Hoe de oorlog een beurshausse veroorzaakte voor Europese defensiebedrijven

De oorlog in Oekraïne heeft enorme repercussies gehad op landen die hun defensiestrategie moesten heroverwegen en op defensiebedrijven die kunnen profiteren van stijgende defensiebudgetten.

Jocelyn Jovene 20 februari, 2023 | 7:56
Facebook Twitter LinkedIn

defensie

Vorig jaar profiteerde slechts een handvol sectoren van de Russische inval in Oekraïne. Een daarvan is de energiesector. De andere is de defensie-industrie. De 6 grootste beursgenoteerde bedrijven in Europa – het Britse BAE Systems, Thales en Dassault Aviation in Frankrijk, Leonardo in Italië, Rheinmetall in Duitsland en Saab in Zweden – hebben hun aandelenkoersen zien stijgen met percentages tussen de 35% en 136%.

Die bedrijven hebben het aanzienlijk beter gedaan dan hun tegenhangers in de lucht- en ruimtevaart op de aandelenmarkt en hebben positieve prestaties neergezet toen de wereldwijde aandelenmarkten in elkaar zakten door angst voor hogere inflatie en vertragende economieën.

 

Vooruitzichten defensie-industrie

Nu de oorlog in Oekraïne nog lang niet voorbij is en veel van de Europese en Amerikaanse bondgenoten steeds nauwer betrokken raken bij het conflict met Rusland, vragen sommige beleggers zich misschien af of de vooruitzichten voor de defensie-industrie vanuit beleggingsoogpunt nog steeds aantrekkelijk zijn. Voordat de oorlog in Oekraïne begon, namen de militaire uitgaven over de hele wereld toe. In 2021 bereikten die een recordhoogte van $ 2.100 miljard volgens SIPRI, een onafhankelijk instituut in de Zweedse hoofdstad Stockholm.

Destijds verlaagden de Verenigde Staten hun militaire uitgaven enigszins tot $ 801 miljard en concentreerde de inspanningen voor onderzoek & ontwikkeling zich op technologieën van de volgende generatie, terwijl Rusland en China hun defensiebudgetten juist verhoogden met respectievelijk 2,9% en 4,7%. De oorlog in Oekraïne heeft een aantal Europese landen ertoe aangezet hun militaire budgetten fors te verhogen.

Naast dit verwoestende conflict op Europese bodem, zijn er nog andere factoren die de militaire budgetten opdrijven. De handels- en geopolitieke spanningen tussen de VS en China, met angst voor een mogelijke invasie van Taiwan, is er daar één van. De spanningen met Iran en Syrië en de verspreiding van IS in Afrika zijn een andere.

 

Waar en hoeveel?

Volgens zakenbank UBS zal de groei van de defensiebudgetten tussen 2022 en 2030 naar verwachting 7% per jaar bedragen, vergeleken met 3% tussen 2014 en 2021, “voornamelijk gedreven door veiligheidszorgen in de Zuid-Chinese Zee en Oost-Europa. Als de spanningen escaleren en de uitgaven richting het niveau van de Koude Oorlog gaan, dan zien we een jaarlijkse groei van het budget met 9,5%", voegen UBS eraan toe.

Extra uitgaven zouden voornamelijk gaan naar de ontwikkeling van luchtafweer- en antiraketsystemen, straaljagers, sensor- en inlichtingensystemen en cybercapaciteiten. Dit heeft een wind in de rug gecreëerd voor Europese defensiebedrijven, die hun aandelenkoersen zagen stijgen door verwachtingen van hogere inkomsten en winsten op korte termijn.

Volgens consensusgegevens van Factset zal de omzet van de 6 grootste Europese bedrijven in 2025 naar verwachting 90 miljard euro bedragen, tegen 72,4 miljard euro in 2021, een groei van 7% per jaar. Hun cumulatieve nettowinst zou over dezelfde periode stijgen van 5 miljard euro naar 7,2 miljard, wat neerkomt op een samengestelde jaarlijkse groei van circa 12%.

 

Herwaarderingen

Dit optimisme komt nu goed tot uiting in hun waarderingsratio's. De sector, die eind 2018 omstreeks het gemiddelde van de Europese aandelenmarkt noteerde, kent nu een premie van 17%, gebaseerd op de gemiddelde koers/winst-verhouding voor de komende twaalf maanden. Dit niveau komt "in grote lijnen overeen met de waarderingen die werden waargenomen in 2014-2016, toen de sector werd geherwaardeerd vanwege toenemende geopolitieke spanningen", aldus UBS.

Deze herwaardering wordt ondersteund door hogere defensiebudgetten en groeiende exportmogelijkheden, die duidelijk naar voren kwamen door de oorlog in Oekraïne en zouden kunnen voortduren als er nieuwe spanningen zouden ontstaan in andere delen van de wereld. Een versnelling van de winstgroei voor defensiebedrijven, in een tijd van mogelijke recessie in Europa, zou de toekomstige outperformance van de industrie nog verder ondersteunen, hoe duur die ook is.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is editor van Morningstar in Frankrijk.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten