Zo raakt Credit Suisse passieve beleggingsfondsen

VIDEO - De blootstelling van actieve fondsen aan AT1-obligaties van Credit Suisse is inmiddels bekend. Maar hoe zit het met passieve fondsen en ETF's? Morningstar's Monika Calay legt uit dat het voor hen een flink hoofdpijndossier kan zijn.

Sunniva Kolostyak 31 maart, 2023 | 14:59
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Sunniva Kolostyak: Welkom bij Morningstar. De acquisitie van Credit Suisse door UBS isn een hoofdpijndossier voor veel actieve fondsen. Maar hoe zit het met de passieve strategieën? Om dit te bespreken is hier Monika Calay, onze director passive strategies research bij Morningstar.

Monika, dank je wel dat je hier vandaag bent. Als we eerst naar aandelenfondsen kijken, welke impact heeft Credit Suisse op passieve fondsen?

Monika Calay: Wereldwijd gediversifieerde passieve aandelenfondsen hadden heel weinig blootstelling aan de aandelen van Credit Suisse. Eind februari alloceerde de Morningstar Global Index slechts 0,01% aan Credit Suisse. Nu valt Credit Suisse wat landenclassificatie betreft onder Zwitserland en wat sectorclassificatie oder financiële diensten. Het is dus niet verwonderlijk dat fondsen die blootstelling aan Zwitserse aandelen of Europese financiële instellingen boden, een grotere allocatie hadden naar Credit Suisse. In Europa had de iShares STOXX Europe 600 Financial Services UCITS ETF medio maart ongeveer 2% gealloceerd aan Credit Suisse. Maar in grote lijnen, als we kijken naar wereldwijd gediversifieerde passieve aandelenfondsen, was de allocatie klein.

Kolostyak: Hoe zat het met passieve obligatiefondsen en ETF's, hoe werden die beïnvloed?

Calay: Bij obligaties wordt het interessant. Kredietmarkten werden opgeschrikt door het besluit van de Zwitserse toezichthouder om de AT1-obligaties van Credit Suisse af te schrijven. Ongeveer 17,5 miljard dollar aan obligaties werd tot nul afgeschreven en werd dus van de ene op de andere dag waardeloos. Om wat context te geven rond AT1-obligaties: die zijn gecreëerd na de wereldwijde financiële crisis van 2008 en vormen de eerste verdedigingslinie van de bank. Ze zijn bedoeld om kapitaalratio's te verhogen en verliezen op te vangen, en ze zijn bedoeld om te voorkomen dat belastingbetalers reddingsoperaties voor banken financieren, zoals we zagen in het tijdperk van 2008.

Ze zijn dus riskant. En je zult ze niet vinden in de meeste passieve obligatiefondsen, omdat ze niet in aanmerking komen voor opname in een index. Dus we beschouwen dit momenteel niet als een punt van zorg. Je kunt echter wel blootstelling aan AT1-obligaties vinden in ETF's. Wereldwijd zijn er meerdere. De meeste hiervan zijn actieve ETF's, maar twee daarvan zijn passief. Er is een product van WisdomTree en ook een van Invesco en die hebben ongeveer 3% gealloceerd naar de AT1's van Credit Suisse.

Je vindt ze op sommige retailplatformen, en ik hoop dat onze kijkers en onze klanten zich ervan bewust zijn dat de kenmerken van deze producten anders zijn dan doorgaans bij investment-grade fondsen het geval is. Ze gedragen zich meer als aandelen. Ik denk dat de recente gebeurtenissen de voordelen van het aanhouden van wereldwijd gediversifieerde fondsen echt benadrukken.

Kolostyak: Zijn er andere soorten fondsen die zijn getroffen, aangezien bijvoorbeeld Credit Suisse is betrokken als tegenpartij voor fondsen die zich bezighouden met het uitlenen van effecten?

Calay: Als een fonds fysiek wordt gerepliceerd en zich bezighoudt met het uitlenen van effecten of als het wordt gerepliceerd via swaps, dan kan het ook enige blootstelling hebben gehad aan Credit Suisse. Dus als een fonds fysiek wordt gerepliceerd en zich bezighoudt met het uitlenen van effecten, betekent dit dat het fysiek effecten bezit en dat het die effecten kan uitlenen om extra inkomsten voor het fonds te genereren. Dit heeft een voordeel en kan de tracking error van het fonds verminderen.

Het brengt echter ook risico's met zich mee, en dit risico is het tegenpartijrisico, omdat er een risico bestaat dat de tegenpartij de geleende effecten niet terugbetaalt. Leningen zijn meestal overgewaarborgd, wat betekent dat als er een wanbetaling is, effecten kunnen worden teruggekocht met behulp van het geplaatste onderpand. Dat is dus effecten uitlenen.

Wissel nu de replicatie om. Met een swap-gerepliceerd fonds probeert dit fonds het rendement van een index te repliceren via een swap. De vermogensbeheerder gaat dus een swapovereenkomst aan met één of meerdere tegenpartijen. En dit soort replicatie stelt het fonds ook bloot aan tegenpartijrisico. Als er zich nu een wanbetaling zou voordoen, zou de ETF een vervangend mandje met effecten overhouden. Maar deze vervangende mand met effecten zal niet dezelfde effecten bevatten als de index die de ETF probeert te volgen.

Het is vermeldenswaard dat bankfaillissementen zeer zelden voorkomen. En Credit Suisse werd overgenomen door UBS, dus er werd geen faillissement geactiveerd. En voorafgaand aan de overname zagen we dat credit default swaps op Credit Suisse inderdaad werden omgekeerd, wat betekende dat het duurder was om bescherming te bieden tegen een wanbetaling op korte termijn in plaats van een wanbetaling op lange termijn. Het is dus belangrijk dat beleggers zich ervan bewust zijn dat deze risico's bestaan, maar dat er maatregelen zijn getroffen om zich ertegen te beschermen.

Kolostyak: Monika, dank je wel hiervoor. Voor Morningstar ben ik Sunniva Kolostyak.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sunniva Kolostyak  is data journalist bij Morningstar.co.uk

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten