Sterk herstel ESG fund flows in vierde kwartaal

De instroom van nieuw geld in duurzame beleggingsfondsen groeide wereldwijd duidelijk verder in het vierde kwartaal. De verschillen tussen regio's zijn groot. Zo herstelde Europa naar een positief saldo na drie lastige kwartalen van uitstroom. Het verschil met de fund flows van conventionele fondsen blijft groot.

Hortense Bioy, CFA 31 januari, 2023 | 14:09
Facebook Twitter LinkedIn

Wereldwijde duurzame fondsen trokken in het vierde kwartaal van 2022 zo'n $37 miljard aan nieuw geld aan, duidelijk méér dan de netto-instroom van $24 miljard in het derde kwartaal. Het betekent een autonome groei van 1,6%, vergeleken met 1% in het voorgaande kwartaal.

Daarentegen leed het totale wereldwijde fondsenuniversum, inclusief de conventionele fondsen, in het vierde kwartaal een uitstroom van $200 miljard, na een uitstroom van $198 miljard in het derde kwartaal. Macro-economische tegenwind, waaronder aanhoudende inflatiedruk, stijgende rentetarieven en angst voor een recessie, hielden aan tijdens het laatste kwartaal van het jaar. Dat allemaal samen vormde een probleem vormde voor de wereldwijde fondsenmarkten.

esg flows q4 22 1

 

Als we naar de fondsstromen op regio- en landniveau kijken, zien we een verdeeld beeld. Van instroom van netto nieuw geld in duurzame fondsen was sprake in drie regio's: Europa, Australië en Canada, terwijl de rest van de wereld, waaronder de Verenigde Staten, netto-uitstroom ondervond.

Ondertussen herstelde het beheerd vermogen van wereldwijde duurzame fondsen zich in het vierde kwartaal en bereikte het eind december bijna $2.500 miljard, tegen $2.240 miljard drie maanden eerder. Deze stijging van 11,6% maakte een einde aan drie opeenvolgende kwartalen van dalend vermogen. Ter vergelijking: de totale wereldwijde fondsenmarkt groeide met 6% wat beheerd vermogen betreft.

esg flows q4 22 3

 

Het beeld in Europa

In het vierde kwartaal van 2022 herstelden de instromen in het universum van Europese duurzame fondsen zich na een daling van drie opeenvolgende kwartalen en kwamen uit op bijna $40 miljard. Dit vertegenwoordigt een organische groei van 2,2%. Ter vergelijking: Europese conventionele fondsen bleven vermogen verliezen.

esg flows q4 22 6

 

De veerkracht van Europese duurzame fondsenstromen weerspiegelt de aanhoudende belangstelling van beleggers in Europa voor beleggingsproducten die vanwege risico of impact gericht zijn op de drie factoren environmental (milieu), social (sociaal beleid) en governance (goed ondernemingsbestuur), ofwel ESG. Dit ondanks de aanwezige en soms groeiende bezorgdheid over greenwashing en snel veranderende regelgeving.

Vermogensbeheerders zijn doorgegaan met het aanpassen van hun strategieën om aan de groeiende vraag van investeerders te voldoen. Daartoe introduceren ze nieuwe duurzame fondsen of vormen bestaande conventionele fondsen om tot een duurzame strategie en zetten die als zodanig opnieuw in de markt.

esg flows q4 22 10

 

Hogere instromen, nieuwe fondsen die toetreden tot het universum en marktwaardering duwden de activa van Europese duurzame fondsen eind december weer boven de $2.000 miljard, op $2,1 miljard. Deze stijging van 12,7% contrasteert met een groei van bijna nul voor het totale Europese fondsenuniversum.

Hierdoor is het marktaandeel van duurzame fondsen in het Europese fondsenuniversum gestegen van 18% naar 20%. We verwachten dat dit percentage zal blijven stijgen naarmate de vraag van beleggers naar strategieën die aansluiten bij hun duurzaamheidsvoorkeuren blijft groeien, en dat zet vermogensbeheerders ertoe aan om aanvullende duurzame producten te lanceren en bestaande conventionele producten een nieuwe bestemming te geven.

De MiFID II-wijziging, die in augustus 2022 in werking is getreden en vereist dat financiële adviseurs rekening houden met de duurzaamheidsvoorkeuren van hun klanten, kan de acceptatie van duurzame beleggingen onder particuliere beleggers versnellen. Strengere en uitgebreidere eisen voor vermogensbeheerders en fondshuizen zullen waarschijnlijk ook bijdragen aan een groeiende vraag van beleggers naar op duurzaamheid gerichte producten.

Meer weten over Morningstar's Global Sustainable Fund Flows?

Klik hier voor het volledige rapport

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Hortense Bioy, CFA

Hortense Bioy, CFA  is director of passive fund research in Europe.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten