Volop kansen in Japan volgens Morningstar

In Japan herstelt de economie flink en bereikt de aandelenindex recordhoogten. Deze markt staat niet erg op de radar van Europese beleggers, maar toch zijn er ondanks de groei van de afgelopen tijd nog altijd interessante kansen te vinden. Morningstar zet er 5 voor u op een rij.

Sunniva Kolostyak 01 juni, 2023 | 8:07
Facebook Twitter LinkedIn

Japan

Terwijl onze ogen stevig gericht waren op de Europese markten, inflatie en oorlog, klom de Japanse index gestaag op en bereikte een hoogste punt in 33 jaar. Na hervormingen op het gebied van corporate governance en de heropening van de economie na covid-19 zijn de rendementen en de waarderingen mee omhoog gegaan. Zijn er momenteel in deze markt - die beleggers vaak over het hoofd zien - nog kansen?

Nicholas Price, portefeuillemanager van Fidelity Japan Trust, zegt tegen Morningstar dat zijn wereldwijde aandelenportefeuilles onderwogen is in Japanse aandelen, hoewel Japan het op één na grootste land is in de MSCI World Index. Dat weerspiegelt misplaatste aannames die dateren uit de zogeheten 'verloren decennia' van Japan, vindt Price: "Zo is het al een tijdje niet meer in Japan, want de Japanse economie maakt sinds ongeveer 2012 een even stabiel als onopvallend herstel door, terwijl een structurele verbetering van de operationele winstgevendheid nog steeds ondergewaardeerd wordt."

De winsten van Japanse aandelen stegen over de afgelopen 10 jaar voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog 10% op samengestelde basis, waarmee ze andere indices zoals de S&P 500 overtroffen. Bovendien blijft er een schat aan over het hoofd geziene en gedifferentieerde kansen over: "Veel Japanse aandelen zijn ondergewaardeerd omdat ze aan de verkoopzijde niet gevolgd worden en omdat deze bedrijven maar beperkt informatie en resultaten publiceren, vooral mid- en small-caps," aldus Price.

Het is bekend dat prestaties uit het verleden geen indicator zijn voor toekomstige groei. Kan de groei worden volgehouden? Carl Vine, manager van M&G Japan, denkt van wel. Hij vindt de winstmarges van bedrijven gemiddeld genomen nog steeds laag; rond de 7% en dat is ongeveer de helft van de S&P 500: "Ik denk dat dezelfde krachten die de groei van de afgelopen decennia hebben opgeleverd ook relevant zijn voor het volgende decennium. Het draait allemaal om hervorming die bedrijven zelf ter hand moeten nemen. Het gaat om het optimaliseren van commerciële draaiboeken binnen bedrijven."

Het Japanse bruto binnenl;ands product (BBP) heeft die trend echter niet gevolgd. In nominale termen was het BBP de afgelopen tien jaar grotendeels negatief. Zelfs als die trend doorzet, gelooft Vine in aandelen: "Als ik 10 jaar vooruit kijk - zelfs zonder te proberen een bijzonder optimistische macro-economische casus op te bouwen, ook al kan er een meer vergevingsgezinde economische omgeving ontstaan met een andwere inflatie - dan stopt dit gedrag van bedrijven niet. Het gaat echt sneller en het institutionele kader waarbinnen Japanse bedrijven opereren, is de afgelopen tien jaar enorm geëvolueerd. Ik denk dat de huidige omgeving diede  komende 10 jaar zal aanhouden, waarschijnlijk meer bevorderlijk zal zijn voor winstgroei dan die van het voorbije decennium. En met de nog steeds vrij lage marges is er nog steeds zoveel laaghangend fruit te vinden."

 

Productiviteit, technologie, demografie

De Japanse aandelenmarkt kent verschillende technologie-, auto- en productiereuzen. Bovendien merkt Price op dat Japan een schat aan kleinere marktleiders heeft in groeiende niche-industrieën die vaak onder de radar blijven. Japan profiteert ook van enkele van de bredere trends in Azië, zoals een groeiende middenklasse, maar worstelt met demografische problemen zoals een vergrijzende bevolking die de economische groei op de lange termijn zouden kunnen tegenwerken.

Vine stelt echter dat het potentieel voor het verhogen van de arbeidsproductiviteit over het hoofd wordt gezien. Het land staat wereldwijd ergens in het onderste 30e percentiel: "Als de Japanse arbeidsproductiviteit hetzelfde was als die van de Verenigde Staten, zou het Japanse BBP ongeveer 40% hoger zijn."

 

Vijf ondergewaardeerde Japanse aandelen

Morningstar heeft vijf aandelen geïdentificeerd die hun eigen plek op de markt hebben veroverd en momenteel ondergewaardeerd zijn. Daartoe hebben we bedrijven geselecteerd met een Wide Economic Moat, om ervoor te zorgen dat ze een sterk concurrentievoordeel hebben, en een Morningstar Star Rating van 4 of 5 sterren, wat aangeeft dat ze onder hun reële waarde worden verhandeld.

 

Van deze vijf aandelen heeft er één heeft hoogst mogelijke aantal sterren, namelijk 5, en een ander heeft een Capital Allocation Rating van 'exemplary', te vertalen als 'voorbeeldig'. Die rating is een oordeel over hoe het management van het bedrijf in staat is om het aandeelhoudersrendement te verhogen door middel van een goede kapitaalallocatie. Alle vijf de aandelen in het overzicht hebben een stabiele Moat Trend, wat betekent dat ze hun concurrentiepositie zouden moeten kunnen behouden.

 

Kao
Kao (4452) is dat aandeel met 5 sterren en het  is de grootste fabrikant van huishoudelijke en persoonlijke verzorgingsproducten in Japan, maar met een internationale marktpositie. Kao heeft onlangs een langetermijnplan voor groei naar 2030 bekendgemaakt; het plan is gericht op het versterken van zijn wereldwijde aanwezigheid en het halen van JPY 2,5 biljoen omzet met een winstmarge van 16%.

Onze analisten zijn van mening dat de margedoelstelling levensvatbaar lijkt en dat innovatie-inspanningen en groeivooruitzichten in China en in de markt voor precisiegezondheidszorg een cruciale rol zullen spelen bij het versnellen van de groei. De winst in het eerste kwartaal daalde weliswaar, maar Morningstar's aandelenanalist Jeanie Chen is van mening dat de lancering van nieuwe producten vertrouwen in de toekomst zou moeten geven.

 

Daifuku
Daifuku (6383) heeft de 'exemplary' rating voor kapitaalallocatie. Het levert productie-, engineering-, ontwerp-, installatie- en aftersalesdiensten voor afhandelingsapparatuur en logistieke systemen. In eenvoudiger bewoordingen: het doet in magazijnen, productie van halfgeleiders, automatiseringsoplossingen, bagageafhandeling op luchthavens en autowasmachines, en werkt daarbij samen met bedrijven als Toyota, TSMC, Intel, Dell en Fanuc.

Daifuku's verwachte omzetgroei voor boekjaar 2023 (eindigend per maart 2024) van 0,5% op jaarbasis ligt onder Morningstar's verwachtingen, zegt aandelenanalist Jason Kondo, en de tegenwind op korte termijn zal aanhouden. Maar hij gelooft ook dat dit aan het einde van het kalenderjaar zou kunnen veranderen. Daarom handhaaft hij Morningstar's vooruitzichten voor de langere termijn en ziojn Fair Value schatting van JPY 3.500 per aandeel.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Sunniva Kolostyak  is data journalist bij Morningstar.co.uk

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten