Top-5 ASEAN fondsen: Invesco beste fonds in 2022

Zuidoost-Aziatische aandelen hielden in 2022 het hoofd boven water. Dit was vooral te danken aan de positieve prestaties van Thaise en Indonesische aandelen, maar in Vietnam vond een heuse beurskrach plaats.

Thomas De Fauw 13 maart, 2023 | 8:10
Facebook Twitter LinkedIn

ASEAN, voluit de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties, is een samenwerkingsverband, vooral op economisch gebied, tussen tien landen in Zuidoost-Azië, Indonesië, Thailand, de Filipijnen, Singapore, Maleisië, Vietnam, Myanmar, Cambodja, Laos en het piepkleine Brunei. Hun gezamenlijke BBP bedraagt meer dan 3300 miljard euro of meer dan drie keer dat van Nederland.

Hoewel beleggers de meeste landen misschien vooral kennen als vakantiebestemming, is dit handelsblok van groot geografisch belang, gezien haar situering tussen grootmachten India en China. Vooral China heeft enorme belangen in de regio die daarnaast ook grote investeringen aantrekt uit Japan en Zuid-Korea. Bedrijven die op zoek zijn naar een goedkopere productiebasis en/of aangetrokken zijn tot de afzetmarkt van meer dan 650 miljoen consumenten breiden hun activiteiten in de regio uit.

Hoewel de meeste economen positief zijn over de lange termijn vooruitzichten wordt gevreesd dat de handelsgeoriënteerde economieën van Singapore, Thailand, Maleisië en Vietnam zullen worden getroffen door een eventuele vertraging van de wereldwijde groei en zwakkere vraag naar goederen in 2023.

 

De beurs is niet de economie

Alle optimistische economische koppen in de media ten spijt, blijft dit wel een moeilijke markt voor effectenbeleggers. Over de laatste 10 jaar bedroeg het rendement, uitgedrukt in euro van de MSCI ASEAN Index op jaarbasis slechts 1,7 procent terwijl de MSCI World Index over diezelfde periode een rendement van 11,1 procent kon voorleggen. Gaan we echter verder terug in de tijd dan zien we dat tussen 2000 en 2010 de MSCI ASEAN Index wel de MSCI World Index overtrof.

Of dat nog eens overgedaan kan worden in de jaren 20 van deze eeuw, zal in grote mate afhangen van de richting van de dollar, positionering van wereldwijde beleggers, maar ook van de wereldwijde economische vooruitzichten. Hoewel de MSCI ASEAN Index dankzij goede prestaties in Indonesië en Thailand in 2022 een positief rendement van 2 procent kon voorleggen ten opzichte van een verlies van 12,8 procent voor de MSCI World Index, lag het jaarlijks rendement over de laatste drie jaar nog steeds lager voor Zuidoost-Aziatische aandelen.

 

Vietnam slechtst presterend

De Vietnamese aandelenmarkt, die minder dan 3% uitmaakt van de MSCI ASEAN index, was een van de slechtst presterende in 2022 en verdient een speciale vermelding omdat het aantoont met welke risico’s beleggers in minder ontwikkelde markten geconfronteerd worden.

De zware 40,2 procent daling van de MSCI Vietnam index vorig jaar werd in beperkte mate veroorzaakt door externe factoren, waaronder een stijging van de US dollar (met 9,3 procent ten opzichte van de Vietnam dong tussen begin januari en begin november) en een daling van de Amerikaanse beurzen als gevolg van de agressieve renteverhogingen door de Fed. Daarnaast speelden er vooral binnenlandse kwesties, waaronder enkele spraakmakende arrestaties en hard regelgevend optreden van de regering in de obligatiemarkt een belangrijke rol.

Door dat laatste kregen veel vastgoedontwikkelaars steeds moeilijker toegang tot krediet. Volgens experts, zijn de cashflow problemen dan ook eerder te wijten aan de moeilijkheden bij het herfinancieren van hun uitstaande schulden, die noodzakelijk zijn om projecten te voltooien en hun lening terug te betalen dan wel bij de vraag naar vastgoed. In februari miste Novaland, een van de grootste ontwikkelaars in het land nog een couponbetaling. Hoewel de kans bestaat dat de regering nog niet klaar is met haar grote “schoonmaak”, zien de aandelenwaarderingen er na de zware correctie en uitgaande van een jaarlijkse economische groei van vijf tot zeven procent en dubbelcijferige winstgroei attractief uit.

Er zijn slechts enkele Vietnam open-end fondsen beschikbaar voor Nederlandse retailbeleggers waaronder TCM Vietnam High Dividend Equity en VinaCapital Vietnam Fund. Verder zijn er ook Dragon Capital’s Vietnam Enterprise Investments Limited (VEIL) en VinaCapital’s Vietnam Opportunity Fund (VOF), twee closed-end fondsen die worden verhandeld op de Londense beurs.

 

De Top-5

In de top-5 van deze week een overzicht van de drie best presterende fondsen in de Morningstar categorie Aandelen ASEAN over 2022 (waarvan een distributievergoedingvrije fondsklasse beschikbaar is in Nederland). In deze categorie zijn slechts drie fondsen beschikbaar, vandaar een Top 5 die bestaat uit drie fondsen.

 

Invesco ASEAN Equity Fund

Afgetekend op één staat Invesco’s ASEAN Equity fonds dat sinds september 2018 beheerd wordt door Wei Liang. Hij trad in november 2013 in dienst bij Invesco en speelde een belangrijke rol in deze ASEAN-strategie. Liang werkte nauw samen met Jalil Rasheed de voormalige hoofdbeheerder en nam de fakkel definitief over in september 2019.

Het fonds is sterk overwogen in de financiële sector (Bangkok Bank, Bank Rakyat Indonesia en Bank of the Philippine Islands), die goed is voor bijna 70% van de portefeuille. Tevens had het fonds per eind januari geen blootstelling aan energie, technologie, gezondheidszorg en nutsbedrijven. Verder vallen ook de onderweging van telecomgiganten Singapore Telecommunications en Tekom Indonesia Persero op. Het fonds heeft geen posities in Vietnamese bedrijven en profiteerde in 2022 naast de sterke overweging naar de banksector ook van de onderweging naar technologieaandelen. Het fonds deed het vorig jaar beter dan 98% van haar categoriegenoten.

 

JPM ASEAN Equity Fund

In de korte lijst staat ook het JPM ASEAN Equity Fund, een fonds van JP Morgan, dat van Morningstar’s fondsanalisten een Morningstar Analyst Rating van Gold heeft gekregen. Het fonds wordt beheerd door de ervaren Pauline Ng en ze wordt nauw ondersteund door haar vijfkoppige ASEAN-team, dat gemiddeld 17 jaar beleggingservaring heeft, inclusief Desmond Loh, Stacey Neo en Chang Qi Ong. De focus van het fonds ligt op kwaliteitsbedrijven, maar de beheerder heeft de middelen en flexibiliteit om ook in kleinere aandelen te beleggen.

De portefeuille is geconcentreerd en de vijf grootste posities zijn in Aziatische grootbanken, DBS, UOB en OCBC uit Singapore en Bank Central Asia en Bank Rakyat uit Indonesië. Over de laatste 10 jaar heeft het fonds zowel de concurrentie als de index achter zich kunnen laten. In 2022 wist de strategie een positief rendement voor te leggen en eindigde daarbij in het 38ste percentiel van haar categorie.

 

Top-5 ASEAN fondsen

top 5 asean nl

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten