Kapitaalinjectie Credit Suisse positief, maar méér ingrepen nodig

De liquiditeitsinjectie van 50 miljard Zwitserse frank die Credit Suisse heeft gekregen van de Zwitserse centrale bank is positief, maar Morningstar's bankenanalist Johann Scholtz is nog steeds van mening dat verdere herstructurering nodig is.

Robert van den Oever 17 maart, 2023 | 10:13
Facebook Twitter LinkedIn

De liquiditeitsinjectie van 50 miljard Zwitserse frank die de Zwitserse centrale bank donderdagochtend aankondigde, zou Credit Suisse wat kostbare tijd kunnen opleveren om een radicalere herstructurering door te voeren dan eerder was voorzien. "Het is duidelijk dat het huidige herstructureringsplan niet ver genoeg gaat om tegemoet te komen aan de zorgen van financiers, klanten en aandeelhouders", zegt Morningstar's bankenanalist Johann Scholtz: "Wij zijn van mening dat de sleutel tot herstel van het vertrouwen en het waarborgen van de levensvatbaarheid van Credit Suisse is dat Credit Suisse haar verlieslatende effectenhandel op ordelijke wijze afbouwt."

Hoewel de liquiditeitsinjectie volgens de analist positief is, blijft de situatie zeer onstabiel en houdt hij de Fair Value en de Economic Moat rating beide op 'under review' status. 

De bevestiging van Credit Suisse dat de obligatieportefeuille van hoogwaardige liquide activa volledig is afgedekt tegen renterisico is welkom, vindt de analist: "Dit zou de bezorgdheid over mogelijke marktwaardeverliezen van tot einde looptijd aangehouden obligaties moeten verminderen." Credit Suisse herhaalde ook dat zijn kredietportefeuille gezond blijft, met 90% gedekte leningen.

 

Herstructurering verbeteren

De problemen bij Credit Suisse spelen al langer en liggen op het gebied van de winstgevendheid, niet bij de kwaliteit van activa, aldus Scholtz. Het huidige herstructureringsplan is volgens hem te ingewikkeld en geeft onvoldoende details over de toekomst van de activiteiten in investeringsbankieren. "Dat is de bron geweest van veel van Credit Suisse's vroegere ellende. Onder het huidige herstructureringsplan zal Credit Suisse de permanent onrendabele effectenhandel behouden. De afsplitsing van enkele van de meer winstgevende zakenbankieren in een 'nieuw' CS First Boston-vehikel lijkt een cosmetische verandering, met slechts vage indicaties van een mogelijke beursgang in de toekomst."

Scholtz is van mening dat een meer radicale scheiding van zakenbankactiviteiten van Credit Suisse nodig is om het vertrouwen te herstellen: "Credit Suisse zou de effectenhandel moeten afbouwen. Het moet ook de uiteindelijke eigendomsstructuur van CS First Boston verduidelijken met een duidelijk tijdschema komen voor een beursgang of en andere manier van verkoop."

 

Nog meer kapitaal nodig

De kapitaalinjectie door de Zwitserse centrale bank geeft lucht, maar desondanks heeft Credit Suisse volgens analist Scholtz extra kapitaal nodig om herstructurering door middel van het afbouwen van onrendabele dochterbedrijven te kunnen financieren.

Scholtz noemde eerder een claimemissie als mogelijkheid om vers kapitaal aan te trekken, maar de negatieve houding van aandeelhouder Saudi National Bank die geen nieuw kapitaal wil verstrekken maakt een claimemissie tot een uitdaging. Volgens Scholtz zijn afstoting van een aantal bedrijfsonderdelen van hogere kwaliteit of een aparte, eigen beursnotering van een minderheidsbelang in de winstgevende en stabiele Zwitserse bankactiviteiten van Credit Suisse andere mogelijkheden om te overwegen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten