Johanna Englundh: Welkom bij Morningstar. De belangstelling voor passieve beleggingsstrategieën is de afgelopen jaren toegenomen, en ETF's zijn een instrument waarop beleggers zich kunnen richten, en Europese beleggers deden dat zeker in 2022. Vandaag is bij mij Jose Garcia Zarate, Associate Director voor Passive Strategies Research hier bij Morningstar en hij gaat ons wat inzicht geven in de Europese ETF-markt.
Jose, je hebt opgemerkt dat de Europese ETF-markt in 2022 opmerkelijk veerkrachtig bleek te zijn, met een instroom van €78 miljard. Waarom denk je dat beleggers zich wenden tot ETF's, ondanks dit zeer uitdagende marktklimaat dat we vorig jaar hadden?
Jose Garcia-Zarate: Hi, Johanna. Bedankt dat ik hier mag zijn. Ja, je hebt helemaal gelijk. Ik bedoel, het waren zeer uitdagende marktomstandigheden. Het was eigenlijk een ongebruikelijk jaar waarin zowel de aandelen- als de obligatiemarkten instortten. Dat creëerde zeer moeilijke omstandigheden voor actieve beheerders om hun vaardigheden in te zetten, omdat de negatieve correlatie tussen aandelen en obligaties vorig jaar feitelijk niet werkte.
Dus ik denk dat als vanuit het oogpunt van een belegger, geconfronteerd met zo'n extreme en moeilijke situatie, veel van deze beleggers zouden hebben gezegd: laten we op zijn minst controleren wat we effectief kunnen beheersen, en dat zijn beheerkosten. Dus hoe minder je feitelijk betaalt aan vergoedingen, hoe meer je de keerzijde minimaliseert die iedereen ervoer. Dus ik denk eigenlijk dat de goedkope aard van passieve fondsen een belangrijke redding was in dit scenario, en daarom kozen ze meestal voor deze opties.
Englundh: Oké. Het uitdagende klimaat voor actieve beheerders om doorheen te navigeren zou beleggers dan ook naar deze goedkopere alternatieven kunnen hebben gedreven. Maar niet alleen de belangstelling voor ETF's neemt toe, ook die voor ESG-gerelateerde producten hier in Europa. Heb je hier interessante trends gezien?
Zarate: Nou, heel interessante trends inderdaad, want 2022 was opnieuw een heel moeilijk jaar voor ESG-beleggingen in het algemeen. De enige plaats waar je geld verdiende, is eigenlijk als je zwaar overwogen was in fossiele brandstoffen of in dingen die een standaard ESG-fonds niet heeft, zoals kernwapens of oorlogsmateriaal. ESG als geheel presteerde dus slechter dan de mainstream en toch ging meer dan bijna tweederde van alle netto-instroom die vorig jaar naar de Europese ETF-markt ging, naar ESG-producten.
Voor mij spreekt dat eigenlijk van een langetermijntrend van structurele verandering in de allocatie van kapitaal door Europese beleggers, waardoor ze in staat waren om de ondermaatse prestaties op korte termijn die ESG in 2022 ervoer te doorzien. En een bewuste strategische keuze voor de lange termijn maakten voor allocatie naar ESG, omdat ze denken dat dit de weg vooruit is voor de toekomst en de manier waarop het beleggingslandschap evolueert, zeker in Europa. Dat wordt grotendeels ondersteund door de veranderingen in de regelgeving, maar ook door de aard van de beleggersbasis in Europa, die zich zeer bewust is van of steeds meer bewust is van deze kwesties dan in andere geografische gebieden.
Englundh: En tot slot, denk je dat ETF's deze sterke trend ook in 2023 zullen voortzetten?
Zarate: Nou, ik heb al met een aantal van de belangrijkste spelers in de ETF-industrie gesproken en de heersende stemming is er een van vertrouwen. Natuurlijk zijn ze erg blij met hoe ze vorig jaar door de zeer moeilijke marktomstandigheden hebben kunnen navigeren, en dat plaatst ze in een zeer goede positie om daadwerkelijk nieuwe uitdagingen aan te gaan die op hun pad kunnen komen. De kernboodschappen van lage kosten zullen, zoals ik al zei, beleggers waarschijnlijk blijven aanspreken. De groei van de passieve fondsensector zit al een aantal jaren in een stroomversnelling, veel sneller in de Verenigde Staten dan in Europa, maar ook in Europa. En zoals ik al zei, de stemming is er een van algemene tevredenheid en vertrouwen in de komende jaren.
Englundh: Dank je wel, Jose, voor deze interessante inzichten in de Europese ETF markt. Tot de volgende keer, ik ben Johanna Englundh voor Morningstar.