Deals in defensie en luchtvaart verdrievoudigd in 2022

De investeringen in defensie en luchtvaart zijn 2022 gestegen tot ongekend hoge niveaus. Morningstar onderzoekt aan de hand van Pitchbook-data wie er welke deals sloten en welke omvang die hadden.

Sunniva Kolostyak 23 februari, 2023 | 16:03
Facebook Twitter LinkedIn

F16 fighter jet

Het is een jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraïne, en in die tijd is er veel veranderd op de markten over de hele wereld. Het algemene verhaal was er een van volatiliteit, inflatie en onzekerheid, maar ook een bonanza van fossiele brandstoffen met stijgende olie- en energieprijzen – en een stimulans voor de wapenindustrie.

Dat heeft geleid tot een enorme toename van deals met durfkapitaal in de Europese lucht- en ruimtevaart- en defensiesector. Volgens data van PitchBook haalden bedrijven in 2022 meer dan $ 30 miljard op, meer dan een verdrievoudiging ten opzichte van het jaar ervoor.

Morningstar PitchBook verzamelt data over private equity en venture capital. Geopolitieke instabiliteit, grote verhogingen van de defensiebudgetten van de overheid en het herstel van het commerciële vliegverkeer hebben allemaal bijgedragen aan een hernieuwde belangstelling voor de lucht- en ruimtevaart- en de defensie-industrie. Daarom hebben we de deals onderzocht die sinds het begin van het conflict in de sector zijn gedaan.

Uit de gegevens van PitchBook blijkt dat het jaar 2022 zowel de jaren 2018 als 2021 voorbijstreefde in termen van opgehaald kapitaal, terwijl dat de twee beste jaren tot dusver waren, met in beide ongeveer $ 10 miljard aan investeringen. Het grootste deel van de opgehaalde $ 33,6 miljard was afkomstig van fusies en overnames ($ 22 miljard), maar ook private equity en durfkapitaal groeiden aanzienlijk in vergelijking met voorgaande jaren. Private equity deals bereikten alleen al bijna $ 10 miljard, terwijl durfkapitaal-deals voor het eerst de grens van $ 1 miljard in een jaar passeerden, met deals ter waarde van $ 2,38 miljard.

Het is vermeldenswaard dat deze cijfers de data omvatten waarover PitchBook beschikt en ze zijn exclusief de cijfers over deals van onbekende omvang, en eveneens exclusief deals van bedrijven die sindsdien failliet zijn gegaan.

 

Grote spelers profiteren

Hoewel er veel geld is opgehaald op particuliere markten, weten we dat ook beursgenoteerde aandelen enorm zijn gestegen. De zes grootste in Europa genoteerde defensiebedrijven – het Britse BAE Systems, Thales en Dassault Aviation in Frankrijk, Leonardo in Italië, Rheinmetall in Duitsland en Saab in Zweden - hebben hun aandelenkoers zien stijgen tussen 35% en 136% sinds de Russische invasie van Oekraïne. Uit de jaarcijfers van BAE Systems over 2022 bleek dat het een recordjaar was voor nieuwe orders.

Rheinmetall is volgens PitchBook de grootste overnemer in de Europese lucht- en ruimtevaart- en defensiesector, met 14 overnames sinds het begin van onze metingen. Daaronder is een van de grootste deals van 2022: de overname door Rheinmetall van EXPAL Systems voor $ 1,2 miljard, ofwel 1,4 keer de omzet, die is aangekondigd in november. EXPAL Systems is een andere speler op het gebied van precisiemunitie en andere wapensystemen, en het idee is dat de overname de kernactiviteiten van Rheinmetall op het gebied van wapens en munitien zal versterken.

Het Zweedse Saab is ook een van de grootste overnemers binnen ruimtevaart en defensie, met zeven deals ter waarde van $ 536 miljoen, maar de laatste deal dateert alweer van 2020.

Naast deze lijst zijn er nog twee deals die het vermelden waard zijn. Buiten Europa is er de overeenkomst van Aerojet Rocketdyne om door L3Harris te worden overgenomen voor $ 4,7 miljard, of 21,7 keer de winst en 2 keer de omzet, volgens PitchBook's 2022 Annual Global M&A Report.

Bovendien is de grootste deal voor deze periode de overname van het in het VK genoteerde Meggitt door het Amerikaanse bedrijf Parker Hannifin, maar de overname, hoewel voltooid in september 2022, werd overeengekomen vóór het uitbreken van de oorlog.

 

Luchtvaart ook klaar voor stijging

Het gaat echter niet alleen om defensiebedrijven. Sinds februari 2022 zijn er in totaal 40 Europese deals aangekondigd, en de grootste deal was in de luchtvaartsector. De overname van vliegtuigleasemaatschappij Goshawk Aviation door SMBC Aviation Capital werd in mei aangekondigd en enkele dagen voor Kerstmis afgerond.

Bovendien is vliegtuigmotorenfabrikant Safran (Wide Moat) de op één na grootste overnemer in de sector, gerangschikt naar aantal deals, net achter Rheinmetall met 11 overnames. De totale waarde van de deals is $ 9,09 miljard, vergeleken met $ 1,38 miljard voor Rheinmetall. Volgens Morningstar zullen dergelijke fabrikanten profiteren van onderhoudscontracten voor de motoren en andere apparatuur die bij bestaande klanten in gebruik zijn, bovenop de verkoop van nieuwe motoren.

 

Vanaf de andere kant bekeken: Rusland

Ook opmerkelijk zijn de 10 deals die op het conto van Russian Helicopters komen. Het bedrijf houdt zich bezig met de productie en verkoop van commerciële en militaire helikopters voor overheids- en commerciële exploitanten. Het produceert ook rotorbladen en staartrotoren voor deze helikopters. Het bedrijf werd in maart 2022 op de Amerikaanse sanctielijst geplaatst, nadat het ook al op de EU-sanctielijst was geplaatst.

Uit de gegevens van PitchBook blijkt dat het bedrijf geen investeringen heeft gedaan sinds 2017, toen het de militaire en commerciële helikopterontwikkelaar Kamov overnam. In hetzelfde jaar lanceerde het ook een joint venture met Hindustan Aeronautics (HAL) en Rosoborobexport om Indo-Russian Helicopters op te richten, een fabrikant van helikopters voor het leger en de luchtmacht in India.

 

Het VK de grootste in Europa

De meeste sectordeals in Europa vonden plaats in het VK. PitchBook registreert alleen al in het VK 733 deals ter waarde van $ 45 miljard, met een dataset die teruggaat tot de jaren dertig van de vorige eeuw. Frankrijk heeft het op een na hoogste aantal deals afgerond (514), met de op een na hoogste totale waarde, namelijk $ 24 miljard.

Duitsland en Rusland zijn derde en vierde: respectievelijk 292 deals ter waarde van  $ 9,9 miljard en 254 deals ter waarde van $ 6,5 miljard. Maar zowel Nederland als Ierland versloegen hen op het gebied van totale omvang: respectievelijk $ 14 miljard voor 119 deals en $ 13 miljard voor 55 deals. Oekraïne is het land met de laagste totale dealomvang, met $ 13 miljoen verdeeld over 22 deals.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sunniva Kolostyak  is data journalist bij Morningstar.co.uk

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten