ECB blijft havik met renteverhoging van 50 basispunten

De Europese Centrale Bank is van mening dat de kerninflatie weliswaar vertraagt, maar toch nog altijd hardnekkig hoog blijft.

Jocelyn Jovene 02 februari, 2023 | 15:27
Facebook Twitter LinkedIn

ECB euro

De Europese Centrale Bank (ECB) handhaafde haar havik-achtige houding ondanks een daling van de kerninflatie door haar belangrijkste referentierentevoeten met 50 basispunten (0,50%) te verhogen.

"Het bestuur zal koers houden door de rentevoeten in een gestaag tempo aanzienlijk te verhogen en ze op een niveau te houden dat voldoende restrictief is om te zorgen voor een tijdige terugkeer van de inflatie naar de doelstelling van 2% op middellange termijn", aldus de ECB in een persbericht.

De rente wordt met ingang van 8 februari 2023 verhoogd naar respectievelijk 3,00%, 3,25% en 2,50%, meldt de ECB. De bank kondigde ook aan dat het programma voor de aankoop van activa van begin maart tot eind juni 2023 met gemiddeld €15 miljard per maand zal afnemen.

"Nog een renteverhoging van 50 basispunten is goed gecommuniceerd en is al volledig ingeprijsd door de markten", schreven de economen en obligatie-specialisten van Danske in een notitie.

De rentestap komt op het moment dat andere grote centrale banken hun monetaire beleid blijven verkrappen. Zowel de Federal Reserve in de VS als de Bank of England hebben hun beleidsrente verhoogd met respectievelijk 25 en 50 basispunten.

Sinds de vorige renteverhoging van de ECB in december zijn de economische vooruitzichten verbeterd. De laatste toonaangevende PMI-indicator, gepubliceerd op 24 januari, gaf onlangs aan dat de recessierisico's enigszins zijn afgenomen. “Begin 2023 zagen we de bedrijfsactiviteit in de eurozone marginaal stijgen”, meldt S&P Global. "Met harde gegevens voor het vierde kwartaal die beter uitkomen dan verwacht en lagere energieprijzen, zal de ECB zeer waarschijnlijk positievere groeivooruitzichten zien op de korte termijn in vergelijking met de projecties van december", schreven economen van Morgan Stanley.

De inflatie daalde van 10,1% in november tot 9,2% in december, nog steeds veel hoger dan het niveau van 2% dat de ECB nastreeft om prijsstabiliteit te bereiken. Dit hoge inflatiecijfer werd voornamelijk gedreven door hogere voedsel- en energieprijzen, respectievelijk +16% en +16,3%.

Als de beslissing van december de markten enigszins deed schrikken, werd de beslissing van vandaag goed gecommuniceerd oor de centrale bank. Toch ontstaan er binnen de instelling uiteenlopende opvattingen over de toekomstige koers van het monetaire beleid voor de eurozone. "Terwijl Lagarde, Schnabel en Knot een verdere verkrapping hebben aangekondigd door middel van aanzienlijke renteverhogingen, heeft hoofdeconoom Philip Lane een voorzichtigere benadering van het tempo van verkrapping op korte termijn voorgesteld", merkte de econoom van Danske op.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is editor van Morningstar in Frankrijk.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten