Waarom Europese aandelen nu beter presteren dan Amerikaanse

VIDEO - De Europese beurzen zijn 2023 goed begonnen, hoewel er nog steeds donkere wolken hangen. Michael Field, Morningstar's Europese marktstrateeg, legt uit wat deze sterke comeback heeft veroorzaakt en hoe lang deze outperformance kan aanhouden.

Johanna Englundh 15 februari, 2023 | 8:50
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Johanna Englundh: Welkom bij Morningstarr. Het beursjaar 2023 is hier in Europa echt goed begonnen en verrassend genoeg hebben onze Europese markten het de afgelopen maanden beter gedaan dan de Amerikaanse markt. Bij mij is vandaag de Europese marktstrateeg van Morningstar, Michael Field, die zal uitleggen wat er aan de hand is.

Michael, ik denk dat deze outperformance voor veel beleggers als een verrassing kan komen. Ik bedoel, we vechten hier in Europa tegen behoorlijk grote problemen aan met oorlog, inflatie en aanhoudende energiecrisis enzovoort. Wat zit er achter deze outperformance?

Michael Field: Ja, ik denk dat mensen die van buitenaf kijken, Johanna, naar de prestaties van de aandelenmarkt een beetje verbaasd zullen zijn om te zien dat Europa beter presteert, gezien alle problemen die je hebt genoemd. Maar ik denk dat het grotere plaatje hier is dat Europa vorig jaar drastisch slechter presteerde dan de VS. Het werd veel erger afgestraft dan de VS, en daar waren geldige redenen voor, toch? We zitten veel dichter bij de situatie in Oekraïne. We hebben potentiële energietekorten. Inflatie lijkt een groter probleem te zijn, vooral in het VK. Dus toen we tegen het einde van het jaar en begin dit jaar wat meer optimisme kregen, deed Europa eigenlijk haasje-over bij de VS en won het veel verloren terrein terug.

Englundh: Oké. Dus is er iets in de afgelopen maanden waarin je de aandelenmarkt hebt gevolgd dat je heeft verrast?

Field: Ik denk dat de snelheid van het herstel me waarschijnlijk heeft verrast. Uiteindelijk hadden we in oktober gezegd dat de markt drastisch ondergewaardeerd was en dat er een enorme kans lag voor beleggers die op de langere termijn denken. En we dachten dat de markt zich uiteindelijk zou herstellen tot aan het niveau dat de markt volgens ons waard is.

Maar wat dit jaar verbaasde, is hoe snel beleggers hun houding hebben veranderd en hier plotseling veel optimistischer over zijn geworden. En het enige dat er echt voor nodig was, waren een paar maanden waarin de inflatie een beetje daalde. Dat gaf hen ook vertrouwen rond rentebeslissingen en mogelijke recessie, en dat heeft zich vertaald in de positieve prestaties die je tot nu toe hebt gezien.

Englundh: Oké. Dus, als we dan een beetje naar de toekomst kijken – en ik weet dat het altijd moeilijk is om de toekomst te voorspellen – mogen we verwachten dat deze outperformance aanhoudt?

Field: Het is altijd moeilijk te zeggen of de markt omhoog zal blijven gaan vanuit dat perspectief. Ik denk dat als je kijkt waar de markten nu zijn en hoe ze volgens ons gewaardeerd worden, dan zitten we nog steeds iets onder het niveau waarop wij ze waarderen. Er is dus niets dat zegt dat de markten vanaf hier dramatisch zouden gaan dalen. Ze zijn nog niet eens echt op het niveau gekomen waar wij ze op waarderen. Dat gezegd hebbende, er zijn genoeg macro-risico's en dat zou de markten negatief kunnen beïnvloeden als er iets misgaat.

Englundh: Oké. Dus, wat zou je zeggen dan zijn de grootste risico's in de markt op dit moment?

Field: Ik denk dat je vroeger waarschijnlijk één ding zou kunnen noemen en het zou een vaag concept kunnen zijn, en mensen zouden zeggen, oké. Terwijl we nu een aantal heel duidelijke risico's zien. We hebben een paar maanden een dalende inflatie gehad, maar er is niets dat erop wijst dat dat niet weer aantrekt, vooral niet in Europa waar dit jaar opnieuw wordt onderhandeld over vakbondscontracten en dergelijke. Dus je zou de inflatie weer kunnen zien oplopen.

Energietekorten kunnen opnieuw een probleem worden, afhankelijk van hoe lang de winter duurt en hoe goed de regeringen van de eurozone hun reserves tijdens de zomer aanvullen, et cetera. Dat is dus een ander risico. Recessie uiteindelijk ook. We balanceren voortdurend op de rand van een recessie. Er is dus niets dat zegt dat we niet opnieuw in een recessie zouden vallen. En als gevolg hiervan zie je bedrijfsfaillissementen en dergelijke. Dus ik denk dat daar een groot aantal risico's zijn, en ik denk dat we ons daar echt van bewust moeten zijn.

Englundh: Dan zijn er genoeg risico's. Heel erg bedankt, Michael, dat je vandaag bij ons was en ons inzicht hebt gegeven in hoe de markten er momenteel voorstaan. Tot de volgende keer, ik ben Johanna Englundh voor Morningstar.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Johanna Englundh  Johanna Englundh is redacteur van Morningstar in Zweden

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten