Bankencrisis niet voorbij: Deutsche Bank en anderen kelderen

Waar zijn grote, lastig te doorgronden blootstellingen aan investeringsbanken? Waar liggen de uitdagingen op het gebied van winstgevendheid? De namen van Deutsche Bank en Commerzbank zullen populaire antwoorden op die vragen zijn. De markt zoekt naar de volgende zwakke broeder in bankenland na SVB en Credit Suisse.

Lukas Strobl 24 maart, 2023 | 17:06
Facebook Twitter LinkedIn

Black hole

Een roerige twee weken hebben we achter de rug in de bankensector; eerst in de Verenigde Staten toen Silicon Valley Bank omviel, vervolgens afgelopen week met de redding van Credit Suisse door die onder te brengen bij zijn eveneens Zwitserse concurrent UBS. De vrees voor verdere verspreiding van de problemen houdt de markten ook daarna in zijn greep.

Want vrijdag kelderden de aandelenkoersen van grote Europese banken, met name die van Deutsche Bank. Die ging zo'n 15% onderuit, tot een laagste punt in vijf maanden tijd en een koersverlies over maart tot dusver van ruim 30%. Andere Europese toonaangevende financials gingen mee omlaag: BNP Paribas -6%, Société Générale -7%, Commerzbank -8% en Raiffeisen -6%. De rust en het vertrouwen in bankenland zijn dus nog niet teruggekeerd.


"Nu Credit Suisse uit de weg is als Europa's probleemgeval, kijken beleggers nu naar wie de volgende zou kunnen zijn die ze moeten mijden", aldus Morningstar's bankenanalist Niklas Kammer: "Waar zijn grote, lastig te doorgronden blootstellingen aan investeringsbanken? Waar liggen de uitdagingen op het gebied van winstgevendheid? De namen van Deutsche Bank en Commerzbank zullen populaire antwoorden op die vragen zijn vanwege hun problemen van de afgelopen jaren."

Société Générale en BNP Paribas hebben ook omvangrijke investeringsbankactiviteiten. Ondertussen zit Commerzbank midden in een herstructurering in een marktsegment dat al gezien wordt als laag renderend en heeft het een weinig ambitieuze winstgevendheidsprognose gegeven, aldus Kammer.

 

Beleggers zijn zenuwachtig: opleving uitgewist

De diepe koers dalingen van vrijdag hebben een sectorbrede opleving uitgewist die juist in de eerste helft van de week opkwam na het van overheidswege aangestuurde smengaan van de twee grootste banken van Zwitserland, waardoor er een einde kwam aan de verlammende onzekerheid over het voortbestaan van Credit Suisse. "Beleggers zijn duidelijk zenuwachtig", schreef Michael Field, Europees aandelenstrateeg van Morningstar, vrijdag in een commentaar. Hij noet een verrassend zwakke Duitse inkoopmanagersindex (PMI), waardoor blootstelling aan Duitsland "op dit moment als negatief wordt gezien".

Ondanks de ambitieuze herstructurering van Deutsche Bank onder leiding van CEO Christian Sewing, "is er nog steeds enige scepsis bij beleggers over de kwaliteit van de bank. Dus als bankaandelen worden afgestraft, zoals nu het geval is, zal Deutsche daar waarschijnlijk harder door worden geraakt dan concurrenten", zegt Kammer, die aanvult dat de ommekeer van Deutsche Bank zeker niet compleet is: "Slechte naleving van risico's lijkt een structureel probleem te blijven. Als potentiële investeerders zich afvragen welke bank zeker geen lijken in de kast heeft, zal Deutsche Bank niet hun eerste keuze zijn."

Vreemd genoeg volgde de laatste uitverkoop op een terugkoopbod van Deutsche Bank op AT2-obligaties, meestal een gebaar dat beleggersvertrouwen wekt. Credit Suisse had een soortgelijke manoeuvre geprobeerd toen het op 16 maart de liquiditeitsreddingslijn van de Zwitserse Nationale Bank aankondigde, door aan te bieden senior schulden in dollars en euro's terug te kopen.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Lukas Strobl  is editorial manager voor de regio EMEA bij Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten