmee? Ik bedoel dat beleggers op aandelenmarkten en vastrentende markten op elk moment kunnen worden meegesleept. Ze kunnen overdreven pessimistisch worden over de toekomst of zelfs overdreven optimistisch over de toekomst. En in recessies gebeurt er meestal dat ze over de meeste dingen overdreven pessimistisch worden. En dus leidt kopen of je positires uitbreiden in een markt die goedkoper is dan normaal, en die al een zeer pessimistische kijk weerspiegelt, vaak tot betere resultaten, omdat het slechtste al is ingeprijsd.

Dus in onze portefeuilles proberen we de portefeuilles te kantelen naar de activa die een betere waarde bieden, die pessimistischer zijn en waar we op kunnen vertrouwen dat de activa zullen overleven. En gewoon niet verstrikt raken in echt dure activa, die doen het nu goed, maar ze zijn erg duur voor de meeste andere scenario's. Dus als u waardering gebruikt om uw portefeuille naar de betere kansen te kantelen, resulteert dit er meestal in dat u minder verliest en op de lange termijn meer verdient.

Dus die drie dingen zijn: vasthouden aan je doelen en ervoor zorgen dat je de doelen bereikt; en als u ze niet bereikt, spaar dan meer. Ten tweede, op koers blijven met een goed gediversifieerde portefeuille. En ten derde, waardering gebruiken om de portefeuille te kantelen naar activa die waarschijnlijk minder zullen dalen en naar activa die u een beter rendement kunnen opleveren.

JE: Oké. Dat zijn drie tips om succesvol te navigeren tijdens een recessie. Maar ik heb wel het gevoel dat niet alle beleggers geneigd zijn zich aan die drie richtlijnen te houden. Dus, wat zijn volgens jou de grootste fouten die een belegger kan maken tijdens of zelfs in de aanloop naar een recessie?

MC: Dus wat we de afgelopen 12 maanden hebben meegemaakt, is een heel goede indicatie van sommige dingen en valkuilen waar we in kunnen trappen. We hebben de neiging om aan te nemen dat wat er is gebeurd, zich zal herhalen. Als een asset het een jaar of wat bijzonder goed heeft gedaan in de afgelopen 12 maanden, gaan we ervan uit dat die het ook in de toekomst goed zal doen.

Tot voor kort hadden we de situatie dat de cryptocurrencies het heel goed deden, gezien werden als bulletproof en zeer speculatief. Dus wegblijven van zeer speculatieve dingen, of activa die het de afgelopen 12 maanden goed hebben gedaan, maar erg duur zijn geworden. Dus dat wil zeggen, niet verliefd worden als dingen het heel goed hebben gedaan en erg duur zijn geworden, is de sleutel. 

Om u een voorbeeld te geven, als ik terugga naar 2020, konden we zien dat de prijzen van staatsobligaties steeds hoger stegen naarmate de recessie vanwege Covid-19 aanhield en die activa werden zo duur dat we dachten dat ze beter niet in portefeuille zouden moeten zitten. Dus we hebben ze weggedaan. Terwijl de meeste investeerders erom schreeuwden om ze te hebben. En ja hoor, het rendement van die activa is achteraf meestal verschrikkelijk. Ga dus niet achter de toppers aan die het de afgelopen 6 tot 12 maanden goed hebben gedaan als ze duur zijn geworden.

De tweede is: geen paniek. Psychologisch gezien is de neiging dus dat we echt de pijn voelen van het zien dalen van de waarde van onze portefeuilles. Het voelt alsof we een lichamelijke klap hebben gehad, en hoe meer aandacht we eraan besteden, hoe meer we ons zorgen maken over de toekomst en hoe meer we ons zorgen maken over de toekomst, hoe meer we geneigd zijn te zeggen, hoe kan ik deze pijn laten stoppen. 

De manier waarop we reageren is door de beleggingen die we in waarde zien dalen, te verkopen. We doen dat meestal nadat ze in waarde zijn gedaald, dus ze zijn nu al op het punt gekomen dat ze veel betere waarde bieden, maar we proberen psychologisch (niet waarneembaar) om uit te stappen. Dus dat is iets dat je absoluut koste wat het kost wilt vermijden, omdat je jezelf berooft van het vermogen om te profiteren van het herstel dat optreedt. Vergeet niet dat we het hadden over recessies die niet eeuwig duren en dat het onvoorspelbaar is hoe lang ze duren. Dus dat is nog iets waar je rekening mee wilt houden.

En het derde punt is dat het ook gemakkelijker is om te luisteren naar experts die zeggen: 'het is mogelijk om perfect te timen. ik kan met 100% zekerheid precies voorspellen wanneer de recessie zal beginnen en wanneer je uit de markten zou moeten stappen en wanneer je kunt terug instappen als de recessie bijna voorbij is.' Niemand is in staat om die dingen effectief te voorspellen. Je kunt er niet perfect bovenaan uit stappen en onderaan weer in. Probeer dus niet te luisteren naar mensen die beweren dat te kunnen. U kunt beter op koers blijven met uw strategie en u zult daar in een veel betere positie uitkomen dan te proberen dingen te timen.

Dus dat zijn echt enkele van de fouten die mensen maken. Raak niet gefixeerd op de beleggingen die het de afgelopen 12 maanden goed of slecht hebben gedaan. Obligaties hebben het de afgelopen 12 maanden bijvoorbeeld erg slecht gedaan, maar bieden nu veel meer waarde. Ten tweede, raak niet in paniek en verkoop niet op het diepste punt. En ten derde, denk niet dat je markten kunt timen en perfect kunt in- en uitstappen. 

Je bent beter af door vast te houden aan de strategie die je aan het begint hebt uitgestippeld en die is afgestemd op de lang-termijn beleggingsdoelen die je wil bereiken. Als je je beleggingen wil uitbreiden dan kun je dat doen, en dat is goed, want dan profiteer je van lagere waarderingen bij aankoop.

JE: Goede tips die we mee kunnen nemen in 2023 als we door de markt heen navigeren. Dan je wel Mike dat je vandaag bij ons was. Voor Morningstar ben ik Johanna Englundh.

 

 

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Johanna Englundh  Johanna Englundh is redacteur van Morningstar in Zweden

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten